Συνέντευξη στο περιοδικό “Informer” – “Η ακολουθούμενη συνταγή, και μάλιστα σε μεγαλύτερη δοσολογία, είναι λανθασμένη ειδικά σε συνθήκες ύφεσης”

1. Κύριε Σταϊκούρα, εκτιμάτε ότι η πίεση της Τρόικας και τα συνεχή μέτρα της Κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές;

Σε εκλογές οδηγούν τα πολλά, μεγάλα και αυξανόμενα αδιέξοδα της Κυβέρνησης.

Αδιέξοδα που οφείλονται τόσο στο λανθασμένο μίγμα της οικονομικής πολιτικής όσο και στην εκτελεστική αναποτελεσματικότητά της.

Δεν προωθούνται με τους αναγκαίους ρυθμούς ούτε η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία ούτε κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί. Η μετάθεση ευθυνών πλέον δεν πιάνει. Ο κύκλος της έχει ήδη κλείσει.

2. Μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας;

Η μακρά εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις τις αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα Κυβερνήσεις με ισχυρή λαϊκή βάση, ρεαλιστικό και συνεκτικό σχέδιο, ισχυρή πολιτική βούληση και ικανότητα έμπνευσης και ενεργοποίησης όλων των δημιουργικών δυνάμεων του έθνους.

Η Νέα Δημοκρατία ζητεί ισχυρή λαϊκή εντολή.

3. Ποιες είναι οι επιπτώσεις ενός «κουρέματος»;

Καταρχάς, η συζήτηση που διεξάγεται σήμερα για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους γίνεται με απούσα την Ελληνική Κυβέρνηση.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η πρόσφατη συμφωνία του Ιουλίου, παρά τα θετικά στοιχεία της, δεν έβαλε «πάτο στο βαρέλι».

Η αναθεώρησή της όμως απαιτεί προσοχή γιατί εμπεριέχει μεγάλους δυνητικούς κινδύνους.

Ως προς τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών ώστε να διοχευτευτεί ρευστότητα στην Οικονομία και να μην πληγούν περισσότερο οι συνταξιούχοι.

Ως προς τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών ώστε να μην «πυροδοτηθούν» άλλες, δυσμενέστερες, εξελίξεις.

Ως προς την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για όσο χρονικό διάστημα, και αυτό μπορεί να μην είναι σύντομο, η χώρα είναι εκτός αγορών.

Ως προς τον οικονομικό έλεγχο της χώρας και την επιβολή βαρύτερης και παρατεταμένης λιτότητας στην Ελληνική κοινωνία. Κοινωνία που έχει φτάσει στα όρια ανοχής και αντοχής της.

4. Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διαπραγματεύεται αλλά συνεχώς βλέπουμε νέα μέτρα. Γιατί δεν θα γίνει το ίδιο όταν έρθει η Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση;

Είναι πλέον σαφές, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της και συνεχώς δεν διαπραγματεύεται.

Επιπροσθέτως, εξαιτίας της αβελτηρίας, των εσφαλμένων επιλογών και των συνεχών αναδιπλώσεών της έχει χάσει και κάθε ίχνος αξιοπιστίας.

Η ακολουθούμενη «συνταγή», και μάλιστα σε μεγαλύτερη δοσολογία, που επιδιώκει αρχικά τη δημοσιονομική προσαρμογή και μεταγενέστερα την ανάκαμψη, είναι λανθασμένη, ειδικά σε συνθήκες ύφεσης.

Τη θέση αυτή υποστηρίζουν και επιφανείς νομπελίστες οικονομολόγοι. Συγκεκριμένα, ο Krugman σημειώνει ότι «η θεραπεία της αφαίμαξης σκοτώνει την Οικονομία», ο Stiglitz υπογραμμίζει ότι «τα μέτρα λιτότητας βουλιάζουν την Ελλάδα στην ύφεση» και ο Solow υποστηρίζει ότι «για να μειωθούν τα ελλείμματα, πρέπει η Οικονομία να πάρει μπροστά».

Δηλαδή ουσιαστικά εναρμονίζονται με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας η οποία προτείνει δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Μόνο έτσι μπορούμε να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης λύσης των προβλημάτων της Ελληνικής Οικονομίας, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωζώνης.

Η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση, με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή, θα  επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση πολιτικών που κατά την πεποίθησή της  θα οδηγήσουν αποτελεσματικότερα στους δεδομένους στόχους.

Υπέρ της είναι ότι από την αρχή διάβασε σωστά το Μνημόνιο και έκανε ορθές επισημάνσεις οι οποίες περικλείουν πτυχές των Προγραμμάτων που ήδη υλοποιούνται στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

5. Οι πιέσεις που δέχεται από τους εταίρους μας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς είναι μεγάλες για αλλαγή στάσης όσον αφορά το Μνημόνιο. Ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πως θα αντιμετωπιστούν αυτές οι πιέσεις;

Αν παρακολουθήσει κανείς βήμα-βήμα την εξέλιξη των πραγμάτων διαπιστώνει ότι πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι πολιτικοί, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι οι οποίοι διατυπώνουν ενστάσεις για πτυχές του μίγματος της ακολουθούμενης πολιτικής και εκφράζουν προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης.

Να σας θυμίσω επίσης ότι η Τρόικα, στην Έκθεση του Ιουνίου, θεωρεί θετική τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις, υιοθετεί προτάσεις της, όπως είναι ο μηχανισμός τεκμαρτής φορολόγησης για τους αυτοαπασχολούμενους, και συμφωνεί μαζί της στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της ρευστότητας της Οικονομίας.

Είναι βέβαια γεγονός ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στο ζήτημα της μείωσης των φόρων. Παρά το γεγονός, όπως αποδεικνύεται και από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ότι οι υψηλοί φόροι, σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα στο σκέλος των εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, η Νέα Δημοκρατία δικαιώνεται τόσο για την ορθότητα της κριτικής της όσο και για το ρεαλισμό των θέσεων της.

6. Γιατί κάθε φορά που έρχεται η ώρα να πάρουμε τη δόση του δανείου, έρχονται και νέα μέτρα. Που οφείλεται η μη επίτευξη των στόχων;

Σε εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές της ηγεσίας της Κυβέρνησης, στη λανθασμένη «θεραπευτική αγωγή» για την αντιμετώπιση των υπαρκτών «νοσημάτων» της Οικονομίας, και στην εκτέλεσή της.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, μετά από 2 χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας να έχει επιδεινωθεί. Οι Κυβερνητικές προβλέψεις και διαβεβαιώσεις διαρκώς διαψεύδονται και οι αποκλίσεις από τους στόχους διογκώνονται.

Αποκλίσεις που οδηγούν σε νέα, δυσβάσταχτα, κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά μέτρα, όπως, ενδεικτικά, συμβαίνει για το 2011 όπου λαμβάνονται μέτρα 10% του ΑΕΠ για να μειωθεί το έλλειμμα, αν μειωθεί, κατά 2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για μνημείο οικονομικής αναποτελεσματικότητας.

7. Αν έρθετε νωρίτερα στην Κυβέρνηση θα καταργήσετε το χαράτσι για τα ακίνητα που πρέπει να πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ;

Ισχύουν οι θέσεις του κόμματος όπως έχουν εκφρασθεί αρμοδίως.

8. Σε λίγες μέρες θα ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός του 2012. Για πρώτη φορά δεν θα ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα και μάλιστα η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε σε αυτό. Είναι βήμα συναίνεσης;

Πράγματι, όπως και με τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, συμφωνήσαμε, διαδικαστικά, να συζητηθεί και να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός νωρίτερα.

Κι αυτό δεν είναι μόνο δείγμα συναίνεσης, αλλά και υπευθυνότητας.

Εμείς πιστεύουμε ότι η σύγχρονη ελληνική κοινωνία και το πολιτικό της σύστημα, πρέπει διαρκώς, συστηματικά και ειλικρινά να συζητούν τα προβλήματα και να αναζητούν λύσεις.

Όμως αυτό θα γινόταν πιο εύκολα και αποτελεσματικά αν υπήρχε κουλτούρα συναίνεσης, συνεννόησης, συνεργασίας.

Είναι προφανές ότι αυτή δεν προκύπτει ούτε με επικοινωνιακές επικλήσεις, ούτε με παρακλήσεις στα δύσκολα, ούτε με εντολές.

Εμπεδώνεται διαχρονικά με το λόγο και τις πρακτικές σε όλα τα πεδία, και πρωτίστως το πολιτικό.

Και το ΠΑΣΟΚ έχει διαχρονικά μηδενική εισφορά σε αυτό το πεδίο.

9. Σε τι διαφέρουν οι προτάσεις και οι λύσεις που έχει η Νέα Δημοκρατία από την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση;

Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι κοινοί. Όμως διαφωνούμε με τη στρατηγική και τις συνακόλουθες πολιτικές.

Ενδεικτικά:

1ον. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει δημοσιονομική προσαρμογή αγνοώντας την αναπτυξιακή διάσταση, με αποτέλεσμα να βαθαίνει η ύφεση, να διογκώνεται η ανεργία και να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία πρέπει να συμπορεύεται με την αναπτυξιακή διάσταση της οικονομικής πολιτικής.

2ον. Η Κυβέρνηση επιθυμεί να επιτύχει δημοσιονομική προσαρμογή, ισόποσα, τόσο από το σκέλος της ενίσχυσης των εσόδων όσο και από αυτό της περιστολής των δαπανών. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η προσαρμογή είναι βιώσιμη όταν γίνεται κυρίως από το σκέλος των δαπανών, κατά τα 2/3.

Αυτή η εμμονή της Κυβέρνησης δυστυχώς θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα δημοσιονομική εκτροπή.

10. Είστε ευχαριστημένος από την εικόνα του Κόμματός σας; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρωτιά μεν αλλά από την άλλη μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων δεν εμπιστεύονται ακόμα τη Νέα Δημοκρατία. Βλέπετε αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές;

Τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και παράλληλα αυξανόμενους ρυθμούς πτώσης του ΠΑΣΟΚ.

Έχω δε την αίσθηση, ότι η διαρκώς αποσαφηνιζόμενη στρατηγική μας, καθώς και η συγκεκριμενοποίηση θέσεων επί όλων των πεδίων αγγίζουν όλο και περισσότερους πολίτες. Και αυτό επίσης αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Οφείλουμε, βέβαια, συνεχώς να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια, να βελτιώνουμε και να εμπλουτίζουμε τις πολιτικές μας ώστε να ανταποκριθούμε στις επιτακτικές ανάγκες της πατρίδας και στις προσδοκίες των πολιτών.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube