Α.Σ: Καλή σας μέρα, κε Σταϊκούρα.
Χ.Σ: Καλημέρα. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Συγγνώμη για τον τόνο της φωνής μου, αλλά έχω μια μικρή γρίπη.
Α.Σ: Θα μιλάτε δυνατά και θα σας ακούμε.
Γ.Σ: Μάλλον θα ρίξουμε κι εμείς τους τόνους λίγο.
Α.Σ: Γνωρίζουμε ότι προετοιμάζεστε εντατικά για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος της ΝΔ στο Ζάππειο στις 9 Μαΐου, αν δεν κάνουμε λάθος. Και θέλουμε να σας ρωτήσουμε αν ισχύει η δέσμευσή σας για μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε 18 μήνες, προφανώς σε λιγότερο τώρα, δεδομένου ότι είναι πια στο 10 το έλλειμμα κι όχι στο 16.
Χ.Σ: Πρώτα απ’ όλα θα σας πω ότι εσείς είπατε την ημερομηνία, δε μπορώ να επιβεβαιώσω την ημερομηνία, θα είναι νωρίς μέσα στο Μάϊο, δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα. Θα μου επιτρέψετε την οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημά σας να σας τη δώσω τότε.
Πάρα ταύτα, οφείλω να κάνω ένα σχολιασμό, ότι πλέον η αναγκαιότητα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, δηλαδή μηδενισμού του ελλείμματος, επιβάλλεται και από τα ευρωπαϊκά όργανα.
Α.Σ: Ναι, μα εμείς δε λέμε αυτό. Ρωτάμε αν εσείς έχετε ένα σχέδιο με βάση το οποίο μπορείτε να το μηδενίσετε σε μήνες.
Χ.Σ: Ο στόχος θα πρέπει να είναι σε τέτοιο χρονικό διάστημα, να μηδενίζεται το έλλειμμα.
Α.Σ: Μάλιστα. Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι αν εσείς είστε υπέρ της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ στο ποσοστό που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, στο 17% με διατήρηση του ελέγχου και του management.
Χ.Σ: Κατ’ αντιστοιχία, θα σας απαντήσω με τον ίδιο τρόπο. Θα κάνω όμως ένα γενικό σχόλιο. Είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, λέγαμε στην κυβέρνηση ότι δεν τόλμησε να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις. Τους είχαμε δώσει και συγκεκριμένους οργανισμούς απ’ τους οποίους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τις αποκρατικοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει επί ΝΔ. Όμως, οι αποκρατικοποιήσεις, δύο παρατηρήσεις: 1ον) θα αποφέρουν πολύ μικρό κομμάτι από τα 50 δις ευρώ. Σας θυμίζω ότι μέχρι σήμερα οι όποιες αποκρατικοποιήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αποφέρει συνολικά 18 δις ευρώ. Ας μην έχουμε προσδοκίες ότι από τις αποκρατικοποιήσεις θα έχουμε μεγάλο κομμάτι από τα 50 δισ. ευρώ. Και δεύτερη παρατήρηση, οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να έχουν και το εύλογο τίμημα και τουλάχιστον οι συγκεκριμένες εταιρείες βλέπουμε ποια είναι η υποτίμησή τους σήμερα.
Α.Σ: Άρα λέτε ναι, αλλά όχι τώρα.
Χ.Σ: Ειδικά για τη ΔΕΗ θα πρέπει να δούμε συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης γιατί υπάρχει και η παραγωγή και η διανομή.
Γ.Σ: Να κάνω ένα αφελές ερώτημα κε Σταϊκούρα. Είστε υπέρ της αναδιαρθρώσεως ή όχι;
Χ.Σ: Θεωρώ ότι η αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη.
Α.Σ: Συμφωνείτε με την κυβέρνηση απολύτως δηλαδή;
Χ.Σ: Θεωρώ ότι τέτοιες συζητήσεις δε βοηθούν καθόλου.
Α.Σ: Όμως ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, με συνέντευξή του πρόσφατα στην Καθημερινή, τάχθηκε υπέρ τη ς επιμήκυνσης του συνόλου του ελληνικού χρέους.
Χ.Σ: Ο κ. Λαζαρίδης αυτό που είπε είναι ότι η αναδιάρθρωση, γιατί γι’ αυτό με ρωτήσατε, είναι πολλαπλά επιζήμια, άρα είμαστε ουσιαστικά στην ίδια γραμμή.
Α.Σ: Ναι, εγώ δεν είπα ότι είστε σε άλλη γραμμή. Σας ρώτησα για την επιμήκυνση.
Χ.Σ: Αν μπορώ μια παρατήρηση. Όταν μιλούν στο εξωτερικό για έκθεση που θα αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του χρέους, η λέξη βιωσιμότητα του χρέους, υπάρχει στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης όπου εάν δεν είναι βιώσιμο το χρέος, τότε ο ιδιώτης θα συμμετέχει στην αποπληρωμή του χρέους μέσα από το περίφημο «κούρεμα». Άρα, στο εξωτερικό η έννοια του κουρέματος είναι ταυτισμένη με την αναδιάρθρωση.
Α.Σ: Δηλαδή είστε υπέρ της επιμήκυνσης…..
Χ.Σ: Εάν τυχόν έρθει η επιμήκυνση, σε συνεννόηση με τους πιστωτές και ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι ανακούφιση. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συζήτηση ακόμη και γι’ αυτό θεωρώ ότι δε βοηθάει τη χώρα. Διότι αυτή τη στιγμή άλλη θα πρέπει να είναι η στόχευση της χώρας. Η στόχευση της χώρας θα πρέπει να είναι πώς θα βελτιώσει την οικονομική της πολιτική, ώστε να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να βγει σε αυτές χωρίς να φτάσει στο 2013 που εκεί επιβάλλεται η αναθεώρηση με την είσοδο των ιδιωτών.
Α.Σ: Συνομιλούμε με τον κ. Χ.Σ, Βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ και Αν. Τομεάρχη Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κε Σταϊκούρα, αν έχουμε καταλάβει καλά δεσμεύεστε ότι η ΝΔ……..
Χ.Σ: Αν μου επιτρέπετε ένα μικρό σχόλιο, γιατί έπεσαν οι διαφημίσεις και δεν πρόλαβα να κάνω ένα τελευταίο σχόλιο. Σας θυμίζω ότι εμείς 24-25 Μαρτίου είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης σε ότι αφορά την είσοδο των ιδιωτών στην αποπληρωμή του χρέους όταν υπάρχει……..
Α.Σ: Και προφανώς το είχε πει ο κ. Σαμαράς και στην κ. Μέρκελ……..
Χ.Σ: Αυτό συνεπώς έρχεται σήμερα να μας επιβεβαιώσει ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα που αυξάνουν τα spreads ακόμα παραπάνω, γιατί τότε η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη.
Α.Σ: Δυστυχώς όμως το ΕΛΚ επέμεινε σε αυτή τη γραμμή, ενώ οι Ευρωσοσιαλιστές διαφωνούσαν πάρα πολύ έντονα.
Α.Σ: Κε Σταϊκούρα, δεσμεύεστε ότι θα αποκαταστήσετε τα χαμένα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων;
Χ.Σ: Δεσμευόμαστε αυτό που αυτές τις στιγμές μπορώ να σας πω, είναι ότι δεσμευόμαστε γι’ αυτό που είχαμε δεσμευτεί και τον περσινό Ιούλιο, δηλαδή να αποκαταστήσουμε τις συντάξεις στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Γ.Σ: Μάλιστα. Κε Σταϊκούρα, πώς μπορεί όμως, εδώ γίνεται αρκετή συζήτηση στη ΝΔ για το εάν έχει ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν, εάν έχει κλείσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν και την ίδια στιγμή βλέπουμε εχθές μια ανακοίνωση σας, προχθές μάλλον , για το πόσο επιβάρυνε η διακυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 2004-2009 το δημόσιο χρέος. Και κάνετε κάποιες αλχημείες και λέτε ότι την επιβάρυνε μόλις 7 δις ευρώ. Ειλικρινά, έχω δύο ερωτήματα. Το ένα πολιτικό, ποια η ανάγκη να βγείτε και να κάνετε μια τέτοια ανάλυση του χρέους και δεύτερον, σε αυτή καθ’ αυτήν την ανάλυση, τη θεωρώ ότι δεν ωφελεί σε τίποτα και εν πάσει περιπτώσει ωσάν να ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης τότε, να κάνει οτιδήποτε άλλο απ’ το να δανειστεί.
Χ.Σ: Ωραία, λοιπόν, δύο παρατηρήσεις. Πρώτα απ’ όλα δεν ήταν αλχημείες… Εάν είναι αλχημείες θα μου πείτε ότι…
Α.Σ: Αλχημείες υπό την έννοια, εν πάσει περιπτώσει, μια κυβέρνηση είναι για να εισπράξει, να έχει φόρους, να έχει έσοδα και να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της είτε είναι δάνεια, είτε είναι……. υπό αυτή την έννοια.
Χ.Σ: Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι…Παρουσίασα προχθές μια σειρά από διαφάνειες 20 τον αριθμό, που αποτυπώνουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα. Ήταν δηλαδή μια πρόγευση του Ζαππείου 2 σε ότι αφορά τη κριτική της δικής μας παράταξης απέναντι στην κυβέρνηση. Κι ήθελα συνεπώς να δείξω όλους τους δείκτες της οικονομίας, πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμό, έσοδα, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ύφεση, ανεργία, spread, επιτόκια δανεισμού , χρέος, πως ήταν τον Οκτώβριο του 09 και πως έχει πάει σήμερα και στο μέλλον, ειδικά για το χρέος. Σε μία από τις διαφάνειες, επειδή συχνά ακούω τα πολιτικά φληναφήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αρκετών συναδέλφων σας ότι η ΝΔ διπλασίασε το χρέος, έρχομαι και λέω το εξής: 1ον) το γιατί αυξήθηκε το χρέος εκείνη την περίοδο μπορούμε να το αποτιμήσουμε..
Α.Σ: Τώρα μας λέτε τα ίδια που λέγατε προχθές και δεν έχει νόημα. Τα γνωρίζει αυτά ο ίδιος ο κόσμος.
Χ.Σ: Με ρωτήσατε όμως. Δε με ρωτήσατε;
Α.Σ: Σας ρωτήσαμε να τα πείτε…….
Γ.Σ: Μην κολλήσετε εκεί τώρα όμως….
Χ.Σ: Θα μου επιτρέψετε αφού με ρωτήσατε, αν ολοκληρώσω την απάντηση. Είπα συνεπώς ότι το 70% του χρέους οφείλεται σε τόκους και παραλείψεις του παρελθόντος με ένα κομμάτι στη διάθεση του ελλείμματος.
Α.Σ: Αυτό μπορούσε να πει σήμερα και το ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσει το χρέος.
Γ.Σ: Ή μπορούσε να πει ο Σημίτης για τον Μητσοτάκη, ο Μητσοτάκης για τον Παπανδρέου κ.ό.κ.
Χ.Σ: Εγώ συνεπώς, ακριβώς με επιβεβαιώνεται τώρα, έρχομαι και λέω: ας προσχωρήσουμε και σε αυτό το σκεπτικό, ότι για τα πάντα από το 04 έως το 09 φταίει η ΝΔ και όχι το παρελθόν. Η ΝΔ αύξησε το χρέος με 5% κάθε έτος, με 7,5 δις κάθε έτος, όχι συνολικά, μ.ό είναι ο πίνακας, άρα επί 5 πρέπει να το πολλαπλασιάσετε και το ΠΑΣΟΚ σε δύο χρόνια με τα δικά του στοιχεία αυξάνει το χρέος κατά 15%. Άρα, η αποτίμηση του πίνακα λέει ότι ναι, επί ΝΔ αυξήθηκε σημαντικά το χρέος, ας μην ψάξουμε πού οφείλεται αλλά σήμερα το χρέος και η δυναμική του είναι υψηλότερη σε σχέση με το παρελθόν. Αυτός είναι ο πίνακας.
Γ.Σ: είναι λογικό όταν συσσωρεύεται χρέος να αποκτά αυτή τη δυναμική.
Χ.Σ: Γιατί δεν ήταν λογικό όταν το έλεγε ο κ. Καραμανλής και τώρα είναι λογικό;
Α.Σ: Το πολιτικό ερώτημα κε Σταϊκούρα…..
Γ.Σ: Εκείνο που προέχει, εν πάσει περιπτώσει, απαντήσεις υπάρχουν για όλα αυτά και δε θα τις δώσουμε εμείς. Το πρόβλημα είναι γιατί επιλέγεται πολιτικά το χρόνο αυτό να κάνετε αυτή την ανάλυση του δημόσιου δανεισμού και του χρέους.
Χ.Σ: Κάνουμε την ανάλυση για 2 πράγματα. Πρώτα απ’ όλα για να δείξουμε ότι το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του. Άρα αυτό που λέγεται βιωσιμότητα του χρέους, αν δεν κάνουμε κάτι θα έχουμε πρόβλημα και επιβάλλεται μεταξύ των άλλων η αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και δεύτερον επειδή ακούγονται και πολιτικά επιχειρήματα ότι για τα πάντα φταίει το παρελθόν- ο κ. Πρωθυπουργός το έκανε την Παρασκευή- δεν το κάναμε εμείς, οφείλουμε απαντήσεις.
Α.Σ: ναι, κε Σταϊκούρα, πείτε μας κάτι: όλη αυτή η περηφάνεια που εκφράζετε για τη διακυβέρνηση Καραμανλή δεν αισθάνεσθε ότι βρίσκεται σε κάποια αναντιστοιχία με αυτό που λέμε κοινό αίσθημα;
Χ.Σ: Εσείς πού καταλάβατε υπερηφάνεια; Προφανώς…
Α.Σ: Μας συγχωρείτε, όταν βγαίνετε και λέτε, εκφράζεστε με τέτοια λόγια για την οικονομική διακυβέρνηση της τελευταίας 5ετίας…
Χ.Σ: Μισό λεπτό…
Α.Σ: Ναι.
Χ.Σ: Κάνατε συγκεκριμένο ερώτημα για το χρέος.
Α.Σ: Ναι.
Χ.Σ: …και σας απάντησα. Εάν με ρωτήσετε συνολικά για την οικονομική πολιτική, προφανώς από τη στιγμή που η ΝΔ έχασε με 11 μονάδες, κάποια τμήματα της ασκούμενης πολιτικής και παρεκκλίνουσες ή αποκλίνουσες συμπεριφορές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ΝΔ για να χάσει.
Α.Σ: Αλλά δεν έχει να κάνει με την οικονομική της πολιτική, λέτε.
Χ.Σ: …και με την οικονομική διακυβέρνηση εγώ σας έλεγα ότι θα ήθελα πιο τολμηρή την κυβέρνηση της ΝΔ.
Α.Σ: Απλώς πιο τολμηρή;; Πιο ειλικρινή ως προς τα στοιχεία που έστελνε στην ΕΕ ας πούμε;;;;
Χ.Σ: Εγώ δε διαπιστώνω κάτι τέτοιο, διότι μπορείτε να επικαλεστείτε τον Ιανουάριο του 2010, την έκθεση της Eurostat, μπορώ να σας τη δώσω αν θέλετε, η οποία λέει ότι το 2004, σε 11 περιπτώσεις, η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε εσφαλμένα στοιχεία στην Ευρώπη, βελτιώθηκε η κατάσταση μέχρι το 2009, παραμένουν όμως σημαντικά συστημικά προβλήματα. Άρα ναι, δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα το 2004- παρέμειναν συστημικά προβλήματα.
Α.Σ: Άρα λέτε ότι δεν έγινε παραποίηση δημοσιονομικών στοιχείων.
Χ.Σ: Μα παραποίηση στοιχείων δεν έγινε. Δεν είπε κανείς για παραποίηση στοιχείων.
Α.Σ: Πώς δεν το έχει πει; Όλοι το λένε.
Γ.Σ: Εδώ είχαμε φτάσει στο σημείο να συζητάνε αν θα πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή για αυτό το ζήτημα.
Α.Σ: Και έχει τεθεί και ζήτημα στην Κομισιόν για αυτό.
Χ.Σ: Δεν την είδα και να σας πως και κάτι: για φούσκωμα στοιχείων και μάλιστα με στοιχεία όπως είναι οι 17 ΔΕΚΟ που μπήκαν μέσα στον προϋπολογισμό, κάτι που δεν έχει γίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι αναρωτιέμαι γιατί έγινε αυτό για πρώτη φορά από την παρούσα κυβέρνηση με αφετηρία το 2009.
Α.Σ: Άρα με αυτά που μας λέτε πάλι επιβεβαιώνεται ότι προφανώς και είστε περήφανος για την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Καραμανλή.
Χ.Σ: Πριν λίγο σας είπα ότι για να χάσουμε με 11 μονάδες προφανώς έγιναν και λάθη στην πολιτική και την οικονομική πολιτική και σε παρεκκλίνουσες και αποκλίνουσες συμπεριφορές. Αν με ρωτάτε το πρόσημο της προηγούμενης κυβέρνησης είναι θετικό.
Α.Σ: Μάλιστα. Και η διαχείριση της οικονομικής κρίσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όταν ξέσπασε το 2008 ήταν θετική λέτε.
Χ.Σ: Από το 2007 μέχρι το 2009 αυξήθηκε το χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα όσο αυξήθηκε κατά μ. ό το χρέος και το έλλειμμα στην Ευρώπη. Οι πίνακες είναι στη διάθεσή σας.
Γ.Σ: Χαρακτηρίσατε με μια ανακοίνωσή σας εχθές το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης, άσκησης ουσιαστικά επί χάρτου.
Χ.Σ: Είναι και τίτλος συναδέλφων σας σε εφημερίδες της Κυριακής.
Γ.Σ: Ναι,ναι… Συνάδελφοί μας μπορεί να γράφουν άλλα…, ότι θέλουνε κι εμείς να λέμε ότι θέλουμε. Εσείς οι πολιτικοί παίρνετε αποφάσεις. Λοιπόν είναι όντως έτσι τα πράγματα… είναι κενό περιεχομένου… δεν προσφέρει τίποτα;;;
Α.Σ: Και προφανώς θα το καταψηφίσετε.
Χ.Σ: Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι η οριστικοποίηση αυτών πάει για τα μέσα Μαΐου, άρα δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου; Δεύτερον , όσο αφορά το μεσο-μακροπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομική πολιτικής 2012-2015 επιβάλλονται 3 δις νέα μέτρα το 11, σας θυμίζω το Μνημόνιο έλεγε για 9 δις και πλέον έχουμε υπερβεί τα 17 δις και δεύτερον υπάρχουν σκόρπια νούμερα, αριθμοί για πρωτοβουλίες έτσι ώστε να πιάσουμε τα μέτρα που χρειάζονται μέχρι τα 2015. Εγώ δεν έχω δει πως προκύπτουν αυτοί οι αριθμοί, δεν έχω δει ποιες είναι οι δράσεις. Θα κλείσει λέει η κυβέρνηση νομικά τμήματα- καταρχήν είμαστε αντίθετοι- αλλά με τι κριτήρια θα τα κλείσει; Πότε θα τα κλείσει; Τι όφελος θα έχει από αυτό;
Α.Σ: θα καταψηφίσετε δηλαδή, έτσι;
Χ.Σ: Αυτή τη στιγμή δε μπορώ να σας πω- έτσι όπως είναι δομημένο- ναι, προφανώς δε μπορούμε να συμφωνήσουμε με μια κυβέρνηση που αυξάνει φόρους και περικόπτει επιδόματα- κυρίως επιδόματα και συντάξεις. Από κει και πέρα υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, νομίζω εκεί μέσα υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν που εμείς θα είμαστε θετικοί. Δηλαδή στον εξορθολογισμό της δομής των κοινωνικών δαπανών θα είμασταν θετικοί να το δούμε διότι δε μπορεί να έχουμε να δίνουμε κοινωνικές δαπάνες όσες και στο εξωτερικό και το επίπεδο της φτώχειας να μειώνεται πολύ λιγότερο στην Ελλάδα από ότι στο εξωτερικό.
Α.Σ: Κε Σατϊκούρα, όταν θα τεθεί προς ψήφιση η τροποποίηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας για να προωθηθεί το σύμφωνο για το ευρώ, θα υπερψηφίσετε ή θα καταψηφίσετε;
Χ.Σ: δεν τίθεται θέμα.
Α.Σ: θα υπερψηφίσετε..
Χ.Σ: Όχι, δεν τίθεται θέμα.
Α.Σ: Γιατί δεν τίθεται;
Χ.Σ: Αυτό που λέτε δεν ισχύει.
Α.Σ: Δηλαδή;
Χ.Σ: Μα δε θα έρθει το Σύμφωνο για το ευρώ σε κανένα κοινοβούλιο.
Α.Σ: Η τροποποίηση για τηΣΔυνθήκη της Λισσαβόνας θα έρθει.
Χ.Σ: Αυτός είναι ο μηχανισμός στήριξης αν μου επιτρέπετε.
Α.Σ: Ναι…είναι όλο μαζί.
Χ.Σ: Όχι, όχι, όχι… Μισό λεπτό μη τα μπερδεύουμε. Υπάρχει το Σύμφωνο για το ευρώ, υπάρχει η οικονομική διακυβέρνηση, υπάρχει και ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης. Σε ότι αφορά το σύμφωνο για το ευρώ είναι διακυβερνητική απόφαση, δεν πηγαίνει σε κανένα σε κανένα εθνικό κοινοβούλιο.
Γ.Σ: Γιατί δε θα περνούσε.
Χ.Σ: ….από 23 χώρες στην Ευρώπη. Τελεία. Σ ε ότι αφορά το μόνιμο μηχανισμό στήριξης και τον προσωρινό- αυτός θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών μέχρι το τέλος του 2012. Έτσι ώστε να είναι σε ισχύ από την 1-1-2013, όταν δε θα υπάρχει πλέον ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης. Εκεί συνεπώς έχουμε εκφράσει την ένστασή μας για την είσοδο των ιδιωτών. Να δούμε μέχρι να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, πως θα διαμορφωθεί ο μηχανισμός γιατί ήδη βλέπετε στην Ευρώπη ότι υπάρχουν πολλές φωνές προς αντίθετη κατεύθυνση. Οριστική απόφαση δε, για τον μηχανισμό στήριξης δεν έχει ληφθεί. Συνεπώς όσοι μιλούσαν για ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο του Συμφώνου για το ευρώ, προφανώς δε διάβασαν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Γ.Σ: Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσουμε κε Σταϊκούρα για την κουβέντα που είχαμε.
Χ.Σ: Κι Εγώ. Να είστε καλά.
[…] που δημοσιεύεται στο site του κ. Σταϊκούρα εδώ. […]
[…] που δημοσιεύεται στο site του κ. Σταϊκούρα εδώ. […]