«Ισχυρή οικονομία με ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη» – Άρθρο Υπουργού Οικονομικών στα Παραπολιτικά | 7.9.2019

«Ισχυρή οικονομία με ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη»

Η φετινή 84η ΔΕΘ βρίσκει τη χώρα σε επανεκκίνηση.
Η ελληνική οικονομία επιχειρεί να αποκολληθεί από το τέλμα και να εισέλθει σε τροχιά «υψηλής πτήσης».
Με τις πολιτικές μας, στις πρώτες 50 ημέρες, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων -μεσοσταθμικά- κατά 22%, βελτιώσαμε το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για τους φορολογούμενους, προχωρήσαμε στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της 1ης κατοικίας, δημιουργήσαμε νέες και ευέλικτες κρατικές δομές.
Οι πρόδρομοι δείκτες της επίδοσης της οικονομίας, όπως είναι ο βελτιωμένος δείκτης οικονομικού κλίματος και το διαρκώς συρρικνούμενο κόστος δανεισμού, επιβεβαιώνουν ότι η διαδικασία έχει αρχίσει.
Σε αυτή την πορεία ανάταξης που έχουμε χαράξει για την ελληνική οικονομία, η ΔΕΘ μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει το δικό της ουσιαστικό ρόλο.
Γίνονται αντιληπτοί οι σοβαροί εθνικοί λόγοι για τη στήριξη και την περαιτέρω αναβάθμισή της.
Εξάλλου θεσμοί, όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό για την υλοποίηση του σχεδίου μας για την συνολική αλλά και την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
Στόχος μας είναι να δώσουμε πνοή, παραγωγική βάση και προοπτική σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια.
Ιδιαίτερο μέλημά μας η ισχυροποίηση των ακριτικών περιφερειών.
Έχουμε οραματικό, συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο που θα τροφοδοτήσει με οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό «οξυγόνο» κάθε περιφέρεια.
Ανοίγουμε πλέον τον πολιτικό βηματισμό μας εντός του ενάρετου ανοδικού σπιράλ, βαδίζοντας στον οδικό χάρτη, ώστε να επιτευχθεί υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να στηριχθούν οι συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Βασικές άμεσες προτεραιότητες του σχεδιασμού μας αποτελούν:
Η ολοκλήρωση ενός νέου φορολογικού κώδικα που θα διαμορφώνει ένα νέο σταθερό φορολογικό πλαίσιο και θα συνιστά μία εκτεταμένη και συνεκτική μεταρρύθμιση.
Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Ο καθορισμός ρεαλιστικών οροφών δαπανών για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και η αξιολόγηση δημοσίων δαπανών.
Η μείωση του ύψους των «κόκκινων δανείων», ώστε οι τράπεζες να αποτελέσουν, εκ νέου, μοχλό ανάπτυξης, μέσω της επανεκκίνησης χρηματοδότησης, με υγιή όμως τρόπο, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Η επιτάχυνση του συμφωνηθέντος προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως είναι το Ελληνικό.
Η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η επένδυση στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία, ώστε να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας.

 

 

Είναι ξεκάθαρο ότι η βιώσιμη ανάταξη της οικονομίας και η προώθηση της κοινωνικής και ατομικής ευημερίας σε όλη την επικράτεια προϋποθέτουν συνολικές και περιφερειακές  επιταχύνσεις για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.
Προϋποθέτουν ότι όλες και όλοι με διορατικότητα, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αξιοπιστία, μακριά από δημαγωγίες και λαϊκισμούς θα συμμετάσχουμε στην αύξηση της εθνικής παραγωγής, αλλά και στη δίκαιη διανομή του παραγόμενου προϊόντος.
Στη εθνική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ανασυγκρότηση της χώρας και της οικονομίας της δεν περισσεύει κανείς.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube