Εισήγηση Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους – 19.09.2012

Πρωτολογία

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να επιβεβαιώσω αυτό που είπε ο κ. Τσακαλώτος, είναι προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης, το είχα πει στη Βουλή, δεν έχουν χαλαρώσει οι διαδικασίες, θα γίνει σύντομα αυτό. Όπως είπε και ο κύριος Πρόεδρος της Επιτροπής είμαστε σε διαρκή διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής και εκτιμώ ότι συντομότατα θα στελεχωθεί το γραφείο προϋπολογισμού. Δεν θα ήθελα να μιλήσω πολύ για το παρελθόν, άλλωστε μιλάμε για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Οφείλω να ομολογήσω ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, που έπρεπε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι τα περίφημα ελλείμματα και χρέη. Τα προγράμματα οικονομικής πολιτικής έχουν τρεις διαστάσεις, το σκέλος δημοσιονομικής πολιτικής, το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών και το σκέλος της ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, κυρίως μέσω του τραπεζικού συστήματος. Η στάση της ΝΔ ανέκαθεν ήταν υπέρ των δύο πυλώνων, των διαρθρωτικών αλλαγών και της επιτάχυνσης υλοποίησης αυτών, της ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας και φυσικά της δημοσιονομικής προσαρμογής και πειθαρχίας, αλλά με έναν τρόπο, ο οποίος αντιμετωπίσει πραγματικά το έλλειμμα και στις δύο διαστάσεις, στη διαρθρωτική διάσταση και στην κυκλική διάσταση.

Οι εκτιμήσεις δε που συνεχώς μεταβάλλονται αποδεικνύουν τον ορθολογισμό εκείνης της προσέγγισης. Για παράδειγμα, πριν από ένα χρόνο είχαμε ψηφίσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής. Οι εκτιμήσεις σε εκείνο το πρόγραμμα ήταν ότι φέτος θα έχουμε ανάπτυξη περίπου 1% και τελικά εκτιμάται ότι θα κλείσουμε τη χρονιά με ύφεση περίπου 6% με 7%, με συνεχείς αναθεωρήσεις των στόχων. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Η κατάσταση, το έχω πει και στην Ολομέλεια γιατί κάποιοι επιλεκτικά χρησιμοποίησαν λεγόμενά μου, είναι εξαιρετικά δύσκολη, κρίσιμη και ρευστή, εντός και εκτός χώρας. Θα πρέπει οι εξελίξεις στην Ευρώπη να μας απασχολούν αφού μας επηρεάζουν.

Αν μπορούσα να αποτυπώσω την πραγματικότητα σε πέντε σημεία θα σας έλεγα ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία στην οποία οι εκτιμήσεις για την ύφεση είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που είχαμε ψηφίσει τον Μάρτιο στο μεσοπρόθεσμο ή στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Εκτιμήσεις για 6% και 7%, η ανεργία, ειδικά των νέων, είναι και θα διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις πολύ πρόσφατες εκτιμήσεις του Μαρτίου. Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ήταν εκτός στόχων και αυτό ήταν κάτι που είχε τεθεί από την πρώτη στιγμή, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, δεδομένης και της καθυστέρησης στην αποδέσμευση προγραμματισμένων δόσεων της χρηματοδότησης, λόγω και των εκλογικών αναμετρήσεων ήταν σε οριακό σημείο και, τέλος, αυτό που διαπιστώσαμε, σε όλες τις επικοινωνίες που είχαμε και στο εξωτερικό, ήταν ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας λόγω αποκλίσεων μεταξύ προθέσεων, σχεδιασμού και υλοποίησης. Ένα έλλειμμα μεγάλο και εξαιρετικά δύσκολο στην διαχείρισή του.

Ποιες ήταν οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Το πρώτο πράγμα και θεωρώ ότι ορθώς πράξαμε, ήταν να ενισχύσουμε το κεφάλαιο αξιοπιστίας της χώρας, γιατί μόνο μια αξιόπιστη χώρα μπορεί να σταθεί απέναντι στους εταίρους και να αξιώσει καλύτερη μεταχείριση. Αυτό κάνουμε σε δύο κατευθύνσεις, τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του κεφαλαίου αξιοπιστίας της χώρας. Θεωρώ και αυτό αποδεικνύεται, ότι η Ελλάδα περνά από την σφαίρα των λόγων και των προθέσεων, στο πεδίο των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων και πράξεων με τη συμβολή όλων των κυβερνητικών εταίρων. Κομβικό σημείο για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας είναι η ορθή, πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Στους δύο πρώτους μήνες αυτής της Κυβέρνησης, υπάρχουν κάποια πρώτα ενθαρρυντικά ελπιδοφόρα μηνύματα, ότι το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής επανέρχεται εντός στόχων. Αυτό σημαίνει βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών αλλά όχι ξαφνικά πλεονάσματα. Ενδεικτικά ανέφερα και το επαναλαμβάνω σήμερα ότι το μήνα Αύγουστο, για πρώτη φορά από τότε που μπήκαμε σε πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, είχαμε πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Εδώ, ο κ. Σαχινίδης, ορθώς αναφέρει ότι έχει πολύ μεγάλη αξία να δούμε τον προϋπολογισμό σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, αλλά σε αυτά τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα είχαμε ένα πλεόνασμα ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, ακόμα και αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που πολλοί θεωρούν ότι χρησιμοποιείται πολλές φορές και το υποστηρίζαμε και εμείς, ως μαξιλάρι για την απόκλιση που έχουμε στα έσοδα, πάλι υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο του τακτικού προϋπολογισμού 517 εκατομμύρια ευρώ, για τον μήνα Αύγουστο. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είχαμε μια μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά ένα ποσοστό 17,5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2011. Οφείλω να ομολογήσω, ότι στο σκέλος των δαπανών ανέκαθεν γινόταν σοβαρή διαχείριση του προϋπολογισμού, σχεδόν πάντα δηλαδή ήμασταν με αρνητικά πρόσημα, άρα εκεί υπήρχε ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού, που είναι και το ζητούμενο. Τον Αύγουστο μειώθηκαν οι αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων, αποκλίσεις βέβαια που εξακολουθούν να υφίστανται και θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και στο τέλος της χρονιάς.

Η εκτίμησή μας είναι ότι στο σκέλος των εσόδων θα ήμαστε χαμηλότερα από αυτό που είχαμε προϋπολογίσει στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Στον φόρο εισοδήματος παρατηρείται μια συνολική απόκλιση 658 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καθυστέρηση εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτος 2012 έως τις 31 Ιουλίου και τις 8 Ιουνίου αντίστοιχα και στη μείωση της κερδοφορίας των νομικών προσώπων που επηρεάζει τον καταβλητέο φόρο. Παρά το γεγονός ότι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων τον μήνα Αύγουστο είναι αυξημένες κατά 75% σε σχέση με το μηνιαίο στόχο, καθώς υπήρξε εφ’ άπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος από μερίδα φορολογουμένων, εκτιμάται ότι τα τελικά έσοδα στο τέλος της χρονιάς θα διαμορφωθούν χαμηλότερα έναντι του ετήσιου στόχου για το 2012.

Αυτά τα τρία στοιχεία, μαζί με τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τα οποία για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2012 από τον Μάιο του 2010, είχαμε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος στον αντίστοιχο περσινό μήνα, πλεόνασμα 642 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο δείχνει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 η Ελλάδα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών μεταξύ των 27 χωρών. Βεβαίως, εξακολουθούμε να είμαστε σε χαμηλά επίπεδα. Όλα αυτά τα στοιχεία μας βοήθησαν ώστε το πρωτογενές έλλειμμα, στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, να διαμορφωθεί στο 1,3 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς. Πάντα μιλάμε για την κεντρική κυβέρνηση, δεν είναι αυτή η εικόνα της γενικής κυβέρνησης, είναι δυσμενέστερη. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι κάποια ενθαρρυντικά δείγματα προσπάθειας ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού και επαναφοράς του προγράμματος εντός στόχων.

Δεν θα ήθελα και εγώ να επαναλάβω αυτά που ούτως ή άλλως υπάρχουν σε ανακοινώσεις σχετικά με το πώς έχει διαμορφωθεί το έλλειμμα, ποιοι ήταν οι στόχοι και πως έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά μεγέθη εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε σχέση με την περσινή χρονιά. Είναι ικανοποιητικά. Ακόμα και στο σκέλος των εσόδων έχουμε κάποια πρώτα μικρά δείγματα που μπορεί να μικρύνουν τις αποκλίσεις, που θα υπάρξουν στο τέλος της χρονιάς. Στο σκέλος των δαπανών εκτιμούμε ότι θα κινηθούμε πολύ κοντά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως την προβλέπαμε τον Μάρτιο και σαφώς σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Εναλλακτικά σενάρια σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με φορείς όπως είναι το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ κάνουμε, σαν Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Άλλωστε οφείλουμε να κάνουμε ώστε να έχουμε μια αποτύπωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως θα πρέπει να αναθεωρηθεί ή επικαιροποιηθεί. Υπάρχουν συνεπώς σενάρια ανάλογα με τα μακροοικονομικά μεγέθη που διαμορφώνονται. Πράγματι, γι’ αυτό και ανέφερα όλους τους άλλους φορείς το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ και τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και εκεί διαμορφώνονται κάποιες μακροοικονομικές προβλέψεις. Η πρόθεσή μας και το κάναμε πράξη σε συνεργασία όλων αυτών των φορέων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι να καταλήξουμε σε ένα σενάριο μακροοικονομικών μεγεθών, έτσι ώστε αυτό να αξιοποιηθεί από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και να έχουμε και τις δικές μας εκτιμήσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σαφέστατα και θέλουμε να κάνουμε κοινωνική κατανομή των αυξημένων εσόδων, όταν προκύψουν, αλλά επί του παρόντος υπενθυμίζω ότι έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Άρα, πρέπει πρώτα να πετύχουμε τους στόχους, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για κοινωνική κατανομή. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η βελτίωση των δαπανών, αν θέλετε, τους τελευταίους μήνες έχει γίνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, βεβαίως με μία χρονική υστέρηση, χωρίς τη διόγκωση, τους τελευταίους μήνες, των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και χωρίς πρόσθετα μέτρα. Επειδή ετέθη κάπου ένας προβληματισμός, θα ήθελα να πω ότι οι πρωτογενείς δαπάνες δεν περιλαμβάνουν το ΠΔΕ, άρα μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Χωρίς πρόσθετα μέτρα και χωρίς, όπως φαίνεται, να υπάρχει αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, που είναι περίπου στα 6,6 με 6,7 δισ. ευρώ και σκοπός της κυβέρνησης είναι να γίνει η αποπληρωμή μέρους ή συνόλου αυτού μέσα από την όσο γίνεται γρηγορότερη, όπως είπε ο κ. Σαχινίδης, καταβολή της δόσεως, αλλά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, είχαμε θετικό αποτέλεσμα.

Δεν προσπαθούμε να μηδενίσουμε τις προσπάθειες των πολιτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταίρων, οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών ανέρχονται περίπου στα 49 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2012, δηλαδή σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία στο 22,6% του ΑΕΠ. Είναι τεράστιες οι θυσίες. Το ζητούμενο είναι οι θυσίες αυτές στις οποίες υποβάλλονται οι πολίτες, να πιάσουν τόπο. Πράγματι, με τη λήψη των νέων μέτρων, των συμφωνηθέντων μέτρων ύψους 5,5% του ΑΕΠ, άρα πρόσθετες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, εκτιμάται ότι θα έχουμε σημαντική ύφεση και την επόμενη χρονιά. Συνεπώς, ο σκοπός είναι να αυξηθούν οι βαθμοί ελευθερίας, ώστε αυτό το πακέτο μέτρων να συμπληρωθεί με μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης που θα ανακουφίσουν και την ελληνική κοινωνία. Για φέτος δε, προσδοκούμε το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να διαμορφωθεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ, υψηλότερο από τους στόχους του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, αλλά αναμενόμενο, λαμβάνοντας υπόψη της βαθύτερη ύφεση σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαρτίου για το ύψος της.  Αυτό εκτιμούμε ότι θα γίνει δεκτό από τους εταίρους, χωρίς νέα μέτρα.

Θα ήθελα να καλλιεργήσουμε μία στενότερη συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έτσι ώστε να υπάρξει ακόμα πληρέστερη πληροφόρηση των μελών της Επιτροπής για βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Νομίζω ότι ο συνάδελφός μας, ο κ. Τσακάλωτος, θα έχει τη διάθεση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Σαχινίδης και ο κ. Κωνσταντινόπουλος έθεσαν ένα θέμα σχετικά με το πότε θα πετύχουμε ως χώρα να δημοσιεύουμε ταυτόχρονα τα στοιχεία γενικής και κεντρικής κυβέρνησης. Θέλω να σας πω ότι επί ημερών του κ. Σαχινίδη καταφέραμε ως χώρα τουλάχιστον 10 και 20 κάθε μήνα να έχουμε τη δημοσιοποίηση προσωρινών και οριστικών στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Εργαζόμαστε μαζί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είμαι σε θέση να σας πω σε πόσο χρονικό διάστημα αυτό θα υλοποιηθεί. Είμαι βέβαιος, όμως, γνωρίζετε τους συνεργάτες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ότι κινούνται τάχιστα προς αυτή την  κατεύθυνση. Να πω απλά στην Επιτροπή, κάτι που είναι εξίσου σωστό στον κ . Σαχινίδη, ότι το κράτος κλείνει αποτελέσματα περίπου στις 20 κάθε μήνα, οι λοιποί υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης κλείνουν αποτελέσματα 15 με 20 περίπου κάθε μήνα. Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για την επεξεργασία αυτών των στοιχείων. Προσπαθούμε να συμπιέσουμε αυτά τα χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να έχουμε ταυτόχρονη δημοσίευση αυτών.

Θα ήθελα να μην πω πότε ακριβώς θα είμαστε έτοιμοι, σίγουρα όμως, κάθε μήνα θα τα λέμε εδώ, θα λογοδοτώ για το χρονικό ορίζοντα και οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα δίνουν αξιόπιστες απαντήσεις επί αυτών.

Για την κάλυψη των πρόσφατων αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος, ήδη έχουμε κατανείμει κονδύλι ύψους 2,4 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση χορήγησης παροχών σε ανέργους. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος, τα γνωρίζαμε και πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Φέτος και πέρυσι αυξήθηκαν οι πόροι που δίνονταν στα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί πάντα οι αρχικές προβλέψεις υστερούσαν σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθύτερη ύφεση και την υψηλότερη ανεργία σε κάθε περίπτωση.

Η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτο οχταμήνου, μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Παραμένουν οι ανησυχίες στο σκέλος των εσόδων. Υπάρχουν αχνές ενδείξεις αλλαγής του κλίματος εκτός Ελλάδος. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, κυρίως για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες μας, βεβαίως, σε ένα πολύ αυστηρά περιορισμένο χώρο που διαθέτουμε για να πάρουμε αποφάσεις και για να δράσουμε. Το κεντρικό ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να κάνουμε συνεχώς προβλέψεις επί χάρτου, που έγιναν στο παρελθόν και πολλές φορές δεν πέτυχαν και ατέρμονες συζητήσεις που μόνο σύγχυση και αβεβαιότητα προκαλούν, αλλά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Και είστε ευπρόσδεκτοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να βαδίσουμε αποτελεσματικά σε ένα εθνικό οδικό χάρτη ανασυγκρότησης της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Ο οδικός χάρτης που θα ενσωματώνει όρους που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, αλλά και που θα αλλάξει κάποιον από αυτούς στην πορεία επί τα βελτίω ανάλογα με τους βαθμούς ελευθερίας που θα τα διαμορφώνουν, έτσι ώστε να τερματιστεί και ο καθοδικός κύκλος της οικονομίας. Δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν ότι η Κυβέρνηση από τότε που παρέλαβε τη σκυτάλη της διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν, εργαζόμαστε υπεύθυνα και σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

Δευτερολογία

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δύο πολύ σύντομες παρατηρήσεις. Στα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αυτά διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3 δισ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους του οκταμήνου οφείλεται στην καθυστέρηση εισροών λόγω έλλειψης κανονικότητας από τα ταμεία της ΕΕ. Σημαντικό μέρος αυτής της υστέρησης αναμένεται, προσδοκάται και πιστεύω θα το καταφέρουμε, να καλυφθεί τους επόμενους μήνες.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, πράγματι παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων και έναντι της περσινής χρονιάς, γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις και με το Υπουργείο Ανάπτυξης και με την τεχνική βοήθεια των εταίρων. Χθες, σε συναντήσεις που είχαμε με τα τεχνικά κλιμάκια και με την τεχνική βοήθεια ετέθη το θέμα έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Το Υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να επιταχύνει το θέμα του ΠΔΕ, πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα ρευστότητας στην οικονομία, τα οποία δεν επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να καλύψουν το μερίδιό τους στα κοινοτικά προγράμματα. Αυτό το πρόβλημα το οποίο υπάρχει με το τραπεζικό σύστημα. Για αυτό και θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό μεταξύ των άλλων και γι’ αυτό το λόγο να γίνει γρήγορα η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στο πυρήνα του προβληματισμού του κ. Τσακαλώτου συμφωνώ απόλυτα. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι απαιτείται σύζευξη αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής και επανεκκίνηση οικονομίας. Μόνο τότε μπορούμε να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης, γι’ αυτό ανέκαθεν μιλούσαμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Δεν μπορούμε ξαφνικά να προσδοκούμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά μπορούμε να βάλουμε ένα πάτο στο βαρέλι, όπως είπατε εσείς με άλλους τρόπους, να ανασχέσουμε την ύφεση, να το πω διαφορετικά.

Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα το διαρθρωτικό σκέλος του ελλείμματος,  το οποίο εν πολλοίς έχει αντιμετωπιστεί και το κυκλικό σκέλος, το οποίο έχει αυξηθεί λόγω της βαθύτατης ύφεσης και εκεί απαιτείται η εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που θα συμβάλουν στην ενίσχυση ρευστότητας και στην ενάσκηση της έφεσης. Θεωρώ κομβικής σημασίας την επόμενη δόση ύψους περίπου 31 δισ. ευρώ, διότι μεταξύ άλλων, καταρχήν να το πω συμπερασματικά το 90% αυτών θα έρθει στην Ελλάδα και αυτό θα κατανεμηθεί μεταξύ άλλων στο τραπεζικό σύστημα για την ανακεφαλαιοποίηση, άρα θα έχουμε περιθώρια για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα της οικονομίας και δεύτερον στην αποπληρωμή μέρους, όσο γίνεται περισσότερο, των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες που επίσης θα βελτιώσει τη ρευστότητα της οικονομίας.

Με βάση τις εκτιμήσεις του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής θα έπρεπε φέτος στις δόσεις του δανείου από τον Ιούνιο και μετά να καλύψουμε περίπου τα 4 δισ. ευρώ αν δε με απατάει η μνήμη μου από τα 6,5 δισ. ευρώ που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Βούληση της κυβέρνησης είναι αυτό το ποσόν να είναι ακόμα υψηλότερο. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία, προτεραιότητα στη ρευστότητα της οικονομίας λαμβάνοντας υπόψη όμως και τις ανάγκες της χώρας, δανειακές και ταμειακές. Άρα συμφωνώ μαζί σας, απαιτείται σύζευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και επανεκκίνηση οικονομίας ώστε να πετύχουμε με βιωσιμότητά τους στόχους που έχουμε θέσει.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube