Κοινή Δήλωση για την Έκθεση του ΙΟΒΕ

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και η Γραμματέας της Ομάδας Παρακολούθησης του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, κα Ελένη Ρωμαΐδου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ):

 

«Η δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας Έκθεσης του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Έκθεση, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την Οικονομία:

-Το πρώτο σενάριο, το «σενάριο της ελπίδας» προβλέπει ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει, σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του Μνημονίου. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι θα επιτύχει την επιστροφή στις διεθνείς αγορές, διότι το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνει. Η πιθανότερη και λογικότερη έκβαση στην περίπτωση αυτή είναι η επέκταση του χρονικού ορίζοντα των δανείων που μας έχει χορηγήσει η «τρόικα».

-Το δεύτερο σενάριο, το «σενάριο της καταστροφής», οδηγεί σε «ακαριαίο» ή σε «αργό» «θάνατο». Και αυτό θα γίνει όταν η δημοσιονομική προσαρμογή δεν συνοδεύεται από διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «αντισώματα».

-Και το τρίτο σενάριο, το «σενάριο της σωτηρίας», προβλέπει ότι η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις πολιτικές του πρώτου σεναρίου και θα προχωρήσει ταυτόχρονα σε επιθετική πολιτική αξιοποίησης της ακίνητης κρατικής περιουσίας.

 

Τα σενάρια αυτά οδηγούν στις ακόλουθες διαπιστώσεις, οι οποίες και διατυπώθηκαν έγκαιρα από τη Νέα Δημοκρατία:

1ον. Ο δανεισμός της χώρας με λογικούς όρους δεν είναι εξασφαλισμένος ακόμη και με την αισιόδοξη εκδοχή, αφού είναι γνωστή η εκτίμηση του Μνημονίου ότι, μετά από μία τετραετία ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί, από 115% του ΑΕΠ που ήταν το 2009, στο 145% το 2014.

2ον. Η πιθανότητα για επέκταση του χρονικού ορίζοντα των δανείων, αλλά και κάθε σκέψη για παράταση του Μνημονίου, 5 μήνες από την εφαρμογή του, επιβεβαιώνουν ότι το ακολουθούμενο μίγμα οικονομικής πολιτικής δεν αποτελεί το σωστό «θεραπευτικό σχήμα».

3ον. Η υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή (20% του ΑΕΠ σε μία πενταετία προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κατά 11% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο) επιβάλλεται να συνοδευθεί από μέτρα «τόνωσης» της αγοράς για την ανάκαμψη αρχικά, και την ανάπτυξη μεταγενέστερα της οικονομίας.

4ον. Επιβάλλεται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Πρόσφατα, ο κ. Πρωθυπουργός «ανακάλυψε» από την Αμερική την αξία της.  

 

Σήμερα, συνεπώς, επιβεβαιωνόμαστε από τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Ακόμη και ο Πρόεδρος του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν, πρόσφατα, δήλωσε ότι η «λιτότητα α λα Ελληνικά είναι λάθος συνταγή για την Ευρώπη».

Λίγοι, όμως, τότε προέβλεψαν ότι η θεραπεία “σοκ” ήταν λάθος.

Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε άλλο μίγμα πολιτικών, το οποίο οδηγεί ταχύτερα και με λογικούς όρους στην έξοδο στις αγορές.

Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη.

Συμβατή με την Ελληνική πραγματικότητα».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube