«Αναγνωρίζεται η ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα λόγω του υψηλού πληθωρισμού, αλλά βραχυπρόθεσμα μέτρα, όχι μόνιμες παρεμβάσεις έτσι ώστε να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε από το Νταβός στον ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιώργο Συριόπουλο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Μέσα σε ένα παγκόσμιο ρευστό περιβάλλον, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ότι στο παρελθόν και σε πολύ καλύτερη θέση από ότι είναι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με τις εκθέσεις που παρουσιάστηκαν και στο Νταβός, «περίπου το 1/3 των χωρών παγκοσμίως θα έχει δύο συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης και περίπου οι μισές ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι σε ύφεση το 2023».
«Συνεπώς, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα είχε διπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης από το μέσο ευρωπαϊκό όρο το 2022, εκτιμάται ότι θα είναι τριπλάσιος το 2023, μείωσε σημαντικά την ανεργία, εμφανίζει ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών – σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης επενδύσεων την περίοδο 2022-2024 – μείωσε σημαντικά τον όγκο των κόκκινων δανείων, μείωσε σε ιστορικά ρεκόρ το επίπεδο του χρέους ως το προς το ποσοστό του ΑΕΠ και επιδεικνύει δημοσιονομική σταθερότητα αφού και σημαντικά μειώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 και εκτιμούμε ότι θα γυρίσουμε σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και μετά», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας σε ερώτηση για αν η αύξηση των μισθών θα γίνει σύντομα, αν θα κλέψει από το δημοσιονομικό χώρο μεγάλο ποσοστό και κυρίως, για το αν μιλάμε για αύξηση ή για την επιστροφή αυτών που έχασαν όσοι θυσίασαν πολλά για να σωθεί η ελληνική οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως μιλάμε για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, κάτι που γίνεται συνδυαστικά από δύο πλευρές: με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και με αύξηση μισθών.
«Η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε πως είναι απολύτως συνεπής σε αυτά που είχε πει προεκλογικά το 2019. Μειώσαμε γενναία και μόνιμα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και συνεχίζουμε να το πράττουμε. Πρόταγμα για την επόμενη τετραετία είναι να αυξήσουμε τους μισθούς. Ένα μεγάλο κομμάτι των παρεμβάσεων έχει ήδη υλοποιηθεί και οδηγεί σε αύξηση των μισθών: για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες από αυτόν τον μήνα, τον Ιανουάριο, ενισχύει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η κατάργηση της εισφοράς κατά 1% στο ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων ενισχύει το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% ενισχύει τις συντάξεις των συμπατριωτών μας, το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζουμε από το 2024 προσθέτει 500 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Και φυσικά έχουμε την 3η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα υλοποιηθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου και η οποία πρέπει να είναι γενναία και ρεαλιστική.
Άρα όλα αυτά έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να τα υλοποιήσουμε και θεωρούμε ότι θα στηρίξουν σημαντικά την ελληνική οικονομία», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.