«Η συμφωνία δέσμευσης, την οποία ανακοίνωσαν το περασμένο Σάββατο οι Υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, είναι ιστορικής σημασίας, καθώς στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής εποχής και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων που επιτρέπουν τη μεταφορά κερδών σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολόγηση.
Η συμφωνία, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό συζήτηση στον ΟΟΣΑ, περιλαμβάνει δύο Πυλώνες. Ο Πρώτος Πυλώνας προβλέπει κανόνες για την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης ανά χώρα επί κερδών των μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών κολοσσών. Ο Δεύτερος Πυλώνας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού και την επιβολή κατώτατου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων 15%.
Με την απόφαση των G7 δίνεται καθοριστική ώθηση στις διαδικασίες για την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης όσον αφορά τα βασικά σημεία μιας παγκόσμιας συμφωνίας κατά τις προσεχείς Συνόδους του ΟΟΣΑ και των G20, με απώτερο στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας τον Οκτώβριο στον ΟΟΣΑ.
Στις συζητήσεις αυτές συμμετέχει ενεργά το Υπουργείο Οικονομικών, στηρίζοντας την πρόταση της νέας αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, ώστε να αποφευχθούν αποσπασματικές πρωτοβουλίες επιβολής μονομερών μέτρων φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας, και διαμορφώνοντας θέσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα φορολόγησης της Χώρας μας αλλά και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας».