Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 43η θέση, μεταξύ 132 χωρών διεθνώς, με βάση το σκέλος των εκροών, που αποτελεί υποδείκτη της καινοτομίας, σημειώνοντας βελτίωση κατά τέσσερις θέσεις. Αυτό προκύπτει από την 3η ετήσια έκδοση της έκθεσης ΠΥΞΙΔΑ του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, όπου σκιαγραφείται ο οδικός χάρτης των πολιτικών και των δράσεων για την επόμενη μέρα της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στον Χαιρετισμό του επεσήμανε ότι ευθύνη της πολιτείας είναι να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας. «Στόχος μας ήταν και είναι η επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η μείωση του επενδυτικού κενού, η δημιουργία πολλών, καλών νέων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Αναλυτικά ο Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών:
Με χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω την 3η ετήσια έκδοση της Έκθεσης ΠΥΞΙΔΑ του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.
Έκδοση που σκιαγραφεί – μέσα από τις εμπεριστατωμένες προτάσεις της – τον οδικό χάρτη των πολιτικών και των δράσεων για την επόμενη μέρα της χώρας, συμβάλλοντας ενεργά στον δημόσιο διάλογο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, σε αυτό το ρευστό, ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Περιβάλλον, που υπογραμμίζει την ανάγκη για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου στη χώρα, μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητάς της, αναδεικνύοντας έτσι σε έννοιες-κλειδιά, για το παρόν και το μέλλον, τις δυναμικές και πολυδιάστατες έννοιες της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Ως Κυβέρνηση, θέσαμε ως προτεραιότητα, από την αρχή της θητείας μας, τον ριζικό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της πατρίδας μας, με αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση της ποιότητας του εθνικού πλούτου.
Στόχος μας ήταν και είναι η επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η μείωση του επενδυτικού κενού, η δημιουργία πολλών, καλών νέων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Στόχος, ο οποίος επιτυγχάνεται. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, προσαρμόζεται, μεταμορφώνεται. Παρά τις ευαλωτότητές της, αντεπεξήλθε υποδειγματικά στις ιστορικές προκλήσεις της περιόδου, εμφανίζοντας ισχυρές αντοχές και ετοιμότητα να μετασχηματιστεί ώστε να πορευτεί με επιτυχία στη νέα κανονικότητα. Ανέκαμψε δυναμικά από την πανδημική ύφεση και ανέπτυξε ισχυρή δυναμική, που την κατατάσσει στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.
Παράλληλα, ένα διαχρονικό, θεμελιώδες ζητούμενο, υλοποιείται: η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το μοντέλο ανάπτυξης στρέφεται προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, που βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, με τις επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία να αυξάνονται σημαντικά. Ενώ, καταγράφεται θεαματική βελτίωση στις εξαγωγές αγαθών, εντυπωσιακή αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και σημαντική διαφοροποίηση της εξαγωγικής βάσης.
Επιπλέον, η ανεργία διαρκώς συρρικνώνεται, οι τράπεζες ανακτούν τον ρόλο τους ως χρηματοδότη μακροχρόνιας ανάπτυξης, το κύρος και η αξιοπιστία της Ελλάδας ενισχύεται και οι θεσμικές επιδόσεις της βελτιώνονται στους διεθνείς δείκτες. Τέλος, η χώρα πραγματοποιεί άλματα ψηφιοποίησης και βελτίωσης του ενεργειακού της προφίλ.
Τα παραπάνω σημαντικά, και διόλου αυτονόητα, επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον και επιβεβαιώνουν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία εδράζεται σε ένα σύγχρονο, μεταρρυθμιστικό και φιλο-αναπτυξιακό μείγμα μέτρων και παρεμβάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ως Υπουργείο Οικονομικών, τα τρία τελευταία χρόνια, προχωρήσαμε στην υλοποίηση μίας σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων. Μεταξύ άλλων:
- Μειώσαμε πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές.
- Θεσπίσαμε κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου.
- Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των επάλληλων κρίσεων, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους.
- Υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν το κανονιστικό επιχειρηματικό πλαίσιο, διευκολύνουν και ενθαρρύνουν την υγιή επιχειρηματικότητα, προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και επιταχύνουν την αναπτυξιακή διαδικασία.
- Αξιοποιούμε κατά τον ταχύτερο και βέλτιστο τρόπο, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για να επιταχύνουμε τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, ενθαρρύνοντας την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, ενισχύοντας την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, προωθώντας τις ιδιωτικές επενδύσεις, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και τη μεγέθυνση και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν δράσεις που αποφέρουν όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσο-μακροπρόθεσμα οφέλη, συμβάλλοντας στην επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
Βεβαίως, σε διεθνές επίπεδο, η συγκυρία παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και οι προκλήσεις τεράστιες.
Ως Κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να υπερνικήσουμε και αυτές τις δυσκολίες, μετατρέποντάς τες σε εφαλτήρια προόδου.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στον δρόμο της σύνεσης, της διορατικότητας και των μεταρρυθμίσεων, επενδύοντας στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και υλοποιώντας τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στα μικρο-οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της, με στόχο τη στροφή προς τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.
Για μια ανταγωνιστικότερη και ισχυρότερη Ελλάδα!
Δείτε σχετικά στιγμιότυπα:
Διαβάστε περισσότερα εδώ: