Ο Υπουργός Οικονομικών στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών | 26.4.2023

Προσεκτικές και μελετημένες χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, αλλά και αυτές που εξαγγέλλονται για την επόμενη τετραετία, συμμετέχοντας σε συζήτηση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με συνομιλητή τον Διευθυντή του Capital.gr και του “Κεφαλαίου” Σπύρο Δημητρέλη.

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο οι εξαγγελίες για αυξήσεις των μισθών είναι συμβατές με τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, τόνισε ότι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού έγιναν συντεταγμένα και με γνώση των συνθηκών της αγοράς. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η πρώτη αύξηση του κατώτερου μισθού με βάση τα μοντέλα που τρέχει το ΥΠΙΟΙΚ ίσως θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα.

Στη γενική εικόνα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι για την επόμενη τετραετία η οικονομική πολιτική θα επικεντρωθεί εκτός από την αύξηση των μισθών και στην περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών. Επαναλαμβάνοντας μάλιστα τις τελευταίες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ανέφερε ενδεικτικά ότι σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αύξηση του αφορολόγητου στις οικογένειες με παιδιά.

Κάνοντας μια εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού τόνισε ότι ήδη η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ενώ ετήσιος πληθωρισμός για το 2023 έχει αναθεωρηθεί από το 5% στο 4,5%. Ωστόσο, η ομαλοποίηση της κατάστασης και επαναφορά του πληθωρισμού θα απαιτήσει χρόνο.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η στοχευμένη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Με την ευκαιρία άφησε και μια αιχμή για την αξιωματική αντιπολίτευση, που υποστήριζε σθεναρά την οριζόντια μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, με το παράδειγμα της Ισπανίας Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ,  η μείωση των συντελεστών έγινε, το δημοσιονομικό κόστος ήταν τεράστιο για την Ισπανία αλλά οι πολίτες δεν είδαν διαφορά στις τιμές και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παρέμεινε ψηλά.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα ως δημόσιο αλλά και ως τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει πολύ λιγότερο από ότι το παρελθόν. “Ακούσατε κανένα διεθνή οργανισμό να ανησυχεί σήμερα για την Ελλάδα”, διερωτήθηκε απευθυνόμενος στο συνομιλητή του. Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες τόνισε ότι μετά την επιστροφή καταθέσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, τη μείωση των κόκκινων δανείων από το 44% στο 8,5% και την αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 17%, είναι επίσης πιο ανθεκτικές από το παρελθόν.

Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα

Στην ερώτηση σχετικά με τη δυσκολία χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε ότι ήδη κάποιες έχουν “πρασινίσει” μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που προσφέρουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.Ανέφερε επίσης ότι σε αυτό το χρονικό σημείο ανασταλτικά στις προσπάθεια νέων χορηγήσεων λειτουργεί και η συνεχής αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Τόνισε πάντως ότι και σε αυτό το θέμα, παρότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση οι εμπορικές τράπεζες, “θα πρέπει να κάνουν περισσότερα και για τ τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά”.

capital.gr

 

Δείτε φωτογραφίες από το 8ο Φόρουμ:

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube