Καλεσμένος στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» βρέθηκε το πρωί της Κυριακής (29/3) ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όπου μίλησε για τα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα που έχουν προκύψει εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που δοκιμάζει και την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για το εάν υπάρχει ένα στρατηγικό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας δήλωσε:
«Υπάρχει πακέτο στήριξης πράγμα το οποίο φαίνεται από το γεγονός ότι το δημοσιονομικό πακέτο υπερβαίνει το μέσο ευρωπαϊκό είναι στο 2,5 % του ΑΕΠ όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 2%. Αύριο το αργότερο μεθαύριο θα αποδειχθεί ότι έχουμε μια ολιστική προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας. Μια συνετή κυβέρνηση και ένα συνετό υπουργείο Οικονομικών οφείλει να είναι προσεκτικό καθώς δεν γνωρίζουμε την έκταση της κρίσεως, διότι στην κάθε παρατήρηση θα πρέπει ξέρει κανείς για πόσο θα κρατήσει αυτό ώστε να ξέρει πότε θα ρίξει τα κατάλληλα «πολεμοφόδια».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «αύριο το αργότερο μεθαύριο θα ακούσετε πολλά περισσότερα που θα έχουν να κάνουν και με διεύρυνση των ΚΑΔ και με ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή δεν θα επανέλθουμε σε συζήτηση ΚΑΔ».
Μιλώντας τώρα για τις αντοχές που μπορεί να δείξει η ελληνική οικονομία απέναντι σε αυτή την κρίση, ο ίδιος επεσήμανε:
«Λειτουργούμε με συνετό τρόπο vώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών και ξανακυλήσουμε στο παρελθόν. Τα όπλα που έχει η ελληνική οικονομία είναι η καλή δημοσιονομική διαχείριση που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά η ανάταξη της οικονομίας που είναι πολύ πιο έκδηλη την τελευταία περίοδο και θα χρησιμοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο τα διαθέσιμα εργαλεία όσο αυτά προστίθενται από το εξωτερικό», υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό τηρουμένων των αναλογιών και των διαθέσιμων πόρων που διαθέτει και μη γνωρίζοντας την έκταση του προβλήματος.
Ο κ. Σταϊκούrας εξέφρασε την απογοήτευσή του σε σχέση με την χρηματοδότηση της κρίσης από την ΕΕ ενώ αναφορικά με τη χρήση του “μαξιλαριού” υποστήριξε ότι δεν μπορούμε το χρησιμοποιήσουμε καθώς δεν γνωρίζουμε την έκταση της κρίσης.
Απαντώντας τώρα στο αν υπάρχουν κονδύλια που μπορεί να υπάρξουν ώστε να υπάρξει και μια ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε:
«Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που ΄χουν αναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αξιοποιήσουμε τα σχετικά κονδύλια, υπάρχει μία πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς πόρους και είναι αυτό το corona fund 37 δισ. ευρώ που στην Ελλάδα αντιστοιχούν 1,8 δισ. ευρώ, πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε την τρέχουσα εβδομάδα, περικλείοντας αυτό το ποσό . Από εκεί και πέρα υπάρχει μια συζήτηση η οποία έχει ανοίξει και σε επίπεδο ηγετών που έχει να κάνει με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ο οποίος διαθέτει περίπου 400 δισ. ευρώ για τα οποία υπάρχει μία συζήτηση να διατεθούν σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης προσανατολισμένες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωναϊού».
Ο ίδιος τόνισε ότι «η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μια διαρθρωτική κρίση της Ευρώπης ή Ελλάδας. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας ήταν εξαιρετικά.Πρόκειται για μία εξωγενή συμμετρική κρίση η οποία χτύπησε και τη χώρα μας, και αυτή κρίση συνεπώς μπορεί να παρέλθει».
Στοχευμένες πολιτικές για πρωτογενή τομέα, ενέργεια και τουρισμό.
«Το επόμενο στάδιο που έχουμε να κάνουμε ε΄ναι να κάνουμε στοχευμένες πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα, στοχευμένες πολιτικές για τον τομέα τις ενέργειας , για τον τουρισμό, την ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, τα αεροδρόμια και άλλους κλάδους που έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν προβλήματα. Άρα εκτός των οριζόντιων πολιτικών που καλύπτουμε με αυτά που ήδη καλύπτουμε θα υπάρχουν και στοχευμένες δράσεις και σε συγκεκριμένους κλάδους, τονίζοντας ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους δείχνει την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης» σημείωσε επίσης ο κ. Σταϊκούρας.
Τέλος ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα της πανδημίας στη χώρα.