Για τα πολύ μεγάλα οδικά έργα που αλλάζουν τον «χάρτη« της Ελλάδας, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον διευθυντή του CNN Greece, κ. Δημήτρη Πεφάνη.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε πως το οδικό δίκτυο στην Ελλάδα είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
«Δείτε λίγο και τον χάρτη της Ελλάδας. Άκτιο Αμβρακία. Πλέον από την Αθήνα μετά τα τέλη Ιανουαρίου μπορεί να πηγαίνει κάποιος στη Λευκάδα σε τρεις ώρες και 20 λεπτά.
Παραδίδουμε στις 23 Απριλίου, δηλαδή την μεθεπόμενη εβδομάδα, τον Ε-65, δηλαδή τον δρόμο μέχρι την Καλαμπάκα.
Ένα τεράστιο έργο που βγάζει από την απομόνωση πάρα πολλές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και προφανώς κάνει ασφαλέστερες τις μετακινήσεις. Το μετρό στη Θεσσαλονίκη παραδίδεται τον Νοέμβριο του 24 και ο δρόμος Πάτρα-Πύργος 75 νέα χιλιόμετρα ολοκληρώνεται μέχρι το καλοκαίρι του 25.
Προσδοκούμε μέχρι τον Δεκέμβρη του 24 να έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου.
Αυτά είναι τέσσερα μεγάλα εμβληματικά οδικά έργα αλλά και συγκοινωνιακά έργα, τα οποία ολοκληρώνονται τους αμέσως επόμενους μήνες. Ήδη ένα εξ αυτών ολοκληρώθηκε. Ακολουθούν μέσα στην τετραετία το ΙΟΒΕ, Ο δρόμος εδώ που είμαστε, Μπάλος, Άμφισσα, ο ΒΟΑΚ».
Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε ότι αφορά τις γέφυρες, οι οποίες θα είναι «έξυπνες».
«Έχουμε όμως και φυσικές καταστροφές» τόνισε στις οποίες δαπανούνται σημαντικοί πόροι, τόσο για τη συντήρηση των έργων αλλά και για να είναι ασφαλέστερες οι υποδομές.
«Συνολικό κόστος 1,4 δισ. ευρώ, εξ αυτών περίπου 450 εκατ. ευρώ για το σιδηροδρομικό δίκτυο και περίπου 900 εκατ. ευρώ για δρόμους και γέφυρες» πρόσθεσε.
Πρωτοβουλίες για την ηλεκτροκίνηση
«Στην Ελλάδα οφείλουμε να καλύψουμε το κενό το οποίο δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε αυτό που λέγεται ηλεκτροκίνηση», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό, «μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε 559 λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».
Αυτή τη στιγμή γίνονται δοκιμαστικά δρομολόγια τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη των πρώτων 250 ηλεκτρικών λεωφορείων. Αυτά θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους με επιβάτες από τα τέλη Απριλίου και μετά και ταυτόχρονα τρέχουν άλλοι δύο διαγωνισμοί για άλλα 300 λεωφορεία φυσικού αερίου στην Αθήνα.
Όπως εξήγησε, η ηλεκτροκίνηση είναι σημαντική και για τα ιδιωτικά οχήματα, «υπάρχει ένα πρόγραμμα για να έχουμε περισσότερους σταθμούς φόρτισης σε όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουμε 5.500 σημεία φόρτισης. Μέσα από χρηματοδότηση δήμων και του ιδιωτικού τομέα προσδοκούμε τα επόμενους 18 μήνες να έχουμε άλλα 5.000 σημεία και ταυτόχρονα έχουμε και τον στόλο των ηλεκτρικών λεωφορείων».