Άρθρο του Υπουργού ΥΜΕ στο Newsletter της Ελληνικής Εταιρείας Logistics | 2.8.2023

Άρθρο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα στο Newsletter της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL)

 

Αυξάνουμε τη δυναμική της Εφοδιαστικής Αλυσίδας  επενδύοντας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του κλάδου

Η Εφοδιαστική Αλυσίδα είναι μια αθόρυβη ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, η οποία συνεισφέρει περίπου το 1/10 του ΑΕΠ της χώρας.

Για αυτό έχουμε όραμα, σχέδιο και πολιτική βούληση να την υποστηρίξουμε, ώστε να αυξήσουμε αυτό το μερίδιο και, ταυτόχρονα, να ενισχύσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη των εμπορευματικών μεταφορών.

Αφετηρία σε αυτή την προσπάθεια είναι η πρόοδος που έχει συντελεστεί την προηγούμενη τετραετία, όπου σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα εκτοξεύθηκε από τη 42η θέση το 2018 στην 19η θέση παγκοσμίως το 2023, ως προς την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του τομέα.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για τα Logistics, συμμετέχοντας στην αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή και παράλληλα, υλοποιεί πλήθος έργων που αναβαθμίζουν τις υποδομές και εκσυγχρονίζουν το επίπεδο των υπηρεσιών του τομέα.

Στο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου τίθενται ως άμεσες προτεραιότητες η βελτίωση των εμπορευματικών κέντρων στην ελληνική ενδοχώρα και η απόδοση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η κατασκευή των εμπορευματικών κέντρων στο Θριάσιο 1 και 2 θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας στο σκέλος της αποθήκευσης και διακίνησης των εμπορευμάτων, ενώ ανάλογα οφέλη προσδοκώνται και από την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου υψηλών δυνατοτήτων στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, ο σιδηρόδρομος προβλέπεται να συνδεθεί και με άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λαύριο και Ραφήνα), ενισχύοντας τη διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση με τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ανάπτυξη των παραπάνω υποδομών θα αναδείξει τον ρόλο της χώρας ως κόμβου συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος μεταφοράς, αλλά και το ανθρακικό αποτύπωμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στην ίδια δέσμη δράσεων περιλαμβάνεται και η ψηφιακή μετάβαση, με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών που επιταχύνουν τη διεκπεραίωση της διαδικασίας μεταφοράς των φορτίων, κυρίως όμως, προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις ροές των εμπορευμάτων.

Απτό παράδειγμα, η συμμετοχή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο συγχρηματοδοτούμενο έργο FENIX, μέσω του οποίου αναπτύσσεται η πιλοτική ψηφιακή πλατφόρμα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταφορών και Εφοδιαστικής, που ενοποιεί ψηφιακά την ελληνική με την ευρωπαϊκή αγορά logistics.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που εξασφαλίζει απρόσκοπτη ανταλλαγή και κοινή χρήση δεδομένων ανάμεσα στις πλατφόρμες υπηρεσιών εφοδιαστικής, παρέχοντας ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα για τις εμπορευματικές ροές, τα οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμα τόσο για τη χάραξη στρατηγικής όσο και για τη λήψη των επιχειρηματικών αποφάσεων.

Άλλωστε, η ψηφιοποίηση μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της διακίνησης των εμπορευμάτων και τη βελτίωση της διαφάνειας των συναλλαγών, όπου το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει συντάξει σχέδιο νόμου για την κύρωση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για τη Διεθνή Μεταφορά Εμπορευμάτων Οδικώς (CMR) του ΟΗΕ, αναφορικά με το ψηφιακό δελτίο παράδοσης E-CMR, που θα αντικαταστήσει το έντυπο δελτίο παράδοσης.

Η στρατηγική μας, λοιπόν, είναι σαφής. Να επενδύσουμε στην εφοδιαστική αλυσίδα αναπτύσσοντας αυτές τις σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες, που θα προσδώσουν υψηλή προστιθέμενη αξία στον κλάδο, με όραμα να γίνει η Ελλάδα η βασική πύλη εισόδου των φορτίων που διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ προς την Ευρώπη.

Αυτή είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε και είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε γρηγορότερα στον στόχο, αν έχουμε συνοδοιπόρους όλους τους φορείς, δημόσιους, ιδιωτικούς και ερευνητικούς που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά των εμπορευματικών μεταφορών και των logistics.

L47

eel.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube