«Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα καταγράφει για την επόμενη διετία για την χώρα μας εκτιμήσεις και προβλέψεις μια πολύ καλής δημοσιονομικής σταθερότητας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου.
Ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε πως στην Έκθεση της ΕΕ καταγράφεται ότι «μειώνεται σημαντικά το δημόσιο χρέος. Συνεχίζει να μειώνεται η ανεργία. Η Ελλάδα θα έχει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και το 2022 και το 2023». Τόνισε ότι «οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πιο υψηλές και πιο θετικές, από τις σταθερά συντηρητικές εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών».
Η Ελλάδα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα είναι πρωταθλήτρια σε επενδύσεις μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών και το 2022 και το 2023, με διψήφιο ποσοστό το 2022» επισημαίνοντας ότι αυτά «δεν είναι στοιχεία της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά είναι στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Επίσης,
«Η ΕΥΔΑΠ δεν έπαψε ποτέ να διέπεται ως προς τη λειτουργία της από τον ν.3429/2005 για τις δημόσιες επιχειρήσεις, και τον ν.2744/1999 που ρυθμίζει θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης της πρωτεύουσας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη.
Ο υπουργός διευκρίνισε πως «η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, σύμφωνα με το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ανώνυμες εταιρείες και δη, τις εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά, δηλαδή στο Χρηματιστήριο υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς». Σχετικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανέφερε πως αυτές «δεν έχουν καμία αναφορά σε μη νόμιμη συγκρότηση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, ή σε παράνομες αποφάσεις του, ή καμία αναφορά σε οποιαδήποτε υποχρέωση επείγουσας σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης για τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου».
Εξήγησε πως η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ έκρινε την αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων του ν.4389/2016 και ακύρωσε την κατ’ εξουσιοδότηση έκδοση συγκεκριμένων κανονιστικών αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης, παραθέτοντας συγκεκριμένο σκεπτικό. Αυτό «έχει θεωρητική νομική θεμελίωση χωρίς να υπεισέρχεται στην εν τοις πράγμασι λειτουργία και διαχείριση της ΕΥΔΑΠ και χωρίς να διαπιστώνει ότι, όπως λειτουργεί η ΕΥΔΑΠ, από το 2018 μέχρι σήμερα, δηλαδή μετά τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της από το ελληνικό Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ, η εταιρεία έχει παρεκκλίνει από τον σκοπό δημόσιας ωφέλειας που εξυπηρετεί».
Ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε πως «η εξακολούθηση της λειτουργίας του συλλογικού οργάνου διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, είναι επιβεβλημένη, σύμφωνα με τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του εταιρικού δικαίου. Και οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, για τις οποίες έχει εκλεγεί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, εφόσον δεν έχουν προσβληθεί εντός των προθεσμιών που προβλέπουν, είναι έγκυρες και ισχυρές και ως εκ τούτου η εκλογή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας έχει νόμιμη βάση». Εμείς είπε «ενεργούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα». Η συμμόρφωση της δημόσιας διοίκησης σε αυτήν τη δικαστική απόφαση είναι αυτονόητη υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν δρομολογηθεί σχετικές ενέργειες. Το υπουργείο Οικονομικών, η ΕΕΣΥΠ και τα συναρμόδια υπουργεία, βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία, επιδιώκοντας σε εύλογο χρόνο, δεδομένων των συνθηκών, τη βέλτιστη εφικτή δυνατή λύση στα προβλήματα που ανακύπτουν και εαν κριθεί αναγκαίο μπορεί να λάβει και τη μορφή νομοθετικής παρέμβασης».
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε και την Απάντηση του Υπουργού στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Μέρα 25 κ. Αρσένη: