Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Το Προσχέδιο του πρώτου Προϋπολογισμού Κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα αποτελεί ιστορικό γεγονός.
Με αυτό αρχίζει η αποκάλυψη της «κυβερνώσας Αριστεράς».
Η επί χρόνια, δήθεν αριστερή πολιτική ρητορική αποκαλύπτεται ως απολύτως κενή πολιτικού περιεχομένου.
Η κατάρρευση των μύθων συντελείται μέρα με την ημέρα και η απογοήτευση των πολιτών κλιμακώνεται.
Η Νέα Δημοκρατία αξιολογεί τον Προϋπολογισμό με κριτήριο το συμφέρον της Πατρίδας, υπό την οπτική του ιστορικά δικαιωμένου ιδεολογικού και πολιτικού της πυρήνα.
Τον ριζοσπαστικό, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και την κοινωνική οικονομία της αγοράς.
Πυρήνας που μας οδηγεί στην διαρκή αναζήτηση αρμονικής ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με στόχο την αποτελεσματική προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Τα μεγέθη του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού αποτυπώνουν ότι το κόστος της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, για το 2015 και το 2016, είναι τεράστιο για την Ελληνική οικονομία και οδυνηρό για τους πολίτες.
Επιβεβαιώνουν την επιστροφή της χώρας στην ύφεση, στα πρωτογενή ελλείμματα, στη αύξηση του δημοσίου χρέους, στη διόγκωση της ανεργίας.
Περιλαμβάνουν νέα, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου, για πρώτη φορά από το 2009, να επιτευχθεί χειρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την προηγούμενη χρονιά.
Πρόκειται, συνεπώς, για ένα αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο Προσχέδιο Προϋπολογισμού.
Η λεκτική μετατόπιση από την «παλαιά» στη «νέα αριστερή» ρητορική δεν πείθει.
Τα πολιτικά φληναφήματα περί «αριστερών προσήμων» και «αριστερού Υπουργείου Οικονομικών» καταρρέουν μέσα από το ίδιο το κείμενο του Προσχεδίου.
Συγκεκριμένα:
1ον. Η Ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ύφεση.
Την ίδια περίοδο που η Ευρωζώνη «επιταχύνει προς τα εμπρός», η Ελλάδα «κάνει όπισθεν».
Ειδικότερα, η χώρα επιστρέφει στην ύφεση το 2015, μετά την επίτευξη θετικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης το 2014, ενώ προβλέπεται να παραμείνει σ’ αυτή την κατάσταση και το 2016.
Υπενθυμίζεται, ότι η αρχική εκτίμηση των εταίρων, πριν από 1 χρόνο, ήταν για ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2015, με πρόβλεψη για περαιτέρω επιτάχυνσή του μεσοπρόθεσμα.
Αντί αυτού, η χώρα «βουτάει» και πάλι στην ύφεση το 2015.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε, για το 2015, αρχικά (Νοέμβριος 2014) ανάπτυξη 2,9%, στη συνέχεια (Φεβρουάριος 2015) ανάπτυξη 2,5%, αργότερα (Μάιος 2015) ανάπτυξη 0,5%, ενώ τον Ιούλιο του 2015 προέβλεψε ύφεση -2% έως – 4%.
Αν και το βάθος της ύφεσης μπορεί να είναι μικρότερο, κυρίως λόγω της μεταφερόμενης (carry-over) επίδρασης της ανάκαμψης του 2014 στο 1ο εξάμηνο του 2015, το γεγονός παραμένει ότι η χώρα επιστρέφει στην ύφεση.
Και αυτό γιατί εφέτος, διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, μειώθηκε η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, συρρικνώθηκαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, κατέρρευσαν οι επενδύσεις και το οικονομικό κλίμα.
Η ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι αποκλειστική.
2ον. Η ανεργία διογκώνεται.
Την ίδια περίοδο που στην Ευρωζώνη η ανεργία μειώνεται, στην Ελλάδα αυξάνει.
Συγκεκριμένα, η ανεργία αναμένεται και πάλι να αυξηθεί, τόσο το 2015 όσο και ακόμη περισσότερο το 2016, μετά τις ενδείξεις σταδιακής μείωσής της το 2014 (κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε ετήσια βάση).
Αναμένεται δε να διαμορφωθεί τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη απ’ ότι προβλεπόταν πέρυσι για το 2015.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», του μηνός Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η αγορά εργασίας έχει παγώσει και η μισθωτή απασχόληση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Πιο συγκεκριμένα, το ισοζύγιο ροών προσλήψεων – απολύσεων έκλεισε περίπου με 13.000 χαμένες θέσεις απασχόλησης, η δεύτερη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών.
3ον. Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε.
Κυμαίνεται στο 89,4 για τους πρώτους 9 μήνες του 2015, έναντι μέσου όρου 98,8 μονάδων το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Όπως αναφέρει και το Προσχέδιο, «οι ενδείξεις που προκύπτουν από την παρατήρηση της πτώσης του δείκτη οικονομικού κλίματος λαμβάνουν μεγαλύτερη βαρύτητα αν ιδωθούν στο πλαίσιο του βελτιούμενου οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, όπου το 2015 έχουν σημειωθεί αυξήσεις του δείκτη αρκετά πάνω από το κατώφλι των 100 μονάδων βάσης».
4ον. Η δημόσια οικονομία επέστρεψε στα πρωτογενή ελλείμματα.
Η δημόσια οικονομία επιστρέφει σε πρωτογενές έλλειμμα το 2015.
Και αυτό μετά από 2 χρόνια, το 2013 και το 2014, εξισορρόπησης των δίδυμων ελλειμμάτων, με την επίτευξη τόσο πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, όσο και πλεονασμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Η επιστροφή μάλιστα στα πρωτογενή ελλείμματα γίνεται παρά τη λήψη νέων, πρόσθετων, επώδυνων μέτρων λιτότητας, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ μόνο για το 2015 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Και ο λογαριασμός όλο και «ανεβαίνει», όλο και διογκώνεται.
5ον. Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης «βουλιάζουν» στα ελλείμματα.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν αυξημένο έλλειμμα το 2015, το οποίο προβλέπεται να διευρυνθεί και να «σκαρφαλώσει» στα 2,6 δισ. ευρώ το 2016.
Παρατηρείται, εκτιμάται και προβλέπεται επιδείνωση στις ασφαλιστικές εισφορές, στη συνταξιοδοτική δαπάνη, στις απλήρωτες υποχρεώσεις.
Κυρίως απλήρωτες παροχές εφάπαξ που αναμένεται να σωρευθούν μέχρι το τέλος του 2015.
6ον. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τους στόχους.
Η απόκλιση αυτή οφείλεται, κυρίως, στη σημαντική υστέρηση των ίδιων εσόδων τους, στην αύξηση των λειτουργικών δαπανών και στην εκτιμώμενη αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεών τους σε σχέση με το 2014.
7ον. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διογκώνονται.
Μόνο κατά το οκτάμηνο του 2015, αυτές οι υποχρεώσεις, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, ήδη αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ, ή κατά 57% σε σχέση με το τέλος του 2014.
Οι υποχρεώσεις είχαν μειωθεί από τα 9,6 δισ. ευρώ το 2012, στα 3,8 δισ. ευρώ το 2014, παρουσιάζοντας μία μείωση της τάξεως του 60% την περίοδο 2012-2014.
8ον. Το ύψος των πρόσθετων μέτρων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διαρκώς αυξάνεται.
Για την περίοδο 2015-2016 εκτιμάται, με τα σημερινά δεδομένα, περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.
Ο λογαριασμός αυτός θα είναι, τελικά, πολύ υψηλότερος.
Κι αυτό γιατί:
α) Υπάρχει μια σειρά από νέα μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με το Προσχέδιο, «είτε δεν είναι μετρήσιμα είτε η διαδικασία ποσοτικοποίησής τους δεν έχει ολοκληρωθεί προς το παρόν».
Μεταξύ αυτών είναι η σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, η μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις, η κατάργηση φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων κ.α.
β) Υπάρχουν, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, Μνημόνιο του οποίου την ιδιοκτησία έχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, πρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2017-2018 («αξιόπιστα διαρθρωτικά μέτρα που θα αποφέρουν τουλάχιστον ¾% του ΑΕΠ το 2017 και ¼% του ΑΕΠ το 2018»).
Ενώ, «οι Ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, αν κριθούν αναγκαία, για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018».
Αυτή είναι η δημοσιονομική προοπτική της χώρας και της οικονομίας της, με τις υπογραφές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
9ον. Από τα δημοσιονομικά μέτρα που εισηγήθηκε και υιοθέτησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, και που μπορούν μέχρι σήμερα να προσδιορισθούν, το 62% είναι πρόσθετοι, άμεσοι και έμμεσοι φόροι, και το 38% περικοπές στο σκέλος των δαπανών.
Ο Προϋπολογισμός «στραγγαλίζει» την πραγματική οικονομία.
Το μίγμα των παρεμβάσεων δείχνει ιδεοληπτική, αριστερή εμμονή στην αύξηση υφιστάμενων ή την επιβολή νέων φόρων.
Δεν υιοθετεί την ορθή προσέγγιση προσαρμογής και επιμερισμού των μέτρων μεταξύ δαπανών και φόρων.
Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας απειλείται με πλήρη διάλυση, ενώ παράλληλα, περικόπτονται οι συντάξεις, μειώνεται το ήδη χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και πλήττεται η ιδιωτική κατανάλωση.
Επιπρόσθετα, κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά του Προσχεδίου ότι «οι περικοπές δαπανών θα αφορούν σε τομείς που δεν επηρεάζουν ευθέως τα εισοδήματα των πολιτών» (σελ. 13).
Και αυτό γιατί το 75% της περιστολής στις δαπάνες αφορά περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, παροχές κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικά επιδόματα.
Πολιτικές, που πλήττουν άμεσα και ευθέως τα εισοδήματα των πολιτών.
Η Κυβέρνηση, για ακόμη μία φορά, προσπαθεί να «βαπτίσει» το «κρέας», «ψάρι».
Οι πολίτες, όμως, έχουν αρχίσει να υφίστανται το κόστος των πολιτικών της.
10ον. Τα μεγέθη για τα τακτικά έσοδα του Προϋπολογισμού ενσωματώνουν αισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις.
Ήδη, οι αποκλίσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους, για το 2015, είναι μεγάλες, υψηλότερες από τις αρχικές και μεταγενέστερες εκτιμήσεις του Προσχεδίου.
Και οφείλονται, εν πολλοίς, στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και στη συστηματική καλλιέργεια κουλτούρας «μη-πληρωμής» από τα Κυβερνητικά στελέχη, όσο καιρό ήταν στην Αντιπολίτευση.
Συγκεκριμένα, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων άγγιξε τα 4 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2015.
Ενώ και τα έσοδα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από ασφαλιστικές εισφορές κατέγραψαν υστέρηση περίπου 700 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι πολλοί, υπό το καθεστώς του εγκλωβισμού που επέβαλαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και με τον φόβο του «κουρέματος» των καταθέσεών τους, έσπευσαν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Λόγω όμως της αύξησης της ανεργίας και της σκόπιμης μετάθεσης των φορολογικών υποχρεώσεων για το τέλος του 2015, θα υπάρξει επιβράδυνση των παρακρατούμενων και αποδιδόμενων φόρων και κόπωση στις αποδιδόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Όλα αυτά δεν έχουν ρεαλιστικά συνεκτιμηθεί στις προβλέψεις του Προσχεδίου.
Απόδειξη αυτού, η εκτίναξη των φορολογικών οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, μόνο το μήνα Σεπτέμβριο, κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Και αυτό λίγο πριν έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης, του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των λοιπών φόρων και προκαταβολών που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Οι εκτιμήσεις λοιπόν, ιδίως για τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον αισιόδοξες και το «τσουνάμι» των φόρων τους τελευταίους μήνες του έτους δεν θα συμβάλλει στη μείωση των αποκλίσεων για το 2015.
Ενώ, στο 2016, εκτός των άλλων, προβλέπονται και έσοδα 2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.
Εκτίμηση η οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, «κακώς» έχει διατυπωθεί (Συνέντευξη, Εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, 18.10.2015).
11ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) παραμένει καθηλωμένο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το εννεάμηνο του 2015, δηλαδή στα ¾ της χρονιάς, οι δαπάνες του Προγράμματος ανήλθαν μόλις στα 2,2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,4 δισ. ευρώ.
Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους, μέσα σε 3 μήνες, πρέπει να δαπανηθεί ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που έχει δαπανηθεί στο εννεάμηνο, προκειμένου να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος.
12ον. Οι μειωμένοι δημοσιονομικοί στόχοι δεν «εξασφαλίζουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο».
Η Κυβέρνηση εσφαλμένα θριαμβολογεί.
Η αλήθεια είναι ότι εκείνο που μετρά είναι η συνεκτίμηση του ύψους των δημοσιονομικών στόχων σε σχέση με το ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για να υλοποιηθούν.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι εξαρτώνται από την κατάσταση και τη δυναμική της οικονομίας.
Υπενθυμίζω ότι οι «Θεσμοί», για το 2015, προέβλεπαν πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε πρόσθετου μέτρου.
Η Κυβέρνηση, αφού οδήγησε την οικονομία και πάλι στο «καθοδικό σπιράλ», παρουσιάζει ως επιτυχία την εκτίμηση ότι το 2015, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε πρόσθετου μέτρου, θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ η επίτευξη στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% απαιτεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, η χώρα υπό την πολιτική ηγεσία του κ. Τσίπρα παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα, με πρόσθετα μέτρα λιτότητας και συνακόλουθα ισόποση επιβάρυνση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, δηλαδή του δανεισμού της χώρας.
Όλα αυτά επιβεβαιώνονται και στο Προσχέδιο του πρώτου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης της Αριστεράς, στη σελίδα 11.
Είναι απορίας άξιον γιατί η Κυβέρνηση επιχαίρει γι’ αυτή την εξέλιξη.
13ον. Προέκυψε ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Η αλήθεια είναι σε αυτή την ανάγκη οδήγησε η φυγή κεφαλαίων (42 δισ. ευρώ την περίοδο Δεκέμβριος 2014 – Ιούλιος 2015) και η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών που προκάλεσε η επί μήνες ανερμάτιστη διακυβέρνηση από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Σε επίρρωση αυτού, σημειώνω ότι η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κα. Ντανιέλ Νουί, σε συνέντευξή της είχε αναφέρει ότι «οι Ελληνικές τράπεζες παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες» (FXSTREET, 2 Ιουνίου 2015), ενώ τον Αύγουστο του 2015, ανέφερε ότι «πολιτικά γεγονότα έχουν κάνει πιο ευάλωτες τις Ελληνικές τράπεζες» (Reuters, 20 Αυγούστου 2015).
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, που προήλθαν από την αβεβαιότητα των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών της Ελληνικής Κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο» (European Commission, Greece – Request for stability support in the form of an ESM loan, 10 Ιουλίου 2015).
Θεωρώ ότι τα σχόλια είναι περιττά.
14ον. Το δημόσιο χρέος και πάλι διογκώνεται.
Ως απόλυτος αριθμός, μετά τη συρρίκνωση που επετεύχθη για πρώτη φορά το 2014, και πάλι, εξαιτίας της νέας ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αυξάνεται.
Με αποτέλεσμα, ως ποσοστό του μειούμενου ΑΕΠ, να διαμορφωθεί περίπου στο 192% το 2016, αυξημένο κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε 2 χρόνια!
Και επειδή πολλές φορές η Κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι δήθεν «κατάφερε επιτέλους να ανοίξει το θέμα του χρέους», η αλήθεια είναι η εξής:
Το ύψος και το «προφίλ» του χρέους, μετά το 2012, βελτιώθηκαν αισθητά.
Αποδείξεις;
α) Το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά περίπου 40 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2014.
Αυτό επιβεβαιώνεται και στο Προσχέδιο του πρώτου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης της Αριστεράς, στη σελίδα 48.
β) Το 2014, η μέση σταθμική υπολειπόμενη φυσική διάρκεια του δημοσίου χρέους ήταν 16,6 έτη και το μέσο σταθμικό επιτόκιο λίγο πάνω από το 2%.
Το 2011, η διάρκεια ήταν 6,3 έτη και το επιτόκιο 4%.
γ) Το 2014, οι τόκοι ανέρχονταν στα 5,5 δισ. ευρώ.
Το 2011, ήταν 16,1 δισ. ευρώ.
Αυτό επιβεβαιώνεται και στο Προσχέδιο του πρώτου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης της Αριστεράς, στη σελίδα 49.
Όλα αυτά τα έχει προσυπογράψει ο κ. Τσίπρας, στην απόφαση της 12ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία:
«Η Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ υπενθυμίζει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά».
Συνεπώς, πως η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «ανοίγει για πρώτη φορά το θέμα του χρέους», όταν η ίδια υποστηρίζει ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους κατά το παρελθόν;
Απίστευτα ψέματα!
Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους επιδεινώθηκε ραγδαία κατά το 2015.
Όπως καταγράφει και η Έκθεση του ΔΝΤ, της 25ης Ιουνίου 2015, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κατέθεσε στη Βουλή, «οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τους τελευταίους μήνες στην επιδείνωση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους είναι η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, η αναθεωρημένη πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου, τα χαμηλότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και πιθανές επιπρόσθετες οικονομικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος».
Το αποτέλεσμα είναι το δημόσιο χρέος κατά το 2015 να αυξάνεται, ως απόλυτος αριθμός, εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω της μείωσης του ΑΕΠ.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους αποκαλύπτουν την εφιαλτική δυναμική του δημοσίου χρέους που πυροδότησαν οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της Κυβέρνησης.
Άρα, καθίσταται αναπόφευκτη η λήψη πρόσθετων παραμετρικών μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Η απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής, της 12ης Ιουλίου 2015, επιβεβαιώνει την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της Ευρωομάδας του Νοεμβρίου του 2012, η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο».
Και προσθέτει: «Η Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ τονίζει ότι δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους».
Ο κ. Τσίπρας επί χρόνια καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις με παλληκαρισμούς για τη λύση του προβλήματος του δημόσιου χρέους.
Τώρα προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και θεωρεί ως επιτυχία την εφαρμογή ρυθμίσεων που συζητούνται από τα τέλη του 2012.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα Προσχέδιο Προϋπολογισμού που επιβεβαιώνει ότι η χώρα, με οδηγό την αριστερή Kυβέρνηση, έχει επιστρέψει στο «καθοδικό σπιράλ».
Είναι γεγονός ότι η ριζοσπαστική αριστερά κατέλαβε το «τυρί» της πολιτικής εξουσίας, αλλά μη έχοντας σχέδιο για τη χώρα, έχασε πολύτιμο χρόνο, με συνέπεια να εγκλωβισθεί στη «φάκα» και να χάσει την όποια ιδεολογικοπολιτική «ψυχή» της.
Το ζητούμενο είναι να μην εγκλωβίσει, ανεπίστρεπτα, και τη χώρα.
Το αν αυτό συνέβη λόγω ανεπάρκειας ή σκοπιμότητας θα το αποδείξει η ίδια η ζωή.
Εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε πλήρη απόδειξη.
Μπορείτε να δείτε βίντεο/απόσπασμα από την ομιλία εδώ.