Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στην Ολομέλεια της Βουλής (video) | 6.10.2022

«Να επανέλθει στην πραγματικότητα» κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβαση του νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση που γίνεται στην ολομέλεια, επί του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων.

 

 

«Η κυβέρνηση με ένα συνεκτικό ρεαλιστικό πλέγμα μέτρων, που καλύπτει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι λειτουργεί υπεύθυνα, ψύχραιμα και δυναμικά», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αποδεικνύει, ότι μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει γενναία και αποτελεσματικά, όσο μπορεί περισσότερο, τους πολίτες απέναντι στο μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας, πανευρωπαϊκά, των τελευταίων πολλών δεκαετιών. Αποδεικνύει ότι μπορεί να μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως για τη μεσαία τάξη. Αποδεικνύει ότι μπορεί να συνεχίσει να ασκεί κοινωνική πολιτική με πρόνοια για τους πιο αδύναμους. Αυτά διότι η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης εκπέμπει συνέπεια, έχει συνέχεια και αποπνέει σταθερότητα».

Ο υπουργός είπε ότι ζούμε μια «δύσκολη εξωγενή κρίση που επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών και σημαντικά οικογενειακούς και κρατικούς προϋπολογισμούς». Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει χτίσει «αναχώματα».

Σε αυτά τα στοιχεία ο κ. Σταϊκούρας συμπεριέλαβε τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη φέτος με ρυθμούς 5,3%, «ρυθμοί υψηλότεροι των εκτιμήσεων που είχαν γίνει πριν από λίγους μήνες».

«Η χώρα αναπτύσσεται πολύ πιο ισχυρά, σαφέστατα, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πιθανότατα είμαστε και ανάμεσα στις πρώτες σε ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης φέτος», είπε ο υπουργός Οικονομικών που επισήμανε ότι σημειώνεται «ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων και ρεκόρ εξαγωγών» και αυτό σημαίνει, τόνισε, διαφοροποίηση των αγορών και θέσεις απασχόλησης. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η χρονιά κλείνει με ταξιδιωτικές εισπράξεις, υψηλότερες του 2019.

Όπως εξάλλου ενημέρωσε τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, «ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2022, ήταν 32% αυξημένος, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, σταθερές κάθε μήνα, είναι υψηλότερες κατά 30%. Η βιομηχανική παραγωγή, με υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι αυξημένη κατά 8,4%. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, βελτιώθηκε».

Σε σχέση με την φορολογική ικανότητα των πολιτών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι «οι πολίτες δείχνουν εξαιρετική φορολογική συνείδηση, έχουν αποπληρώσει ήδη το 56% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, το 62% του ΕΝΦΙΑ, οι επιχειρήσεις πλήρωσαν 1 δισ. ευρώ επιστρεπτέες προκαταβολές, ένα στα δύο ΑΦΜ, δηλαδή 252.000 ΑΦΜ, το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών, βεβαίως μειωμένο και με έκπτωση». Όλα αυτά, όπως είπε, συνιστούν το θετικό αποτέλεσμα των μειώσεων φόρων που έχει υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση. Ταυτόχρονα δε, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, η ανεργία συρρικνώθηκε σημαντικά και οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξάνουν.

«Η ελληνική οικονομία έχει υψηλές αντοχές. Έχουμε χτίσει ισχυρά αναχώματα και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε διάφορες κρίσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που δεν αρνήθηκε ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη εξωγενή κρίση, κυρίως στο ενεργειακό πεδίο, που οδηγεί σε εκτόξευση του πληθωρισμού που στην Ελλάδα είναι στο επίπεδο 12,1%. Κάλεσε όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι πρωτόγνωρος, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, καθώς το Βέλγιο έχει πληθωρισμό 12%, η Γερμανία 11%, η Εσθονία 24,2%, η Λιθουανία 22,5%, η Ολλανδία έχει 17,1%, η Αυστρία έχει 11%, Τσεχοσλοβακία έχει 13,6%. «Φαίνεται να ζούμε με την ακρίβεια, σε όλη την Ευρώπη, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Έχουν επικαιροποιηθεί προς το δυσμενέστερο όλες οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, δείχνοντας ότι θα έχουμε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και του χρόνου. Άρα χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και συνετοί στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και την αναθεώρηση των προβλέψεων του πληθωρισμού, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ίδια περίοδο πέρυσι, εκτιμούσε πληθωρισμό για την Ελλάδα 1% και τώρα εκτιμά 8,9%, το ΔΝΤ εκτιμούσε 0,4% για την Ελλάδα και τώρα λέει 6,1%. «Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι είμαστε οι μόνοι που αναθεωρούμε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό; Κάθε μήνα η ΕΚΤ αναθεωρεί τα στοιχεία. Είναι δυνατό σε ανακοινώσεις, να παρουσιάζεται η εικόνα ότι η ελληνική κυβέρνηση έπεσε έξω, όταν όλοι στην Ευρώπη έχουν πέσει έξω; Η κατάσταση είναι χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Το πρόβλημα έχει μεγαλύτερη ένταση και θα διαρκέσει περισσότερο», είπε ο υπουργός Οικονομικών που τόνισε όμως ότι «η πολιτεία, με ρεαλιστικό, συνετό και γενναίο τρόπο, να ενισχύσει όσο μπορεί περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Φέτος είχαμε της τάξεως 13 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 4,7 δισ. είναι δημοσιονομικά. Τα άλλα προκύπτουν από το μηχανισμό που φτιάξαμε, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε να επιδοτούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τα υπερκέρδη των εταιρειών», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε πως στο τελευταίο Eurogroup «μοιράστηκε μελέτη» με συγκριτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα, μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ, έχει δώσει το πιο γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης, ύψους 2% του ΑΕΠ. Επικαλέστηκε επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που κάνει τη μεγαλύτερη ανάκτηση υπερκερδών εταιρειών στο πεδίο της ενέργειας, από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

«Επιβεβαιώνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι ο μηχανισμός που χτίσαμε το καλοκαίρι, ώστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά με σημαντική συμβολή των παρόχων, λειτουργεί, με τον καλύτερο εφικτό τρόπο και καλύπτουμε τμήμα της μεγάλης επιβάρυνσης που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε πως «αν δεν υπάρξει άμεσα κοινή ευρωπαϊκή λύση, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, ακόμα πιο γενναία ακόμα πιο ριζικά, το πρόβλημα στη ρίζα του». Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι «θα φτάσει η Ευρώπη στο σημείο να αντιληφθεί ότι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, λειτούργησε με αργά αντανακλαστικά, σε μια κρίση που επηρεάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες. Αυτό σε αντιδιαστολή, με την ταχύτητα με την οποία λειτουργήσαμε οι υπουργοί Οικονομικών, τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο του 2020, όταν έγκαιρα γενναία, αφήσαμε στην άκρη δημοσιονομικούς κανόνες και διοχετεύσαμε σημαντικούς πόρους στην πραγματική οικονομία».

Όμως, σημείωσε, σε αντίθεση με τον ρεαλισμό της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση λέει πως αυτά είναι λίγα και πρέπει η κυβέρνηση να δώσει περισσότερα, αλλά τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «οδηγούν τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

«Εμείς τα ταμειακά διαθέσιμα, που κινούνται σε ασφαλή επίπεδα, τα χτίσαμε όταν βγαίναμε και βγαίνουμε στις αγορές, μέσα στο 2022, με αρκετά ευνοϊκούς όρους και λόγω της διεθνούς συγκυρίας αλλά και λόγω της εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, σηκώσαμε αρκετά λεφτά. Σηκώσαμε 34,5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Δηλαδή από ταμειακά διαθέσιμα 38 δισ., αυτή η κυβέρνηση σήκωσε από τις αγορές 34,5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Έχει μεγάλη διαφορά συνεπώς, πως χτίζεις τα ταμειακά διαθέσιμα. Τα χτίζεις από την υπερφορολόγηση των πολιτών, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ή από διορατικές εκδόσεις χρέους, όπως έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ;», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχτισε ταμειακά διαθέσιμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχτισε ταμειακά διαθέσιμα από την υπερφορολόγηση».

Σε σχέση με την αύξηση των εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «είναι συνδεόμενα με αύξηση εσόδων από τον τουρισμό κατά 7,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε έσοδα ΦΠΑ παραπάνω 1,4 δισ. ευρώ, από την αύξηση της ιδιωτικής πραγματικής κατανάλωσης 9 δισ. που αντιστοιχούν σε έσοδα ΦΠΑ 1,6 δισ.. Και υπάρχει πράγματι και ένα μέρος αύξησης που προέρχεται από τα υψηλότερα έσοδα, εξαιτίας της ακρίβειας. Και τι κάνουμε; Για παράδειγμα στα καύσιμα; Παίρνουμε τα υψηλότερα έσοδα εξαιτίας της ακρίβειας, που πληρώνουμε όλοι μας και τα επιστρέφουμε στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη. Κάνουμε και κοινωνική πολιτική. Έχουμε άλλο 1 δισ. αυξημένα έσοδα φυσικών προσώπων, γιατί αυξήθηκαν οι μισθοί και τα εισοδήματα, για το 2022. Υπολογίζονται σε 7%. Έχουμε και στα νομικά πρόσωπα αύξηση άλλα 500 εκατομμύρια».

 

ertnews.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube