Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Λακασά «Άνθρωπος 4.0» | 20.6.2022

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022

 

Δελτίο Τύπου

 

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Λακασά «Άνθρωπος 4.0»

 

 

Θέλω να ευχαριστήσω τον καλό φίλο, Δημήτρη Λακασά, για την πρόσκληση που μου απηύθυνε, να συμμετάσχω στη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου του.

Θέλω όμως να ευχαριστήσω και όλες και όλους εσάς, για τη σημερινή σας παρουσία.
Παρουσία που καταδεικνύει την εκτίμησή σας στο πρόσωπο του συγγραφέα, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον σας για διαρκή ενημέρωση και πρόσθετη γνώση.

Και το βιβλίο του Δημήτρη προσφέρει αρκετή τροφή για σκέψη.

Βιβλίο χρήσιμο και πρακτικό, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, μεθοδικής εργασίας, τεκμηριωμένης ανάλυσης, συσσωρευμένης γνώσης, πολύχρονης εμπειρίας.

Βιβλίο με αντικείμενο τη σοφή διαχείριση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, μέσα από τη σφαιρική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση του συγγραφέα.

Για τους λόγους αυτούς, το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για γόνιμη σκέψη και θρυαλλίδα για ουσιαστική συζήτηση.

Και αυτό γιατί ο Δημήτρης μάς εισάγει στο μέλλον, βάζοντάς μας να σκεφτούμε τις συνέπειες που θα έχει η τεχνολογική εξέλιξη στην οικονομία, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο, αφού με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση μεταβαίνουμε σε ένα νέο είδος ανθρώπου, στον Άνθρωπο 4.0.

Όπως αναφέρει, εύστοχα, και ο συγγραφέας στον επίλογο του βιβλίου:

«Αν θέλαμε να δώσουμε ένα εναλλακτικό τίτλο στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αυτός θα ήταν “ανθρωπιστική επανάσταση”, και αυτό γιατί ποτέ άλλοτε οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν είχαν τέτοια επίδραση στον άνθρωπο.

Μια επίδραση ικανή να τον οδηγήσει σε μοναδικά επιτεύγματα, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας σχετικά με την καταπολέμηση της φτώχειας, την αντιμετώπιση θανατηφόρων ασθενειών, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και σε καταστροφικά ατοπήματα, όπως στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην απώλεια των αρχών και των αξιών του πολιτισμού».

 

Πράγματι, Κυρίες και Κύριοι,

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αφορά τον τρόπο με τον οποίο τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα οχήματα και το διαδίκτυο των πραγμάτων, ενσωματώνονται στη ζωή των ανθρώπων.

Έτσι, στο βιβλίο αναπτύσσονται και διαπραγματεύονται έννοιες, όπως η αλυσίδα των μπλοκ, τα αυτόνομα συστήματα, η βιοπληροφορική, η βιοτεχνολογία, η γενική τεχνητή νοημοσύνη, η γεωργία ακριβείας, η γονιδιωματική, η δοκιμή διείσδυσης, η έξυπνη αυτοματοποίηση και παραγωγή, η επαυξημένη πραγματικότητα, η επιστήμη των δεδομένων, η κάθετη ολοκλήρωση, η κβαντική μηχανική, τα κρυπτονομίσματα, η κυβερνοασφάλεια, τα μεγάλα δεδομένα και τα μεταδεδομένα, η νανοτεχνολογία, τα νευρωνικά δίκτυα, το σάιμποργκ, τα συνεργατικά ρομπότ, οι τεχνικές προηγμένης ανάλυσης, η υπολογιστική νέφους, οι ψηφιακοί νομάδες.

Αυτές οι νέες έννοιες, που εδράζονται στις νέες τεχνολογίες:

  • επιλύουν πολύπλοκα και ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα της ανθρωπότητας,
  • παρέχουν πρόσβαση σε γνώση και πληροφορία,
  • εξαλείφουν τα εμπόδια στην επικοινωνία από απόσταση,
  • δημιουργούν νέα δυναμική στη συνεργασία ατόμων και μονάδων,
  • βελτιώνουν την οικονομική παραγωγικότητα,
  • κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο άνετη.

Δημιουργούνται, έτσι, οι δυνατότητες βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, του προσδόκιμου ζωής, του ελεύθερου χρόνου μας, της ατομικής και κοινωνικής ευημερίας μας, της ευτυχίας μας, για να χρησιμοποιήσω βασικές παραμέτρους των «οικονομικών της ευτυχίας».

 

Όμως, αυτές οι μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται στην εργασία, στην εκπαίδευση, στις μετακινήσεις και αλλού, μπορεί να οδηγήσουν σε αλλοίωση των ανθρωπίνων στοιχείων, με πιο σημαντικούς κινδύνους τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και της ποιότητας ζωής, τη διαταραχή της ψυχικής υγείας και ισορροπίας, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και την προνομιακή κατανομή ευκαιριών.

 

Απαιτείται, συνεπώς, ισορροπία, αναγνωρίζοντας μεν τις τεχνολογίες ως μέσο εξέλιξης του ανθρώπου, διατηρώντας όμως και τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του.

Επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, με τον άνθρωπο όμως στο επίκεντρο.

Όπως υποστηρίζει, ορθώς, ο συγγραφέας:

«Στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα επικρατήσει ο Άνθρωπος 4.0, ο οποίος θα γνωρίζει την ιστορία του, θα σέβεται τις αρχές και τις αξίες που του κληροδότησαν οι πρόγονοί του, θα χρησιμοποιεί πάντα πυξίδα για τον προσανατολισμό του, θα λειτουργεί με σωφροσύνη και προνοητικότητα».

 

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ελλάδα, όπως ορθώς – και πάλι – επισημαίνει ο συγγραφέας, έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να πετύχει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Με δεδομένο το ποιοτικό ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι ευθύνη του Κράτους και των επιχειρήσεων, με τη δημιουργική συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, να πετύχουμε αυτούς τους στόχους.

Εμείς, ως Ελληνική Κυβέρνηση, κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στηρίζει ενεργά επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να επιταχύνει τη χρήση των σύγχρονων υποδομών νέας γενιάς από τους πολίτες, να αυξήσει τις δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής βιομηχανίας, και να αναπτύξει την απαραίτητη υποδομή που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες για Συνδεδεμένη και Αυτόνομη Κινητικότητα.

Η επένδυση της κάθε επιχείρησης θα στοχεύει στην αναβάθμιση των συστημάτων ψηφιακής διαχείρισης και ελέγχου παραγωγής, προηγμένου και ψηφιακά ελεγχόμενου βιομηχανικού εξοπλισμού, ψηφιακού συστήματος διασύνδεσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και παραγωγής συστημάτων και τεχνολογίας που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο συνδυασμός των παρεμβάσεων οργανώνεται στις ακόλουθες 3 κύριες ομάδες δραστηριοτήτων:

1ον. Artificial Intelligence & Big Data Analytics.

Τα δεδομένα συλλαμβάνονται μέσω του δικτύου διασυνδεδεμένων αισθητήρων, που επικοινωνούν μέσω τυπικών πρωτοκόλλων και αποθηκεύονται στο Cloud.

 

2ον. Smart Manufacturing Technologies.

Αυτή η ομαδοποίηση περιλαμβάνει όλες τις τεχνολογίες και τις τάσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που διαπερνούν τη μεταποιητική βιομηχανία και επιτρέπουν τη συγχώνευση φυσικού και εικονικού κόσμου, μέσω κυβερνοφυσικών συστημάτων (CPS).

 

3ον. Ρομποτική.

Αυτή η ομαδοποίηση βρίσκεται στη διασταύρωση μεταξύ των δύο προηγουμένων.

Η αναβάθμιση και ο αυτοματισμός των υφιστάμενων γραμμών παραγωγής με μηχανικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες, όπως αισθητήρες, αυτοματισμοί, ρομποτικές εφαρμογές και τηλεχειριστήριο, θα πραγματοποιηθούν μέσω αυτής της ομάδας δραστηριοτήτων.

 

Η ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας και η χρήση μικρο-δορυφόρων θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομία, συμπεριλαμβάνοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέες και καλύτερες ευκαιρίες για τον κλάδο της βιομηχανίας, καθώς και υψηλότερη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις, αυξάνοντας παράλληλα την ψηφιακή στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

 

Άρα, το Κράτος «παρεμβαίνει» προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των θετικών επιπτώσεων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Και κυρίως, μέσω παρεμβάσεων στα πεδία της εκπαίδευσης και της εργασίας, επιδιώκει να περιορίσει ή/και να εξαλείψει τους κινδύνους που τη συνοδεύουν για τον Άνθρωπο 4.0.

Το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, το αύριο με ελπίδα και αδημονία, χωρίς αυξημένη αβεβαιότητα και φόβο, τουλάχιστον σε αυτά που μπορούμε να προβλέψουμε με αρκετή ασφάλεια…

 

Κυρίες και Κύριοι,

Συμπερασματικά, η ξενάγηση στις σελίδες του βιβλίου του Δημήτρη Λακασά, διανθισμένη από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα του συγγραφέα, είναι απλή και ζωντανή, συναρπαστική και χρήσιμη, αφηγηματική και διδακτική.

Γι’ αυτό το λόγο εύχομαι ολόψυχα το ανά χείρας βιβλίο να βρει την ανταπόκριση που προσδοκά ο συγγραφέας, και να διαβαστεί, να μελετηθεί καλύτερα, από πολλούς, όσο γίνεται περισσότερους…

 

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 

Κατεβάστε την Τοποθέτηση του Υπουργού εδώ:

2022-06-20 ΔΤ_ΥΠΟΙΚ_Παρουσίαση_βιβλίου_Λακασά

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube