- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

Ομιλία Βουλευτή Φθιώτιδας ΝΔ Χρ. Σταϊκούρα στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης πραγματοποιείται ενώ έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές.

Συνεπώς, η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει, σε όλους μας, πατριωτική συνείδηση, στάση ευθύνης, σύνεση, ψυχραιμία και ρεαλισμό.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Τον Ιούνιο του 2012, η Κυβέρνηση που έλαβε την εντολή διακυβέρνησης της χώρας, βρέθηκε σε ένα ιδιαίτερα ασταθές εσωτερικό, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Τώρα, η νέα Κυβέρνηση αναλαμβάνει σε ένα σαφώς πιο σταθερό περιβάλλον.

Τότε, το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, εντός του οποίου είχαμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε, ήταν καθορισμένο και πλήρως ανελαστικό, αφού τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του ήταν «εκτός στόχων».

Τώρα, η νέα Κυβέρνηση παραλαμβάνει την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος «εντός στόχων» και αρχίζει να αποκτά βαθμούς ελευθερίας.

Τότε, η Κυβέρνηση είχε 3 επιλογές για τη χώρα:

Επιλέξαμε την πορεία προς τα εμπρός, επιταχύνοντας, για να αποφύγουμε τις περιπέτειες.

Πιστεύω ότι αυτή ήταν η εθνικά ορθή επιλογή.

Επιλογή που έφερε τη χώρα, με μεγάλες θυσίες των πολιτών, λίγο πριν την οριστική έξοδο από το «τούνελ».

Η επιλογή αυτή, στον τομέα της οικονομίας, έχει αρχίσει να αποδίδει.

Ειδικότερα, στα δημόσια οικονομικά, τα 3 τελευταία χρόνια:

Συνεπώς, με συλλογική και σκληρή δουλειά, φέραμε θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Βήμα-βήμα ξεκολλήσαμε τη χώρα από το τέλμα.

Τώρα, αν και η χώρα έχει πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, όπως άλλωστε είχε από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, «δεν είναι χρεοκοπημένη» όπως ισχυρίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών.

Βεβαίως εξακολουθεί να βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση, ενώ έχει ακόμη παθογένειες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα, η Κυβέρνηση έχει 4 επιλογές:

Ελπίζω, Κύριοι της Κυβέρνησης, ότι θα καταφέρετε να εφαρμόσετε μία από τις 3 πρώτες επιλογές, γιατί η τέταρτη εγκυμονεί, στην καλύτερη περίπτωση, υψηλή αβεβαιότητα για τη χώρα.

Στις 3 πρώτες εκδοχές, σε αντίθεση με όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες που εκτιμούμε ότι θα είναι ωφέλιμες για τη χώρα.

Συγκεκριμένα, θα στηρίξουμε:

Μέχρι σήμερα, η νέα Κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει σαφή οδικό χάρτη για τη χώρα, απουσιάζει οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία από τις προτάσεις της, και φαίνεται να επιδιώκει χρόνο για προσγείωση στην πραγματικότητα.

Ενδεικτικά, περνά και από την κατάργηση του Μνημονίου, στην ανάγκη υλοποίησης του 60-70% των μεταρρυθμίσεων που το Πρόγραμμα περιλαμβάνει.

Και από το «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, στη ρύθμισή του.

Και φυσικά, ως πρώτη ενέργεια, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην πρόσληψη εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων για θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, την οποία σχετικά πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ «ξόρκιζε» μέσω σχετικών κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.

Αυτές τις προσαρμογές, αν και αποτελούν δείγματα ακραίας πολιτικής ασυνέπειας, εγώ τις καλοδέχομαι.

Και αυτό γιατί πιστεύω ότι πρέπει όλοι, παρά τις διαφορές μας, να είμαστε στην ίδια κοίτη αφού δεν υπάρχει «εύκολος δρόμος» για την αξιοπρεπή πορεία της ιστορικής μας χώρας, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία όλων των πολιτών.

Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, προσδιορίζεται:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας είναι, σήμερα, και πάλι, καθοριστικός.

Η παράταξη, στη 40χρονη διαδρομή της, έχει αποδείξει ότι αποτελεί δύναμη ευθύνης, αξιοπιστίας, σταθερότητας, πραγματικής προόδου και προοπτικής.

Έχει ανταποκριθεί δημιουργικά στο ρόλο που κάθε φορά της έχουν αναθέσει οι πολίτες.

Αυτό θα πράξουμε και τώρα: με υπευθυνότητα, σύνεση και ρεαλισμό.

Θα αξιολογούμε, με αντικειμενικότητα, τα αποτελέσματα των προσπαθειών της Κυβέρνησης επί του πραγματικού πεδίου.

Άλλωστε, η προσπάθεια με στόχο τη συγκρότηση μιας ισχυρής Ελλάδας, η οποία θα δρα με αξιοπρέπεια στην Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή, πρέπει να είναι συνεχής και συλλογική.

Κυρίες και Κύριοι της Κυβερνητικής Πλειοψηφίας,

Επειδή οι ασάφειες και οι αντιφάσεις στις θέσεις που διατυπώνετε, είναι συνεχείς και μεγάλες, ενώ υπάρχει και έλλειμμα συγκροτημένου σχεδίου, με συνέπεια υψηλές αναταράξεις και μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας, δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησή σας.

Share