Για τις προκλήσεις της οικονομίας και για τα σχέδια της κυβέρνησης το προσεχές χρονικό διάστημα μίλησε στο συνέδριο του Olympia Forum I που διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία, ο υπουργός Οικονομικών κ. Xρήστος Σταϊκούρας.
“Ζούμε σε μία περίοδο πρωτόγνωρης σε πανελλαδικό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο αβεβαιότητας, η οποία δυσκολεύει όχι μόνο τις εκτιμήσεις, αλλά και τις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση πήρε μέτρα, αντέδρασε έγκαιρα και πως αυτό αξιολογείται; Ένας δείκτης είναι το βάρος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού και αυτό δεν είναι άλλο από το βάθος της ύφεσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου και παρότι υπήρχαν προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα έχει την βαθύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται από τα προσωρινά στοιχεία ότι η Ελλάδα τα πήγε ικανοποιητικά.
Όσο ικανοποιητικά μπορεί να πει κάποιος ότι είναι μία ύφεση στο 8%. Αλλά θα πρέπει να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης το τι γίνεται παγκοσμίως. Σε μία κρίση που είναι πρωτόγνωρη μετά από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Άρα χωρίς να θριαμβολογούμε η ελληνική κυβέρνηση πιστεύω ότι έγκαιρα, μεθοδικά, σοβαρά, κατάφερε να περιορίσει όσο είναι εφικτό αυτές τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Αυτά τα μέτρα όμως δεν αρκούν αφού οι προκλήσεις είναι πολλές, οι δυσκολίες μεγάλες.
Κάθε μέρα η κυβέρνηση στο υγειονομικό πεδίο κατόπιν υποδείξεων των ειδικών, αλλάζει και εμπλουτίζει τα μέτρα. Έτσι ώστε να περιορίσουμε τις υγειονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης. Για αυτό και εμείς θα ξεδιπλώσουμε μία σειρά από πρόσθετα μέτρα που έως το τέλος της χρονιάς πιστεύουμε ότι θα υπερβούν τα 24 δισεκατομμύρια, έτσι ώστε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά τρεις μονάδες το 2021, καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ήδη νομοθετήσαμε το πρόγραμμα επιδότησης 100 χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης, επεκτείνουμε το πρόγραμμα συν-εργασία έως το τέλος του 2020, υλοποιούμε έναν τρίτο και θα ακολουθήσει και ένας τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής για να ενισχύσουμε σημαντικά τη ρευστότητα στην αγορά.
Ήδη πάνω από 100.000 είναι οι αιτήσεις για να χρηματοδοτηθούν από τον τρίτο κύκλο, ενώ καταβάλλονται άμεσα και τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό, αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι το τέλος του έτους και παρατείνονται τα επιδόματα ανεργίας, καθώς και μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τους εποχικά εργαζόμενους.
Τώρα όσο το πού θα βρούμε τα λεφτά, καταφέραμε μέσα στην κρίση να βγούμε στις αγορές έξι φορές και να δανειστούμε σημαντικά ποσά αθροιστικού ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να έχουμε τα πολεμοφόδια για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις.
Προκλήσεις στο πεδίο των εσόδων για να μπορέσουμε να μειώσουμε φόρους, προκλήσεις στο σκέλος των δαπανών έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκλήσεις όμως και στο σκέλος της Εθνικής Άμυνας, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Για αυτό και σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας υπερβαίνουν τα 38 δισεκατομμύρια προκειμένου να έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Επίσης η πολιτεία θα σταθεί κοντά σε πολίτες και επιχειρήσεις και για τις καταστροφές που είχαμε από την κακοκαιρία.
Όλο αυτό το διάστημα και μέσα στην περίοδο της κρίσης υλοποιήσαμε πολιτικές για την ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε».