Αξιότιμη κα. Συνάδελφε,
Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας για την ανάγκη διασφάλισης της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Θα διαφωνήσω όμως μαζί σας ότι οι άλλες δύο εξουσίες, η Εκτελεστική και η Νομοθετική, επιρρίπτουν ευθύνες στους 3.631 Δικαστικούς Λειτουργούς και τους «τιμωρούν» με υπέρογκες μειώσεις μισθών.
Η νομοθετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, δια του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, για την κατάργηση των εξόδων παράστασης του Προέδρου της Βουλής, του Προέδρου της Κυβέρνησης, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και η συνακόλουθη εξίσωση της αποζημίωσής τους με αυτή του Βουλευτή, διαψεύδει τον ισχυρισμό σας.
Όπως σας διαψεύδουν και τα στοιχεία μισθοδοσίας των δικαστικών λειτουργών, τόσο στο βασικό μισθό όσο και στα χρονοεπιδόματα, από το 2008 μέχρι το 2012.
Στοιχεία όπως αυτά καταγράφονται και παρουσιάζονται από τη Διεύθυνση Οικονομικού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών.
Παρά τις σημαντικές, πράγματι, μειώσεις της τελευταίας διετίας όπως ορθώς αναφέρετε στην Επίκαιρη Ερώτησή σας.
Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να εξειδικεύσουμε μέτρα ύψους περίπου 11,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών του Προϋπολογισμού, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Μέτρα που θα έπρεπε ήδη να είχαν προσδιοριστεί από τον Ιούνιο.
Μέτρα για τα οποία δεν υπήρχε κάποια συγκροτημένη προετοιμασία.
Πρόκειται για μία δύσκολη, επώδυνη διαδικασία. Για βαρύ φορτίο.
Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι το βάρος αυτών των μέτρων να καταμεριστεί όσο γίνεται πιο δίκαια.
Προς την κατεύθυνση αυτή, δουλεύουμε υπεύθυνα και μεθοδικά, αξιολογώντας τις πολιτικές με λογικές κόστους-οφέλους, κόστους-αποτελεσματικότητας.
Θα μου επιτρέψετε, ιδιαίτερα στο ζήτημα των ειδικών μισθολογίων, όχι μόνο των Δικαστικών Λειτουργών, και των ισοδυνάμων μέτρων να αναφερθώ στη δευτερολογία μου.
Δευτερολογία
Αξιότιμη κα. Συνάδελφε,
Ως προς τα ειδικά μισθολόγια:
Η πρόβλεψη για περικοπή τους αφορά αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, στρατιωτικούς, μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ και ΤΕΙ, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, διπλωματικούς υπαλλήλους, γιατρούς του ΕΣΥ και δικαστικούς λειτουργούς.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, η Κυβέρνηση όφειλε, έως τον Ιούνιο του 2012, να «[…] θεσπίσει νομοθετικά μία μείωση κατά μέσο όρο 10% στα αποκαλούμενα “ειδικά μισθολόγια” του δημοσίου τομέα, στα οποία το νέο μισθολόγιο δεν ισχύει […]».
Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούλησή της να διαπραγματευτεί, για το σύνολο αυτών των περικοπών, τουλάχιστον για εφέτος. Με την αντικατάσταση αυτής της πρόβλεψης με δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.
Σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης αυτών των μέτρων.
Μέτρα όπως είναι, συνδυαστικά ή μεμονωμένα:
1ον. Η περικοπή από 10% έως 20% 20 συγκεκριμένων κωδικών ελαστικής δημόσιας δαπάνης.
Κωδικοί που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα μισθώματα κτιρίων, τις μεταφορές, τα έξοδα μετακίνησης, τις επιχορηγήσεις, τις προμήθειες, κ.α. Ήδη η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, έχει αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τα μισθώματα κτιρίων.
2ον. Η άμεση κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών του Δημοσίου, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του κ. Πρωθυπουργού.
3ον. Η οριζόντια συγκράτηση κατά 0,8% των λειτουργικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για τους υπόλοιπους μήνες του έτους.
Κυρία Συνάδελφε,
Σταθερή βούληση της Κυβέρνησης, εκτός από την επιτάχυνση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και τον εμπλουτισμό των πολιτικών με μέτρα για την ανάταξη και της ανάπτυξη της οικονομίας, είναι η τροποποίηση όρων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές ή συμβάλλουν στη διόγκωση της ύφεσης.
Και πιστεύω ότι όσο περισσότερο συνεπείς, φερέγγυοι και αποτελεσματικοί είμαστε στην προσέγγιση των στόχων του Προγράμματος τόσο θα απολαμβάνουμε όλο και περισσότερους βαθμούς ελευθερίας ώστε να διεκδικήσουμε τροποποιήσεις πολιτικών και να απαιτήσουμε και να πετύχουμε εταιρική αλληλεγγύη.