Ομιλία στην Εκδήλωση της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Αιγίου

Φίλες και Φίλοι,

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Δημοτική Τοπική Οργάνωση Αιγίου για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση που μου απηύφθηνε να παραστώ και να χαιρετίσω τη σημερινή, ζεστή, συγκέντρωση και να καταθέσω κάποιες σκέψεις σχετικά με την τρέχουσα οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.  

Τέσσερις είναι οι λόγοι που με οδήγησαν να αποδεχθώ, άμεσα και με χαρά, την πρόσκλησή σας:

Ο 1ος λόγος έχει να κάνει με την υποχρέωση που έχουμε όλοι εμείς οι Βουλευτές να είμαστε κοντά σας, αναπτύσσοντας και καλλιεργώντας μια αμφίδρομη επικοινωνία και μια ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας.

Ο 2ος λόγος είναι η ανάγκη ενδυνάμωσης της συμμετοχής όλων των στελεχών, των μελών και των φίλων της Παράταξης στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ανασυγκρότηση του Κόμματος.

Ο 3ος λόγος είναι η διάθεση και υποχρέωσή μου, μετά και την τιμή που μου έκανε ο Πρόεδρος να με εντάξει στο σχήμα των Τομεαρχών του Κόμματος, να παρουσιάσω την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, να σχολιάσω τα επώδυνα κυβερνητικά μέτρα, και να ξεδιπλώσω την αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. στον τομέα της Οικονομίας.

Ο 4ος λόγος είναι προσωπικός, καθώς η σύζυγός μου μεγάλωσε στην Πάτρα, με συνέπεια να έχω, τώρα τελευταία, ωραίες αναμνήσεις από το Νομό σας.

Φίλες και Φίλοι,

Η Ν.Δ., πρόσφατα, υπέστη μια οδυνηρή εκλογική ήττα.

Σειρά γεγονότων δυσαρέστησαν, πίκραναν, πλήγωσαν ή ακόμη και εξόργισαν τον κόσμο της Παράταξης.

Πολλοί παράγοντες επέδρασαν καταλυτικά και σωρευτικά:

  • Η ατολμία ή η πολιτική αδράνεια, μερικές φορές, προώθησης των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
  • Η απουσία ανακλαστικών, αρκετές φορές, αντιμετώπισης θεμάτων της καθημερινότητας.
  • Οι προσωπικές διαδρομές και προκλητικές συμπεριφορές στελεχών.
  • Η απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος της Παράταξης.
  • Η «δύσπεπτη» αλήθεια και η «στρατηγική της υπευθυνότητας» για την έξοδο από την κρίση, προσέγγιση που φόβησε το εκλογικό σώμα.

Αυτή η ήττα οδήγησε την Παράταξη σε μία περίοδο εντάσεων και ανατγωνισμών, έντονης εσωστρέφειας.

Ζητούμενο ήταν και είναι να βρεθεί ο βηματισμός.

Και αυτό εκτιμώ ότι, σταδιακά, γίνεται.

Η δυναμική αναπτύσσεται.

Η δημιουργική φυγή προς τα εμπρος επιτυγχάνεται.

Εφαλτήριο γι΄αυτό αποτέλεσε η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου του Κόμματος και το εύρος της συμμετοχής σ’ αυτήν.

Άλλωστε, η ίδια η βάση ζήτησε και επέβαλλε την αλλαγή της διαδικασίας εκλογής.

Η μαζική και αυθόρμητη συμμετοχή 783.000 πολιτών, των περισσότερων μελών που είχε ποτέ η Ν.Δ. ή άλλο Κόμμα, μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία, επανέφερε την αισιοδοξία για το μέλλον της Παράταξης.

Η βάση ζητάει ιδεολογική καθαρότητα και οργανωτική ανασυγκρότηση.

Πράγματι ζητάει ιδεολογική επικαιροποίηση.

Επιθυμεί να διατυπώσουμε υπεύθυνες και συγκροτημένες πολιτικές προτάσεις για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Επιθυμεί να ενδυναμώσουμε τα ιδεολογικά προτάγματα, διασφαλίζοντας την αναγκαία σύνθεση ανάμεσα στις παραδοσιακές μας αξίες και στις σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις.

Επιθυμεί να διατρανώσουμε την προσήλωσή μας στις αρχές και στις αξίες της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Φιλοσοφία που αντανακλά τα αιτήματα μιας ελεύθερης κοινωνίας για οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η βάση όμως ζητάει και οργανωτική ανασυγκρότηση.

Επιθυμεί, απαιτεί θα έλεγα, ένα Κόμμα πιο ανοικτό στην κοινωνία, πιο δημοκρατικό στην εσωτερική λειτουργία των οργάνων του.

Ένα Κόμμα με δομημένες, βελτιωμένες και ενισχυμένες συλλογικές δημοκρατικές δομές και διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα.

Ανοικτό στο διάλογο, ανεκτικό στη διαφορετική άποψη.

Όμως, με ενιαία φωνή και δράση.

Με αυστηρούς κανόνες εσωτερικού ελέγχου και διαφάνειας.

Με βασικές αρχές δεοντολογίας και ηθικής.

Η κοινωνία παρακολουθεί, κρίνει και αξιολογεί το λόγο, τις πρακτικές, τις συμπεριφορές όλων μας.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι με ομοψυχία και συσπείρωση στη βάση και ενότητα και συστράτευση στην κορυφή και με τη διατύπωση πειστικού και συγκροτημένου πολιτικού λόγου θα προσφέρουμε στον τόπο συνετή, συνεπή και δυναμική αντιπολίτευση, αλλά και σοβαρή και υπεύθυνη εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Φίλες και Φίλοι,

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η σοβαρότερη μεταπολεμικά, έστω και με χρονική υστέρηση, έπληξε και την Ελληνική οικονομία.

Την έπληξε μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση λόγω των δυσμενών εγχώριων, συγκυριακών και διαρθρωτικών, αδυναμιών, αλλά και της αναβλητικότητας και αναποφασιστικότητας της παρούσας Κυβέρνησης.

Αυτούς τους 4 πρώτους μήνες η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

1ον. Παρουσίασε μία υπερβολική εικόνα για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ακυρώνοντας αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης της Ν.Δ. και προβαίνοντας σε λογιστικές ακροβασίες επιζήμιες για τη χώρα.

Λογιστικές πρακτικές που πρόσφατα αναγνώρισε και ο Επίτροπος κ. Αλμούνια, ο οποίος σε Ερώτηση του Ευρωβουλευτή κου. Χουντή, υπογράμμισε πως «η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αυξήσει το έλλειμμα με ορισμένες μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες που αντιστοιχούν περίπου σε 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» (26.01.2010).

2ον. Καθυστέρησε στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, πρώην Υπουργό Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, «αν η Κυβέρνηση κάλυπτε αμέσως τις θέσεις των πολιτικών και υπηρεσιακών προϊσταμένων του Υπουργείου Οικονομικών θα ήταν σε θέση να βελτιώσει σημαντικά την είσπραξη των φόρων».

Πράγματι, η υστέρηση στα τακτικά έσοδα του Προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ είναι υπερτετραπλάσια της αντίστοιχης που είχε σημειωθεί κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2009.

3ον. Προχώρησε στην υποβολή και ψήφιση Προϋπολογισμού για το 2010 που ήταν κατώτερος των προσδοκιών, εδράζονταν σε αμφίβολες προϋποθέσεις υλοποίησης, και δεν ενσωμάτωνε τα αναγκαία, μόνιμα, μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη.

Προϋπολογισμό που λίγες ημέρες αργότερα η ίδια η Κυβέρνηση αποδόμησε, και ως προς τους στόχους και ως προς τα μέτρα, με την παρουσίαση και υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

4ον. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αν και φιλόδοξο, ενσωματώνει αρκετές αμφιβολίες ως προς την υλοποίηση των στόχων του.

Δεν περιλαμβάνει κοστολογημένα μέτρα μείωσης του ελλείμματος για το 2011 και το 2012.

Αρκετές προβλέψεις του είναι υπεραισιόδοξες.

Δεν περιέχει επαρκή αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης.

Δεν περιλαμβάνει επαρκείς πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ρίχνει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στο σκέλος των εσόδων.

Είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο με το πρόσφατο διάγγελμα του Πρωθυπουργού.

Σ’ αυτό ο Πρωθυπουργός αναίρεσε προγραμματικές θέσεις, ανέτρεψε κυβερνητικές εξαγγελίες, ακύρωσε βασικές πολιτικές προτάσεις που ενσωματώνονταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (πάγωμα των προσλήψεων, πάγωμα των μισθών, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των φόρων στα καύσιμα).

Με τα μέτρα αυτά η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η χώρα είναι υπό κηδεμονία, αφού ανακοίνωσε τα σκληρά, και αρκετά άδικα, μέτρα πριν ακόμη εγκριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα.

Η αδράνεια, η ολιγωρία, η αβελτηρία της Κυβέρνησης κόστισαν στη χώρα, επιφέροντας τη λήψη ακόμη πιο επώδυνων μέτρων στην κοινωνία.

5ον. Υπαναχώρησε, φυσικά, από προεκλογικές δεσμεύσεις, κατέφυγε σε κυβερνητικές παλινωδίες.

Παλινωδίες όπως αυτές εκδηλώθηκαν στην περίπτωση της αντισυνταγματικής τροπολογίας, στην αρχή, και του Νομοσχεδίου, στη συνέχεια, για τη φορολόγηση κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, της τροποποίησης της αύξησης της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα, των αυξημένων τελών κυκλοφορίας, παρά την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης και ανανέωσης του στόλου αυτοκινήτων.

Υπαναχωρήσεις που στηλιτεύονται με έντονο τρόπο και από μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή του κ. Παναγιωτακόπουλου, πως «η Κυβέρνηση κατέληξε στην επιβολή επώδυνων και σκληρών μέτρων χωρίς να μπορέσει να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας πλέον μία εικόνα αναξιοπιστίας…».

6ον. Διαχειρίζεται την οικονομική κρίση με προχειρότητα, επικοινωνιακά.

Η προαναγγελία ομολογιακών εκδόσεων, οι δηλώσεις για δανεισμό σε δολάρια και γεν και οι διαρροές για συμφωνία με την Κίνα αποδείχθηκαν άστοχες και επιζήμιες, για τη χώρα, κινήσεις.

Ο καταστροφικός ρόλος των κερδοσκόπων είναι υπαρκτός.

Όμως, κερδοσκόποι υπήρχαν και υπάρχουν τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια ίσως και να έχουν και πολιτική διάσταση, να συνδέονται με την τύχη του ευρώ, να δοκιμάζουν τις αντοχές του οικοδομήματος της ΟΝΕ.

Εκεί όμως θεωρώ ότι τελειώνουν και οι θεωρίες συνωμοσίας.

Η Κυβέρνηση, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές.

Οι αγορές άρχισαν να μας τιμωρούν όταν διαπίστωσαν ότι η Κυβέρνηση επιδίδεται σε δηλώσεις, διακηρύξεις και διαβούλευση, χωρίς να λαμβάνει και να προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το τρέχον κόστος δανεισμού του Δημοσίου ξεπερνά κατά πολύ τις υποθέσεις που ενσωματώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθιστώντας την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί σε αυτό ανέφικτη.

Ας μην ψάχνει συνεπώς η Κυβέρνηση για δαίμονες προκειμένου να δικαιολογήσει τη δική της ανεπάρκεια.

Φίλες και Φίλοι,

Σ’ αυτή την κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, η Ν.Δ. ασκεί συνετή, συνεπή και δυναμική αντιπολίτευση.

Συναινεί και στηρίζει ορθές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε συνυπευθυνότητα για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Χωρίς να χορηγεί «λευκή επιταγή» στην Κυβέρνηση.

Εναντιώνεται όμως σε κάθε λανθασμένη κίνηση της Κυβέρνησης.

Καυτηριάζει άδικες πρωτοβουλίες.

Να θυμίσω απλώς ότι η τακτική και νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν ακριβώς η αντίθετη.

Καταψήφιζε κάθε πρωτοβουλία και ενέργεια της τότε Κυβέρνησης.

Ακόμη και σε αλλαγές που τις είχε στηρίξει δημόσια προηγουμένως.

Και όταν έρχονταν για ψήφιση στη Βουλή αποχωρούσε.

Απτά δείγματα γραφής αυτής της αντιπολιτευτικής τακτικής έχουν ήδη ξεδιπλωθεί στον οικονομικό τομέα.

Στην πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την αύξηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές, στις δωρεές και στις κληρονομιές η Ν.Δ. τάχθηκε αρνητικά.

Θεωρεί ότι μέτρα αύξησης της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, του φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων, του κόστους των γονικών παροχών και των αντικειμενικών αξιών, και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, θα οδηγήσουν σε μείωση των συναλλαγών, μείωση των εσόδων, αποθάρρυνση της επένδυσης στα ακίνητα, μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Από την άλλη πλευρά όμως υπερψήφισε την αναπροσαρμογή της φορολόγησης στα αλκοολούχα ποτά και στα τσιγάρα προκειμένου να ενισχυθούν τα τακτικά έσοδα, ως έκτακτο μέτρο σε έκτακτες περιστάσεις, υπενθυμίζοντας όμως ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αύξηση των φόρων στα καύσιμα.

Η Ν.Δ. όμως καταθέτει και τις δικές της προτάσεις.

Αντιπροτείνει λύσεις, επιδεικνύει υπεύθυνη στάση για την έξοδο από την κρίση.

Προτείνει, μεταξύ άλλων, στο σκέλος των εσόδων:

  • Την υιοθέτηση, δίκαιων και λογικών, τεκμηρίων κατανάλωσης.
  • Την εφαρμογή κριτηρίων φορολόγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Την πύκνωση και καλύτερη οργάνωση των ηλεκτρονικών συγκρίσεων και επαληθεύσεων των στοιχείων.
  • Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με αυστηρή τήρηση των νόμων.
  • Την ενίσχυση των μη φορολογικών εσόδων (π.χ. με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου).

Στο σκέλος των δαπανών:

  • Την κατάρτιση του Προϋπολογισμού από μηδενική βάση.
  • Τη δραστική περιστολή δαπανών από το μη μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.
  • Τον ορισμό ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
  • Τη δραστική περικοπή στις σπατάλες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκτός όμως από τη δημοσιονομική εξυγίανση, ειδικά σε περιόδους ύφεσης, είναι απαραίτητες οι αναπτυξιακές ανάσες, ειδικά με τη λήψη μέτρων μηδενικού ή χαμηλού δημοσιονομικού κόστους.

Σε αυτό το σκέλος, που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμελώς παραμελεί, η Ν.Δ. προτείνει:

  • Την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών κονδυλίων με εμπροσθοβαρείς κοινοτικές πληρωμές.
  • Την προώθηση έργων παραχωρήσεων με αυτοχρηματοδότηση.
  • Την προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
  • Τη δημιουργία κινήτρων για στοχευμένη οικιστική ανάπτυξη.
  • Την αξιοποίηση εγγυήσεων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Την προώθηση παρεμβάσεων που αλλάζουν τη διάρθρωση των αγορών, καταπολεμούν τις στρεβλώσεις και περιορίζουν το εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων.

Την ίδια διάθεση η Ν.Δ. έχει επιδείξει και σε άλλους τομείς κυβερνητικής δράσης.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε δυο από αυτούς:

1ον. Στη διοικητική μεταρρύθμιση [στο Σχέδιο «Καλλικράτης»].

Η Ν.Δ. πιστεύει στη διοικητική μεταρρύθμιση, άλλωστε ως Κυβέρνηση, συστηματικά, εργάσθηκε για την επίτευξή της.

Επιδιώκει συνεπώς την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ωστόσο, οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης, στερούνται των προϋποθέσεων που απαιτεί μια ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση.

Είναι ημιτελείς ή κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, καθώς:

  • Δεν ξεκαθαρίζονται τα γεωγραφικά όρια των συγχωνεύσεων.
  • Δεν διευκρινίζεται η γεωγραφική κατανομή, ενώ εξαγγέλλεται πως οι Δήμοι θα μειωθούν σε 370.
  • Η εφαρμογή τους απαιτεί 4-5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν μας λέει η Κυβέρνηση από πού θα βρεθούν σε μία περίοδο μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης.

Όπως μάλιστα, ενδεικτικά, τόνισε και ο Νομάρχης Αθηνών κ. Σγουρός σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, «καλές οι γενικές αρχές, αλλά το πως αυτές θα αποτυπωθούν στον νέο Νόμο, είναι ακόμη ένα ερωτηματικό.» (21.01.2010).

Συνεπώς, όπως έχει αναφέρει και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Σαμαράς, απαιτείται να τεθούν και να τηρηθούν συγκεκριμένες, αναγκαίες και αυτονόητες προϋποθέσεις.

Απαιτείται ενδελεχής μελέτη, προσεκτικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός.

Απαιτείται ουσιαστικός διάλογος με τους εκπροσώπους και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Απαιτείται Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με αντιστοίχιση αρμοδιοτήτων και πόρων.

2ον. Στο μεταναστευτικό.

Από την πρώτη στιγμή η Ν.Δ. κατέστησε σαφή τη θέση της γι’ αυτό το μείζον κοινωνικό ζήτημα.

Υπογράμμισε πως δεν οραματίζεται τη χώρα «περίκλειστο φρούριο» στον κόσμο, αλλά δεν θα αφήσει να γίνει και «ξέφραγο αμπέλι» με τις χαλαρές ρυθμίσεις της υπο διαβούλευση νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας είναι πύλη εισόδου μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Απ’ ότι φαίνεται ορισμένες από τις προτάσεις της Ν.Δ. έγιναν ήδη δεκτές από την Κυβέρνηση, καταδεικνύοντας την τεκμηριωμένη ορθότητα των προτάσεών μας και την εποικοδομητική υπευθυνότητα της πολιτικής μας.

 

Φίλες και Φίλοι,

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Αντιπολιτευόμαστε με συνέπεια και ρεαλισμό.

Προτείνουμε λύσεις με σύνεση και υπευθυνότητα.

Δεν λησμονούμε και υπερασπιζόμαστε το θετικό, ουσιαστικό, έργο της προηγούμενης διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Κάνουμε όμως την αυτοκριτική μας για να γίνουμε καλύτεροι, πολύ καλύτεροι.

Ασκούμε κριτική στην Κυβέρνηση προς όφελος της ευημερίας όλων των πολιτών.

Διαμορφώνουμε, σταδιακά, μια νέα, αξιόπιστη και ελκυστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό, καθοριστικό, βήμα για το Κόμμα μας είναι το επικείμενο Τακτικό Συνέδριο Θέσεων και Αρχών του Κόμματος.

Ένα Συνέδριο στο οποίο πρέπει όλοι μας, άμεσα ή έμμεσα, να συμμετέχουμε.

Ένα Συνέδριο για να θέσουμε τις βάσεις για τη νέα εποχή της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης.

Ένα Συνέδριο που θα σηματοδοτήσει τη νέα πορεία, τη νέα δυναμική, την ελπίδα για την παράταξη, τους πολίτες και την πατρίδα.

Ένα Συνέδριο που θα επαναφέρει τη ΝΔ σε τροχιά νίκης.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube