Πρόσφατα, στις 10 Νοεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) διαβίβασε στη Eurostat τα στοιχεία της 2ης ετήσιας κοινοποίησης για τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος του 2010.
Στοιχεία τα οποία συντάχθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και με βάση τα οποία μεταβλήθηκαν τα μεγέθη για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της περιόδου 2006-2009.
Μεταβολές που οφείλονται κυρίως:
1ον. Στην επαναταξινόμηση δημόσιων επιχειρήσεων.
2ον. Στην καταγραφή των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (ΟΚΑ).
3ον. Στις συμφωνίες ανταλλαγών εκτός αγοράς (off-market swaps), κυρίως αυτής με την Εταιρεία Goldman Sachs το 2001 (και η οποία δεν αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής της 15ης Νοεμβρίου, αν και αναγράφεται στο αντίστοιχο Ενημερωτικό Σημείωμα της Eurostat της ιδίας ημέρας).
Επαναταξινομήσεις οργανισμών, όπως είναι για παράδειγμα, η ένταξη των ΔΕΚΟ στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτροπής για την Αξιοπιστία των Δημοσιονομικών Στοιχείων, Επιτροπής που συνέστησε ο Υπουργός Οικονομικών, δεν ανταποκρίνεται στην ισχύουσα ευρωπαϊκή πρακτική (Σελ. 24-25, Ιανουάριος 2010).
Τη θέση αυτή ενισχύουν πρόσφατα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία υπογραμμίζουν τόσο τη δυσανάλογη σε όρους αυστηρότητας πρακτική σε σχέση με την ισχύουσα κατάσταση σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί επαρκώς με την Eurostat την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων.
Ειδικότερα, αναφέρεται πως:
- «[…] στον τελικό υπολογισμό της Eurostat συνυπολογίζεται και το έλλειμμα των ΔΕΚΟ, γεγονός που αντίκειται με τη μέχρι σήμερα πρακτική των μετρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης […]» («Αποκαλύψεις», 20.11.2010)
- «[…] τώρα όμως η τρόικα αποφάσισε, για καθαρά πολιτικούς λόγους, την αυστηροποίηση στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, παρ’ ότι οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε. εφαρμόζουν τον «παραδοσιακό» τρόπο υπολογισμού […]» («Free Sunday», 20.11.2010)
- «[…] ακριβή και δυσανάλογα αυστηρή σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. αποδεικνύεται η επιχείρηση «καθαρά τεφτέρια» της Eurostat, αφού το οριστικό κλείσιμο των ελληνικών δημοσιονομικών βιβλίων θα επιβαρύνει τουλάχιστον κατά 4 δισ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό […]» («Free Sunday», 20.11.2010).
- «[…] αν είχε πραγματοποιηθεί μια καλή και οργανωμένη διαπραγμάτευση με τη Eurostat, το έλλειμμα του 2009 και του 2010 θα βρισκόταν σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που έκρινε τελικά η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και οδήγησε στη λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων για το 2011 […]» («Veto», 21.11.2010).
Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών επαναλάμβανε, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 δεν θα επηρεάσει τη δημοσιονομική προσαρμογή του 2010.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο τόσο του Eurogroup του Οκτωβρίου όσο και της Ετήσιας Συνόδου των μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαβεβαίωνε ότι «παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων της περιόδου 2006-2009, οι επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010 θα είναι περιορισμένες» και ότι το «Πρόγραμμα δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί».
Το ίδιο επανέλαβε και σε πρόσφατη συνέντευξή του στην οποία δήλωσε ότι «η ένταξη στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών θα επηρεάσει το μέγεθος του ελλείμματος το 2009 και στα έτη πριν από αυτό, για το 2010 η επίδραση είναι πολύ μικρότερη, και θα φροντίσουμε ώστε να μην εκτροχιάσει την προσπάθεια που γίνεται» («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 31.10.2010).
Κατόπιν τούτων,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
ο κ. Υπουργός:
1ον. Γιατί οι διαβεβαιώσεις του για την επίδραση στο ύψος του ελλείμματος του 2010 της αναθεώρησης του ελλείμματος της περιόδου 2006-2009 διαψεύστηκαν;
2ον. Ποιο ήταν το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 στο οποίο είχε καταλήξει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις αρχές Οκτωβρίου, όταν η Κυβέρνηση στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011 δήλωνε ότι ήταν 13,8% του ΑΕΠ; (Να κατατεθεί η σχετική αλληλογραφία).
3ον. Γιατί η Επιτροπή για την Αξιοπιστία των Δημοσιονομικών Στοιχείων αστόχησε στις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του 2009; Υπενθυμίζουμε ότι η Έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι «αν υπάρξουν αποκλίσεις [από το 12,7% του ΑΕΠ], εκτιμάται ότι αυτές θα είναι πολύ μικρές» (Ιανουάριος 2010, σελ. 31).
4ον. Σε ποιές άλλες χώρες υπάρχουν αντίστοιχες ταξινομήσεις και επαναταξινομήσεις στοιχείων (π.χ. δημόσιων οργανισμών) στη Γενική Κυβέρνηση; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.