Από τις αρχές Μαΐου 2011, οι συνεχείς βροχοπτώσεις στο Ν. Φθιώτιδας, και συγκεκριμένα σε περιοχές του νέου καλλικρατικού Δήμου Λαμιέων όπου βρίσκονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δημιούργησαν προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα πολλοί από τους αγρότες να είναι αναγκασμένοι να επαναλάβουν έως και δύο φορές τη σπορά των εκτάσεών τους. Δυστυχώς, το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων συνεχίστηκε, με αποκορύφωμα την νεροποντή της Παρασκευής 27 Μαΐου 2011, η οποία στο πέρασμά της δεν άφησε σχεδόν τίποτα όρθιο και κατέστρεψε ότι είχε απομείνει από τις προηγούμενες βροχοπτώσεις. Να σημειωθεί, ότι η ένταση της βροχής ήταν πρωτοφανής, καθώς έβρεχε με αύξουσα πορεία για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.
Οι καταστροφές από την πρωτοφανή νεροποντή θεωρούνται «βιβλικές» στο σύνολο των καλλιεργειών, που είναι το βαμβάκι, τα κεράσια, τα σιτηρά και η μηδική, προϊόντα που μαζί με τα ελαιόδεντρα είναι η βάση της αγροτικής παραγωγής του Νομού και μοναδική πηγή εισοδήματος για το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτικών οικογενειών.
Ειδικότερα, οι εκτάσεις με καλλιέργεια βαμβακιού έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η ζημιά να επεκταθεί συνολικά λόγω σηψιρριζίας.
Στα χωριά πέριξ της Λαμίας, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη η συλλογή κερασιού, κάνουν λόγο για τεράστια ζημιά αφού, πλέον, μετά τη βροχή, το προϊόν είναι άχρηστο καθώς η βροχή «χτύπησε» στην καλύτερη στιγμή της συλλογής του.
Επίσης, αναφορικά με την καλλιέργεια σιτηρών, λίγο πριν τη συλλογή τους η βροχόπτωση ήταν καταστροφική, με τους αγρότες να αδυνατούν να υπολογίσουν το ύψος της ζημιάς.
Οι αγρότες, στο σύνολό τους, έχουν ήδη υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική καταστροφή, καθώς έχουν ήδη καταβάλει τα έξοδα καλλιέργειας με σχεδόν προδιαγεγραμμένο μέλλον ανύπαρκτης παραγωγής.
Κατόπιν τούτων,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί άμεσα σε εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες, συνολικά και εξατομικευμένα;
2. Με ποιο τρόπο και ποιες διαδικασίες το Υπουργείο, σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους οργανισμούς-φορείς, πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ώστε να υπάρξει ουσιαστική συμπαράσταση στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, του οποίου οι καλλιέργειες επλήγησαν;