- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

Ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στη Στυλίδα του Ν. Φθιώτιδας

Στο γενικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ΚΥΑ 6877/4872/3-7-2008, αρθ 6, προβλέπεται η δημιουργία, κατά προτεραιότητα και με τη συνδρομή του Κράτους, οργανωμένων υποδομών (Εμπορευματικά Κέντρα), για την εξυπηρέτηση συνδυασμένων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων και συναφών υπηρεσιών, (υπηρεσίες εφοδιαστικής-logistics και ελαφράς μεταποίησης).

Οι υποδομές αυτές οφείλουν:

Κατά το ΓΠΧΣ&ΑΑ, για την προώθηση των ανωτέρω, «κρίνεται σκόπιμο οι νησιωτικοί και οι ηπειρωτικοί λιμένες, μεταξύ αυτών και της Στυλίδας, να εφοδιαστούν με ελαφρές υποδομές στήριξης τυποποιημένων εσωτερικών εμπορευματικών μεταφορών».

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η περιοχή της Φθιώτιδας που βρίσκεται μεταξύ της Στυλίδας και της Λαμίας, συγκεντρώνει όλες της παραπάνω προϋποθέσεις, για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου, ήτοι:

Η εν λόγω έκταση είναι προσβάσιμη, απέχει από τη Λαμία 7 χλμ. από το λιμάνι της Στυλίδας 10 χλμ., γειτνιάζει με τα βόρεια όρια της Β.Ι.Π.Ε. Λαμίας και βρίσκεται βορείως, σε απόσταση 1 χλμ. από τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και τη σιδηροδρομική γραμμή.

Για τους ως άνω λόγους, και στα πλαίσια του προγράμματος των Αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η συγκεκριμένη εποικιστική έκταση των 800 στρ. του ΥΑΑ&Τ, με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα την αξιοποιήσει μόνο για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου.

Στη σημερινή δυσμενή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, η δημιουργία και η λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου στην εν λόγω περιοχή, θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για την στενή, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του έργου καθώς,

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο επενδυτικό έργο;

Share