Συνένετευξη στην Εφημερίδα Απογευματινή

Κύριε Σταϊκούρα μήπως εν τέλει για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, σήμερα, φταίνε – όπως είπε  ο Πρωθυπουργός – οι κύριοι Αλμούνια και Μπαρόζο οι οποίοι έκαναν τα στραβά μάτια στα στοιχεία που τους έδινε η χώρα μας γιατί ήταν φίλα προσκείμενοι στην Κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Κυρία Αδηλίνη, δεν μπορεί για την κατάσταση στη χώρα μας να ευθύνονται, μονίμως, οι άλλοι.

Ευθύνεται η δική μας, διαχρονική, αδυναμία να αντιμετωπίσουμε τις εγχώριες, συγκυριακές και διαρθρωτικές, αδυναμίες, που υπό τις τρέχουσες δυσμενείς συγκυρίες, επιδεινώνονται από την ολιγωρία της παρούσας Κυβέρνησης.

Αλήθεια, ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Αλμούνια φταίνε για την μεγάλη υστέρηση των εσόδων το τελευταίο τρίμηνο του 2009 ή η αβελτηρία της Κυβέρνησης;

Πράγματι, η υστέρηση κατά το πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καλύπτει τα 2/3 περίπου της συνολικής υστέρησης των εσόδων όλου του έτους.

Και κάτι ακόμη. Από πότε ο Σοσιαλιστής κ. Αλμούνια είναι φίλα προσκείμενος στο Ν.Δ.;

Ως εκ τούτου πως σχολιάζετε το επικοινωνιακό «αμόκ» του Πρωθυπουργού κατά πάντων πλην της Κυβέρνησής του;

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η επικοινωνιακή και πρόχειρη διαχείριση της κρίσης δεν εκδηλώθηκε σήμερα.

Απλά σήμερα η Κυβέρνηση συνειδητοποιεί τις οδυνηρές συνέπειες του ελλείμματος αξιοπιστίας που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της χώρας λόγω της απόκλισης προεκλογικών δεσμεύσεων, μετεκλογικών εξαγγελιών και πολιτικών πρωτοβουλιών.

Αναζητά συνεπώς δαίμονες για να δικαιολογήσει την αδράνειά της.

Έτσι, τους πρώτους τρεις μήνες διακυβέρνησης, απέδιδε τις αρνητικές εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία στις προηγούμενες Κυβερνήσεις της Ν.Δ.

Τον τελευταίο μήνα χρεώνει την επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας στους κερδοσκόπους.

Και σήμερα, αποδίδει την αναδίπλωση και τη λήψη σκληρότερων μέτρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αλήθεια, αυτή η Κυβέρνηση δεν φταίει για τίποτα;

 

Ποιά είναι τα λάθη που έχει η σημερινή Κυβέρνηση στο θέμα της οικονομίας και από το «υπάρχουν χρήματα» φτάσαμε στο να ληφθούν τα σκληρότερα μέτρα που έχουν ποτέ επιβληθεί;

Η Κυβέρνηση, αυτούς τους 4 πρώτους μήνες:

1ον. Παρουσίασε μία υπερβολική εικόνα για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ακυρώνοντας αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και προβαίνοντας σε λογιστικές ακροβασίες επιζήμιες για τη χώρα.

2ον. Καθυστέρησε στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα.

3ον. Προχώρησε στην υποβολή και ψήφιση Προϋπολογισμού που ήταν κατώτερος των προσδοκιών και δεν ενσωμάτωνε τα αναγκαία, μόνιμα, μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη.

4ον. Προχώρησε στην υποβολή ενός Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που αν και φιλόδοξο, εδράζεται σε αμφίβολες προϋποθέσεις υλοποίησης. Αυτό έγινε άμεσα ξεκάθαρο από το πρόσφατο διάγγελμα του κ. Πρωθυπουργού.

5ον. Υπαναχώρησε από προεκλογικές δεσμεύσεις και κατέφυγε σε κυβερνητικές παλινωδίες (π.χ. φορολόγηση των καυσίμων κ.α.).

6ον. Διαχειρίζεται την οικονομική κρίση με προχειρότητα. Η προαναγγελία ομολογιακών εκδόσεων, οι δηλώσεις για δανεισμό σε δολάρια και γεν και οι διαρροές για συμφωνία με την Κίνα αποδείχθηκαν άστοχες και επιζήμιες, για τη χώρα, κινήσεις.

Όλα αυτά οδήγησαν στο πλέγμα των κυβερνητικών ανακοινώσεων για την εισοδηματική και φορολογική πολιτική, και για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα δημιουργώντας ένα εκρηκτικό υφεσιακό μίγμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μήπως πρέπει να γίνει Εξεταστική για την οικονομία ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια;

Κα. Αδηλίνη, αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας δύο πορίσματα σχετικά με την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας μας: την Έκθεση της Επιτροπής που συνέστησε το Υπουργείο Οικονομικών και την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και οι δύο συγκλίνουν στις εξής διαπιστώσεις:

1η. Το 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε εκτεταμένες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς η προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε 11 περιπτώσεις, έδιναν παραπλανητικές αναφορές στα Ευρωπαϊκά όργανα.

2η. Αυτή η εικόνα της χώρας, αποτέλεσε το εφαλτήριο ώστε η Eurostat, μέσα από μεθοδολογικές επισκέψεις και «σχέδια δράσης», να εκφράσει αμφιβολίες και ενστάσεις για την ποιότητα των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. Στο μεσοδιάστημα μέχρι σήμερα, καταγράφεται βελτίωση σε αρκετούς τομείς και πρόοδος σε πολλά ζητήματα.

3η. Η ποιότητα των στοιχείων, όμως, συνέχισε να υστερεί καθώς αρκετά συστημικά προβλήματα, μεθοδολογικές αδυναμίες και αναποτελεσματικές τεχνικές παρέμειναν.

Συνεπώς, από τις Εκθέσεις αυτές δεν προκύπτουν τέτοιες ευθύνες που να καθιστούν αναγκαία τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Δεν θα είχα όμως καμία αντίρρηση, αν η κυβερνητική πλειοψηφία το επιθυμεί, να γίνει κάτι τέτοιο, εξετάζοντας την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων διαχρονικά.

Για να δούμε πως γιγαντώθηκε το δημόσιο χρέος επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να αξιολογήσουμε δημοσιονομικές πρακτικές, όπως αυτή που παρουσιάσθηκε προχθές σχετικά με την απόκρυψη χρέους το 2001 (μέσω swaps).

 

Η στήριξη που έδωσαν στην χώρα μας μήπως δόθηκε για να επιβληθούν στην Ελλάδα σκληρότερα μέτρα όπως αύξηση του ΦΠΑ, κατάργηση 14ου μισθού και άλλα;

Η έκφραση αλληλεγγύης από κράτη-μέλη της ευρωζώνης και η πολιτική στήριξη της Ευρώπης στην Ελληνική οικονομία κρίνεται θετική προκειμένου να αναχαιτιστούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις και να προστατευθεί το ευρώ.

Πρόκειται όμως για στήριξη υπό όρους, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις.

Ας ευχηθούμε να μην υπάρξουν και άλλα επιπρόσθετα μέτρα λόγω κυβερνητικής αδυναμίας και ολιγωρίας.

Τουλάχιστον, ας αναλάβει η Κυβέρνηση τα απαραίτητα αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης.

Γιατί χωρίς αυτά η χώρα θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση, η οποία θα ανακυκλώσει το πρόβλημα του ελλείμματος και θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο αυξανόμενης ανεργίας και μείωσης του εισοδήματος.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube