Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “Καρφίτσα” – “H διαπραγματευτική ισχύς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αξιοπιστία και τη διαχειριστική αποτελεσματικότητα”

1. Κύριε Σταϊκούρα, στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας μιλήσατε για ανάκαμψη το 2014. Πως ερμηνεύει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης την «ανάκαμψη» όταν η χώρα γνωρίζει μια πρωτοφανή ανεργία, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί, δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να απολυθούν και ενδεχομένως να ληφθούν νέα μέτρα; Όταν μιλάτε για ανάκαμψη εννοείτε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Επαναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα προ κρίσης;

Είναι γεγονός ότι η χώρα βιώνει μία βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Η  συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας έχει ήδη ξεπεράσει το 25%.

Η ύφεση έχει ως συνέπεια μια πρωτόγνωρη σε ύψος ανεργία.

Τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της κατάστασης.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι από του χρόνου, σε κάποια τρίμηνα, η χώρα θα πετύχει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Η οικονομία της θα αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει.

Αυτό βέβαια δεν συνιστά εξέλιξη που δικαιολογεί εφησυχασμό ή αφήνει περιθώρια για επεκτατικές πολιτικές, όπως αυτές του παρελθόντος.

Αντιθέτως, αποτελεί εφαλτήριο για συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης που θα συμβάλλει στη μακροχρόνια ευημερία όλων των πολιτών.

2. Πόσο δύσκολη είναι η συζήτηση με την τρόικα; Οι δανειστές μας επιμένουν και δεν «σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους»;

Είναι γνωστό ότι οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλείς των εταίρων και δανειστών μας είναι δύσκολες, όπως δύσκολη είναι κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης επί οικονομικών προγραμμάτων.

Πρέπει, ωστόσο, να καταστεί σαφές ότι η διαπραγματευτική ισχύς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αξιοπιστία και τη διαχειριστική αποτελεσματικότητα.

Δηλαδή, όσο τηρείς και πετυχαίνεις αυτά που έχεις συμφωνήσει, τόσο μπορείς να πετυχαίνεις αλλαγές και τροποποιήσεις.

Και, δυστυχώς, για μεγάλο διάστημα από τη στιγμή που η χώρα οδηγήθηκε στο Μηχανισμό Στήριξης, σπαταλήθηκε το κεφάλαιο αξιοπιστίας της.

Αυτή η εικόνα έχει αλλάξει.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται και οι διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται.

Αυτή η συνέπεια, μας επιτρέπει να διεκδικούμε τεκμηριωμένα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αλλαγές πολιτικών που αμφισβητούμε την αποτελεσματικότητά τους.

Και το πετυχαίνουμε, όπως έγινε, μεταξύ άλλων, με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και με το ΦΠΑ στην εστίαση.

3. Περιγράψτε μας μια συνηθισμένη… συνάντηση με την τρόικα!

Σας λέω μόνο ότι πρόκειται για μακρές, επίπονες, σκληρές διαπραγματεύσεις.

4. Κύριε υπουργέ αυτή τη στιγμή που μιλάμε πόσα είναι τα διαθέσιμα που υπάρχουν στον κρατικό «κορβανά»;

Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι το ύψος των ρευστών διαθεσίμων είναι συνάρτηση, όχι μόνο των χρηματοδοτικών ροών, αλλά και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Η κατάσταση είναι σημαντικά καλύτερη σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι.

Οι ροές χρηματοδότησης συνεχίζονται σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική.

Έτσι, υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους.

Είναι γνωστό ότι για έκτακτες ανάγκες υπάρχει και ο λογαριασμός του αποθεματικού, τον οποίο αξιοποιούμε με ιδιαίτερη προσοχή και φειδώ.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι με βάση τη δημοσιονομική λογική μας το πρώτο εξάμηνο του 2013 αντλήθηκαν μόλις 250 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό, ενώ κατά την ίδια περίοδο του 2012 είχαν αντληθεί 550 εκατ. ευρώ.

5. Θεωρείτε πως η έξοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς από το κυβερνητικό σχήμα «νομιμοποιεί» λιγότερο την πολιτική της λιτότητας που ακολουθείται από την κυβέρνηση; Θα έχει ορίζοντα τετραετίας η κυβέρνηση;

Η Κυβέρνηση εργαζόταν, και εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας.

Οι τεράστιες θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για σκέψη πολιτικής αστάθειας, καθώς το διακύβευμα της εξόδου από την κρίση, το ταχύτερο δυνατόν, είναι εθνικό.

Είναι μακράν και πέρα από τα όποια, πρόσκαιρα, κομματικά οφέλη.

Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, η Δημοκρατική Αριστερά στάθμισε ορισμένα πράγματα διαφορετικά.

Σεβαστή η απόφασή της.

Για εμάς, όμως, αυτή απόφαση δεν ήταν επιλογή.

Έχουμε διαφορετική προσέγγιση.

Πιστεύω ότι στην αναγκαία εθνική προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.

6. Πρόσφατα ανακοινώσατε πως όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εξήλθαν από την υπηρεσία μετά το Μάρτιο 2013 θα λαμβάνουν το 50% του βασικού μισθού που ελάμβαναν κατά την 31η Οκτωβρίου 2011. Για πόσο καιρό θα λαμβάνουν αυτό το 50% και μετά από πόσους μήνες ολόκληρη τη σύνταξή τους;

Πρόκειται για το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης για τους υπαλλήλους του δημοσίου, το οποίο θεσπίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και είναι πέραν των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών μας, επιδιώκοντας την έμπρακτη στήριξη της καθημερινότητας μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας.

Και το μέτρο αυτό ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και συνεχίζεται ομαλά και εντατικά.

Ήδη, στις 10 Ιουλίου, καταβλήθηκε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η προκαταβολή σύνταξης για τον Ιούλιο σε 1.126 υπαλλήλους του Δημοσίου που εξήλθαν της υπηρεσίας μετά το Μάρτιο του 2013 και εφόσον ικανοποιούνται οι οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις.

Και θα λαμβάνουν την προκαταβολή για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να καταβληθεί η σύνταξή τους, το οποίο έχει καθοριστεί με σχετικό νόμο, όσον αφορά την επεξεργασία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να μην ξεπερνά τους έξι μήνες.

Παράλληλα, βέβαια, συνεχίζεται η προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την περαιτέρω σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης των δικαιούχων που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση πριν από το Μάρτιο του 2013, ώστε να λάβουν το συντομότερο δυνατόν το σύνολο της σύνταξης που δικαιούνται.

Αποτέλεσμα της εν λόγω προσπάθειας είναι να έχει μειωθεί, μεσοσταθμικά, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης από τους 11 – 12 μήνες το καλοκαίρι του 2012 στους 5 – 6 μήνες κατά την τρέχουσα περίοδο.

Παράλληλα, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, υπολογίζεται από τις υπηρεσίες ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν το Μάρτιο του 2013, αλλά και θα έχουν πολλαπλασιαστεί οι πολίτες που θα λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης, διευθετώντας ουσιαστικά το πρόβλημα του μεγάλου εισοδηματικού κενού που αντιμετώπιζαν τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube