1. Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται;
Σε μία χώρα δικαίου, όπως η Ελλάδα, «α λα καρτ» εφαρμογή Νόμων και τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων δεν νοείται.
Οφείλουμε όλοι να τις σεβόμαστε και να τις υλοποιούμε.
2. Ποιο είναι το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους;
Θα πρέπει πρώτα να δούμε την απόφαση του ΣτΕ.
Πάντως, με βάση το ψηφισθέν Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, οι μικτές μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν οι ένστολοι, σε μόνιμη βάση, ανέρχονται περίπου στα 315 εκατ. ευρώ, οι συναρτώμενες συνταξιοδοτικές αποδοχές τους μειώθηκαν περίπου κατά 100 εκατ. ευρώ, ενώ η χορηγούμενη αναδρομική ωρίμανση ανήλθε περίπου στα 50 εκατ. ευρώ.
3. Από την απόφαση του Μισθοδικείου για τα αναδρομικά των δικαστών τι κενό προκύπτει;
Δεν έχουμε στα χέρια μας κάποια καινούργια απόφαση Μισθοδικείου.
Από την προηγούμενη απόφαση, εκκρεμεί η χορήγηση της τελευταίας δόσης προς τους εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστικούς.
Αυτό θα γίνει εφέτος, ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ, και είναι εντός του ψηφισθέντος Προϋπολογισμού.
4. Η Τρόικα ρωτάει από που θα βρείτε τα λεφτά…
Ας αναμένουμε την απόφαση και τότε το συζητάμε.
Να σας θυμίσω βέβαια, ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η Κυβέρνηση επέτυχε την αποφυγή ήδη ψηφισμένων περικοπών για τους ένστολους από το 2014, όπως προβλέπονταν στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, ύψους περίπου 340 εκατ. ευρώ, σε ακαθάριστη βάση.
Ενώ, για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχει κυβερνητική δέσμευση για έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση από το υπερβάλλον πλεόνασμα του 2013.
Άρα η μέριμνα για τους ενστόλους, από όλους μας και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, είναι έμπρακτη.
5. Στους FT χαρακτηρίσατε «μεγάλο πονοκέφαλο» αν δικαιωθούν όλες οι κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που έχουν κάνει προσφυγές…
Οτιδήποτε ανατρέπει την ήδη ψηφισθείσα εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης, δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες και έχει δημοσιονομικές συνέπειες.
Και αυτό γιατί, αφού οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι, θα πρέπει το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα άμεσης απόδοσης και μόνιμου χαρακτήρα.
Περιθώριο, πάντως, για νέες αυξήσεις φόρων και περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δεν υπάρχει.
6. Εκτός από αυτά τα έκτακτα που προκύπτουν, υπάρχει και το δημοσιονομικό κενό για το 2014 για το οποίο η Κυβέρνηση λέει ότι είναι γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ και η Τρόικα το ανεβάζει γύρω στα 3 δισ. ευρώ. Τι προτείνετε για την κάλυψη του; Παραμένει η απόσταση;
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη με τους δανειστές στον Προϋπολογισμό του 2014.
Εμείς πιστεύουμε, και μέχρι σήμερα επιβεβαιωνόμαστε, ότι η καλύτερη εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2013, οι αποδόσεις δημοσιονομικών παρεμβάσεων, οι διαφοροποιήσεις στο σενάριο βάσης, καθώς και οι διαρθρωτικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, θα οδηγήσουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Αυτά τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις, σήμερα, αξιολογούνται.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Πάντως η απόσταση ποτέ δεν ήταν 3 δισ. ευρώ…
7. Θα υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου;
Η αλήθεια είναι ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις πράγματι δύσκολες διαπραγματεύσεις επί πτυχών του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
Εργαζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου εγκαίρως να έχουμε μία καλή συμφωνία.
8. Ενδοκυβερνητικές κόντρες υπάρχουν για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ-μάρκετ, για τη διάρκεια στο γάλα κ.λπ. Πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων ή να κάνει πίσω;
Κόντρες δεν υπάρχουν.
Είναι γνωστό ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών αποτελούν βασική συνιστώσα του Προγράμματος και προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.
Εκτιμώ ότι η Κυβέρνηση, συνεκτιμώντας με λογική και ρεαλισμό τις ενδεχομένως διαφορετικές προσεγγίσεις, θα προχωρήσει με γνώμονα το όφελος που θα έχουν οι μεταρρυθμίσεις για την ευημερία όλων των πολιτών.
9. Πόσο θα είναι τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα; Θα ξεπερνάει τα 812 εκατ. ευρώ που είναι η εκτίμηση του Προϋπολογισμού;
Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει και ενισχύει τις εκτιμήσεις μας για τη χρονιά που έκλεισε.
Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και με τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, επιτυγχάνει το 2013, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα.
Εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά για όσο το δυνατόν καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Είμαι συγκρατημένα, αλλά ρεαλιστικά, αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα θα είναι υψηλότερο.
10. Σε ποιους θα πρωτοδιανεμηθεί;
Ισχύουν τα όσα έχει πει ο κ. Πρωθυπουργός.
11. Μέχρι στιγμής συγκεντρώθηκαν 17,5 εκατ. ευρώ από μίζες που επέστρεψαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι. Το κράτος πότε θα προχωρήσει στις ρυθμίσεις για να τα παίρνει μόνο του;
Το κράτος, προέβη, για πρώτη φορά, στο άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου συγκεντρώθηκαν, μέχρι σήμερα, 17,5 εκατ. ευρώ από εγκληματικές ενέργειες κατά του Δημοσίου.
Με απόφαση της Κυβέρνησης τα ποσά αυτά θα διατεθούν για τις ανάγκες του χώρου της υγείας και της παιδείας.
Παράλληλα, απ’ όσο γνωρίζω, θα υπάρξει σύντομα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα προβλέπει ότι χρηματικές απαιτήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι κατάσχονται ή δεσμεύονται ή απαγορεύεται η κίνησή τους, θα μεταφέρονται στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Δημόσιο θα μπορεί να αναλάβει τα ποσά και να τα χρησιμοποιεί ελεύθερα.
12. Πόσο σας ανησυχεί το σταθερό και αυξανόμενο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ;
Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μέλημα της Κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση, το ταχύτερο δυνατόν, με το μικρότερο κοινωνικό κόστος.
Γι’ αυτό εργαζόμαστε, παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις.
Από την άλλη πλευρά, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ρέπει προς το λαϊκισμό.
Δεν προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για τα πιεστικά προβλήματα της χώρας.
Στις εκλογές, ο κάθε πολίτης αναλαμβάνει προσωπική ευθύνη για την πορεία της χώρας.
13. Απέτυχε η μείωση του ΦΠΑ εστίασης;
Η ελληνική πλευρά πάντα αναγνώριζε μια απώλεια εσόδων από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Όμως, θεωρούμε ότι αυτή η απώλεια αντισταθμίζεται από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την αύξηση του τζίρου και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, που μεταφράζεται σε διατήρηση ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο, καθώς και τη συγκράτηση των τιμών.
Με βάση τα στοιχεία από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και των συνδέσμων των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, φαίνεται ότι όλοι οι ανωτέρω στόχοι επιτυγχάνονται, ενώ η απώλεια εσόδων είναι χαμηλότερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Συγκεκριμένα, η Τρόικα εκτιμούσε απώλεια εσόδων περίπου 140 εκατ. ευρώ για το τελευταίο πεντάμηνο του 2013, ενώ τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πραγματική απώλεια περίπου 45 εκατ. ευρώ.