Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” – “Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη βούλησή της για διενέργεια εκλογών στο τέλος της τετραετίας”

31712472_31712473_Page_2 - CopyΤι απαντάτε σε όλους εκείνους που λένε ότι ο νέος Προϋπολογισμός είναι εικονικός, όπως ήταν και το Προσχέδιο;

Απαντά η ρεαλιστική κατάρτιση και η πειθαρχία εκτέλεσης των δύο τελευταίων ετήσιων προϋπολογισμών.

Αν η κριτική δεν είναι εθιμική, θα τους καλούσα να θυμηθούν τις τοποθετήσεις τους στη Βουλή κατά τα δύο τελευταία χρόνια, και θα συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις, μήπως και πάλι διαψευστούν.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι Εισηγητές της Αντιπολίτευσης, στο σύνολό τους, υποστήριζαν, πέρυσι, ότι επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας, ο Προϋπολογισμός «ήταν στον αέρα», θα άλλαζε και θα περιλάμβανε νέα μέτρα λιτότητας.

Διαψεύστηκαν!

Ο Προϋπολογισμός όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά υπήρξαν, το 2014, οι πρώτες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, ενώ διανεμήθηκε και «κοινωνικό μέρισμα».

Έχουμε αποδείξει ότι θέτουμε στόχους και τους πετυχαίνουμε!

Για ακόμη μία φορά η Tρόικα εγείρει απαιτήσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2015. Είναι εφικτό να επιτευχθεί την επόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα; Ποια είναι τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς;

Πράγματι, ενώ η Τρόικα, για ακόμη μία χρονιά, έχει διαφορετικές εκτιμήσεις και προβλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2015, η Κυβέρνηση προβλέπει ότι η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, στο ύψος του στόχου.

Η πρόβλεψη της Κυβέρνησης εδράζεται, κυρίως, στην επίτευξη θετικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης η οποία θα έχει θετική επίδραση στα δημόσια έσοδα, στην υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου το 2014 που «μεταφέρεται» στο 2015, στο θετικό αποτέλεσμα της υλοποίησης διαρθρωτικών παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια, στη συγκράτηση των δαπανών στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα κ.α.).

Μέχρι σήμερα, τα 2,5 τελευταία χρόνια, η πραγματικότητα, επιβεβαιώνει το ρεαλισμό των εκτιμήσεων της Κυβέρνησης!

Εκτιμώ ότι το ίδιο θα γίνει και το 2015.

Σε τίτλους, τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2015;

Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για 3η συνεχόμενη χρονιά, ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού για 1η φορά μετά από δεκαετίες, στοχευμένες ελαφρύνσεις (ΦΠΑ στην εστίαση, πετρέλαιο θέρμανσης, ευνοϊκότερο πλαίσιο για φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές), θετικό ρυθμό ανάπτυξης που υποστηρίζεται από την εκτιμόμενη ανάκαμψη της οικονομίας εφέτος (ήδη τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους ήταν θετικά), μεγάλη αύξηση των επενδύσεων, περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, σημαντική μείωση της ανεργίας.

Δεν προβλέπει νέους φόρους, δεν περικλύει περικοπές σε μισθούς.

Με λίγα λόγια επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχει εισέλθει σε περίοδο βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.

Η Κυβέρνηση λέει ότι θα κάνει περαιτέρω περικοπές στους ΟΤΑ.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει, και αυτό έχει ενσωματωθεί στον Προϋπολογισμό, ότι οι Προϋπολογισμοί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να διαμορφωθούν και να εκτελεστούν στο ύψος των δαπανών που προβλέπει το ψηφισθέν – από το Μάϊο του 2014 – Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Εάν υπάρξουν αποκλίσεις, θα γίνονται παρεμβάσεις.

Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο!

Σε περίπτωση που καθυστερήσει η αξιολόγηση και συνεπακόλουθα η εκταμίευση των δόσεων από Ευρωζώνη και ΔΝΤ υπάρχει πρόβλημα με την ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου;

Η Κυβέρνηση, έγκαιρα, με μεθοδικές και στοχευμένες κινήσεις, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μικρό αλλά σημαντικό ταμειακό «απόθεμα».

Η διπλή, σταδιακή και προσεκτική έξοδος στις αγορές, οι εκδόσεις τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων με σημαντική μείωση των επιτοκίων τους, οι πράξεις διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας υπό τη μορφή repos τις οποίες συνάπτει ο ΟΔΔΗΧ με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, και η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για εφέτος, έχουν συμβάλλει στην κάλυψη των βραχυχρόνιων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μία προληπτική γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Όμως και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις. Ποια η διαφορά του νέου Προγράμματος από το ισχύον Μνημόνιο;

Πράγματι, εργαζόμαστε ώστε, άμεσα, να συναποφασισθεί, με τους εταίρους, το πλαίσιο συνεργασίας για την επόμενη ημέρα.

Πλαίσιο που θα εδράζεται σε ένα ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο με πυρήνα τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Σχέδιο που θα περιέχει όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων Ευρωπαϊκών μηχανισμών και οι οποίοι θα λειτουργούν ως «δίκτυ ασφαλείας» σε ένα ιδιαίτερα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός και ο όγκος των προβλεπόμενων δράσεων, η «ιδιοκτησία» των παρεμβάσεων, ο μεταβατικός και προληπτικός χαρακτήρας της στήριξης, το βάρος του ρόλου των μελών της Τρόικα που δεν θα υφίσταται με τη μορφή που ξέραμε μέχρι σήμερα, θα αποτελούν βασικά, διακριτικά χαρακτηριστικά της νέας περιόδου για τη χώρα.

Εκτιμώ ότι θα καταλήξουμε στο καλύτερο, από τα δυνατά, πλαίσιο συνεργασίας για την πατρίδα μας.

Υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Χαρδούβελη; Έχουν βάση οι αιτιάσεις του κ. Τζαμτζή, του κ. Βλάχου και άλλων Βουλευτών της ΝΔ για λάθος χειρισμούς του Υπουργού που χρεώνονται οι Βουλευτές;

Η Κυβέρνηση έχει απαντήσει στο πρώτο σας ερώτημα: δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, θα σας έλεγα ότι, εν τέλει, δεν υπάρχει πρόβλημα όταν ο καθένας λειτουργεί στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου.

Βλέπετε με την στάση της Τρόικας και της Αντιπολίτευσης να εξωθείται η Κυβέρνηση σε εκλογές.

Η Κυβέρνηση, οδεύοντας προς το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος, υποστηρίζει, αποφασιστικά και τεκμηριωμένα, τις ρεαλιστικές της θέσεις.

Η διαπραγμάτευση εμπεριέχει λεπτές πτυχές, είναι σύνθετη και σκληρή.

Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι αυτή θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη βούλησή της για διενέργεια εκλογών στο τέλος της τετραετίας.

Η πολιτική ομαλότητα, ως αναγκαία συνθήκη για την ομαλή πορεία της χώρας, δεν πρέπει να υπονομεύεται από κανέναν.

Οι, επί σειρά ετών, δύσκολες συνθήκες ζωής και εργασίας για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, επιβάλλουν σε όλους όσους συμμετέχουν στη δημόσια ζωή, να ξεχάσουν τα  προσωπικά, κομματικά και θεσμικά παίγνια εξουσίας!

Πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να καλλιεργηθεί, και προοπτικά να εμπεδωθεί, κουλτούρα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, συνεννόησης και σύνθεσης, τουλάχιστον για τα μείζονα θέματα.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube