Μια σειρά από οικονομικούς δείκτες (ΑΕΠ, επιχειρηματική εμπιστοσύνη, εξαγωγές, τουριστική κίνηση) σηματοδοτούν βελτίωση. Η έξοδος από τα μνημόνια που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας το 2018 είναι εφικτή;
Οι μακροοικονομικοί δείκτες, που επικαλείστε, παρουσιάζουν μικρή βελτίωση, σε σχέση με το χειρότερο σημείο στο οποίο η οικονομία κατρακύλησε επί ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η χώρα, όμως, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη φτάσει εκεί που ήταν το 2014.
Στο δε μικροοικονομικό επίπεδο, το διαθέσιμο, κατά μέσο όρο, εισόδημα των πολιτών συνεχίζει να φθίνει, αποτέλεσμα, κυρίως, της εντεινόμενης «φορολογικής καταιγίδας» και της συνεχούς μείωσης των συντάξεων.
Συνεπώς, ποια έξοδο από τα μνημόνια υπόσχεται ο κ. Τσίπρας όταν έχει δεσμεύσει τη χώρα σε επώδυνα μέτρα και σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018;
Πρόκειται για ακόμη μία έωλη υπόσχεση του αυτοαποκαλούμενου Πρωθυπουργού της αυταπάτης και των μεγάλων σφαλμάτων.
Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης αλλά και για την έξοδο στις αγορές. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα την κλείσει έγκαιρα;
Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, με βάση τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της Κυβέρνησης.
Μάλιστα, ήδη διαφαίνεται καθυστέρηση, αφού ο στόχος από Οκτώβριο μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση, για Δεκέμβριο.
Η όποια καθυστέρηση όμως, όπως έχει αποδειχθεί, είναι οδυνηρή για τους πολίτες.
Εύχομαι να μην βρεθούμε «στο ίδιο έργο θεατές».
Πριν από την τρίτη αξιολόγηση όμως υπάρχει ακόμη σε εκκρεμότητα η υποδόση της δεύτερης αξιολόγησης. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;
Μέσα στην εβδομάδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «μέχρι το τέλος του μηνός, ελπίζουμε, να εκταμιευθούν τα χρήματα των 800 εκατομμυρίων ευρώ». Την ίδια ημέρα, το Υπουργείο Οικονομικών διέψευδε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, υποστηρίζοντας ότι «η παραπάνω υποδόση δεν προβλεπόταν ευθύς εξαρχής να εκταμιευθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου». Υποδόση η οποία όμως είναι ήδη διαθέσιμη από 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Και την οποία η Κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει, επ’ ωφελεία της πραγματικής οικονομίας, εξοφλώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Οφειλές οι οποίες ανέρχονται πλέον στα 5,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 42% από το τέλος του 2014.
Συνεπώς, και σε αυτό το πεδίο, η Κυβέρνηση καθυστερεί. Την ώρα που οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας δίνουν μάχη επιβίωσης μέρα με τη μέρα, η Κυβέρνηση χάνει ολόκληρους μήνες και στερεί από την αγορά ακόμη και τη στοιχειώδη ρευστότητα.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε μια σειρά από επιχειρήσεις και η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2015 ήρθαν περισσότερες επενδύσεις από ποτέ. Τι ισχύει τελικά;
Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου έχει συρρικνωθεί, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουν μειωθεί, η φορολογία έχει αυξηθεί, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν διογκωθεί, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται, το κράτος έχει κηρύξει «εσωτερική στάση πληρωμών», η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είναι χαμηλή και αργή, διαρθρωτικές αλλαγές, που βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα, δεν υλοποιούνται, νέα εμπόδια στην υλοποίηση σχεδίων ανακύπτουν, εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις καρκινοβατούν. Γι’ αυτούς τους λόγους υποστηρίζουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες.
Εκτός όμως όλων αυτών, η υλοποίηση επενδύσεων απαιτεί αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.
Προϋποθέσεις που δεν μπορεί να εξασφαλίσει η σημερινή Κυβέρνηση.
Στην προηγούμενη ΔΕΘ υποσχεθήκατε μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων και είπατε ότι τα κονδύλια θα βρεθούν από ισοδύναμα. Η Κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι θα κλείσετε νοσοκομεία και σχολεία. Τι απαντάτε;
Η Κυβέρνηση της αύξησης των φόρων, της μείωσης του αφορολόγητου, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, της μείωσης των συντάξεων, της κατάργησης κοινωνικών παροχών, μας έχει συνηθίσει σε «λόγια του αέρα». Και αυτό γιατί οι «κυβερνητικές πομφόλυγες» για δήθεν κοινωνική ευαισθησία έχουν «πάει προ πολλού περίπατο».
Εμείς πράγματι, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, από πέρυσι στη ΔΕΘ, υποστηρίξαμε την ανάγκη σταδιακών, λελογισμένων μειώσεων φορολογικών συντελεστών με χρήση και ισοδυνάμων από την πλευρά των δαπανών. Ενδεικτικά αναφέρω τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών του Κράτους, την ενίσχυση και διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και πειθαρχίας σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης, τη διαμόρφωση ενιαίου συστήματος προμηθειών, τη μη διόγκωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου και τον αυστηρότερο έλεγχο των επιχορηγήσεων.
Περιθώρια για μεγαλύτερη δημοσιονομική ελάφρυνση από αυτή που έχετε υποσχεθεί υπάρχουν κ. Σταϊκούρα;
Μπορούν να υπάρξουν, με την ένταξη «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της, με την επίτευξη υψηλότερου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, με την διαμόρφωση πιο ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων.
Υπενθυμίζω ότι το 2014, για πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φορά, μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές (π.χ. ΦΠΑ στη εστίαση, ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.), χωρίς αυτό να προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Η εκλογή νέου αρχηγού στη δημοκρατική συμπαράταξη έχει δημιουργήσει κινητικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε εκλογικό όφελος. Ανησυχείτε για την αυτοδυναμία;
Η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί, χωρίς να παρεμβαίνει, τις εσωκομματικές διεργασίες άλλων πολιτικών χώρων.
Αισθάνεται ιδεολογικά ισχυρή και εδώ και χρόνια δικαιωμένη από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Άλλες δυνάμεις αρμενίζουν ιδεολογικοπολιτικά με βάρκα την ελπίδα.
Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι, ξεδιπλώνοντας, σταδιακά, ένα ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την πολύχρονη και πολύπλευρη κρίση, να αποτελέσει την ορθολογική επιλογή μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας.
Όσο πλατύτερη και ισχυρότερη αυτή είναι, τόσο το καλύτερο.
Ακόμη όμως και με αυτοδυναμία, η οποία είναι απολύτως εφικτή, θα επιδιωχθούν οι μέγιστες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συνεννοήσεις, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από όρους ειλικρίνειας και εθνικής ευθύνης.
Πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει τον πολιτικό χρόνο ή υπάρχει ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού;
Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες, προκειμένου να «κρατηθεί», όσο μπορεί περισσότερο, στην εξουσία.
Όμως οι «ωρολογιακές βόμβες» στην οικονομία διογκώνονται και η κυβερνητική ανεπάρκεια είναι όλο και πιο εμφανής, σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας.
Ως εκ τούτου, ενδέχεται ο κ. Πρωθυπουργός να «μετακυλίσει» τα προβλήματα, που η Κυβέρνησή του δημιουργεί, διά εκλογών στους πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση, αν αυτό γίνει δεν θα πρόκειται για αιφνιδιασμό, αφού οι εκλογές αποτελούν σταθερό αίτημα της Νέας Δημοκρατίας.