Συνέντευξη Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής” | 19.2.2017

“Η διαπραγμάτευση σέρνεται και η Κυβέρνηση νομίζει ότι «ο μήνας έχει εννιά»”

 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης; Απ’ ότι φαίνεται ούτε αύριο που έχει 20 ο μήνας κλείνει.

Κε. Ευθυμίου, είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές».

Η διαπραγμάτευση, επί μήνες, σέρνεται, χρονικά ορόσημα έχουν προσπεραστεί και η Κυβέρνηση νομίζει ότι «ο μήνας έχει εννιά»…

Δυστυχώς, όπως φαίνεται, ούτε αύριο θα έχουμε τελική συμφωνία που να οδηγεί και σε συγκεκριμένο προγραμματισμό για εκταμίευση δόσης.

Ας ευχηθούμε να έχουμε τουλάχιστον σημαντική πρόοδο.

Να σας θυμίσω ότι με βάση το 3ο Μνημόνιο, η 2η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πέρυσι το Φεβρουάριο, με βάση την επικαιροποίηση του Μνημονίου, τον Οκτώβριο, και με βάση τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τίποτα απ’ αυτά δεν έγινε.

Η Κυβέρνηση αφήνει την οικονομία να βουλιάζει και τους πολίτες στην αβεβαιότητα.

Θεωρείτε ότι αν συνεχίσει να σέρνεται η ιστορία της αξιολόγησης, θα αντέξει η χώρα;

Θα πρόκειται για καταστροφική για τη χώρα και την οικονομία εξέλιξη.

Βέβαια, λόγω της πολύμηνης ήδη καθυστέρησης, των παλινωδιών και της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης, ακόμη και η άμεση ολοκλήρωσή της θα είναι, δυστυχώς, οδυνηρή για τους πολίτες.

Θα προσθέσει νέα βάρη στις πλάτες τους, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Αν χαθεί και το τρένο της 9 Μαρτίου για το QE της ΕΚΤ, ποιο προβλέπετε να είναι το μέλλον για την οικονομία και τη χώρα;

Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έδινε ένα «σινιάλο» άρσης της αβεβαιότητας και αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης, θα συνέβαλε στην ενίσχυση της ρευστότητας και θα υποβοηθούσε την προσπάθεια εξόδου στις αγορές.

Αυτή δεν έχει επιτευχθεί από το Μάρτιο του 2015, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.

Αφήστε που κάποια Κυβερνητικά στελέχη την θεωρούν και «δευτερεύον ζήτημα».

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να χαθεί και αυτή η ημερομηνία.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει θετική κατάληξη στην αξιολόγηση και να προσδιορισθούν, σήμερα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο κ. Μητσοτάκης από το Βερολίνο είχε προαναγγείλει σκλήρυνση της στάσης σας απέναντι στην Κυβέρνηση, αν περάσει η 20η Φεβρουαρίου και δεν έχει κλείσει η συμφωνία. Τι προτίθεστε να κάνετε ως ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία έχει τονίσει ότι η 2η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και πολύ καιρό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτό δεν έγινε.

Η χώρα βιώνει ήδη «σκηνές του έργου που ανέβηκε» το 1ο εξάμηνο του 2015, αλλά και αυτού πριν την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.

Αν περάσει και η 20η Φεβρουαρίου άκαρπη, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αφήσει να «παιχτούν και τα επόμενα επεισόδια».

Τον τρόπο, θα τον δείτε.

Κύριε Σταϊκούρα τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, αφού το 2016 σημειώθηκε ανάπτυξη της τάξης του 0,3%.

Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα επέστρεψε στο επίπεδο του πλούτου του 2014.

Επιβεβαιώνουν δηλαδή ότι χάθηκαν 2 χρόνια από την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, το 4ο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ, εξαιτίας και της αβεβαιότητας, υποχώρησε έναντι του 3ου τριμήνου.

Είναι αυτά στοιχεία για πανηγυρισμούς;

Και οι δημοσιονομικοί στόχοι του Προϋπολογισμού, όμως, έχουν επιτευχθεί.

Πράγματι, όπως η μέχρι σήμερα εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει, θα υπερκαλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος.

Αυτό όμως οφείλεται στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και στη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ενώ, μια σειρά από «ωρολογιακές βόμβες» στα θεμέλια της οικονομίας υφίστανται και διογκώνονται.

Όπως είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών, η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία, τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες, η ρευστότητα φορέων του Δημοσίου.

Συνεπώς, είναι και αυτά στοιχεία για πανηγυρισμούς;

Για το σημερινό αδιέξοδο όμως φταίει μόνο η Ελληνική Κυβέρνηση;

Για την πολύμηνη καθυστέρηση, φέρει την αποκλειστική ευθύνη.

Για το σημερινό αδιέξοδο, μερίδιο ευθύνης έχουν και οι δανειστές.

Με παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις που εγείρουν, όπως είναι η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά χρονική περίοδο και η λήψη προληπτικών μέτρων λιτότητας για μετά τη λήξη του Προγράμματος.

Απαιτήσεις όμως που η Ελληνική Κυβέρνηση ουσιαστικά προκάλεσε και αποδέχθηκε, προσυπογράφοντας την απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Λέτε να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά νέα μέτρα δεν θα ψηφίσετε… Δεν είναι λίγο οξύμωρο;

Νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα ψηφίσουμε.

Γιατί αυτά θα είναι το αποτέλεσμα της αναποτελεσματικότητας, της αναξιοπιστίας και των ιδεοληψιών της σημερινής Κυβέρνησης.

Κυβέρνηση η οποία, να σας θυμίσω, έχει και την ιδιοκτησία του Προγράμματος.

Διαρθρωτικές αλλαγές του Μνημονίου, που η Κυβέρνηση είτε από αβελτηρία είτε από αλλεργία μέχρι σήμερα δεν έχει προωθήσει, θα ψηφίσουμε.

Τελικά, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση, «πήρατε γραμμή» από τον κ. Σόϊμπλε;

Όπως έχω πει και παλαιότερα, οι «προθυμότεροι» όλων δεν θα φορέσουν στους πολιτικούς αντιπάλους τους το δικό τους προσωπείο.

Να υπενθυμίσω πως ότι δεν αποδέχθηκαν προηγούμενες Κυβερνήσεις, τα υλοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση, χωρίς καμία ηθική και πολιτική αναστολή.

Από πού να ξεκινήσω; Από τα 9 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας; Από το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων διάρκειας ενός αιώνα; Από τον οριζόντιο, αυτόματο και μόνιμο πλέον κόφτη;

Η Κυβέρνηση λοιπόν καλύτερα να σιωπά.

Η Νέα Δημοκρατία που διαχρονικά έχει πει τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι, δεν επιδίδεται σε «λεονταρισμούς εκτός γηπέδου».

Ποια είναι η αίσθησή σας μετά τα τετ α τετ που είχατε στο Βερολίνο. Είχαν αποτέλεσμα; Ποια η αντίδραση στις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη;

Οι συναντήσεις ήταν θετικές, χρήσιμες και παραγωγικές.

Με σαφή, πλήρη και τεκμηριωμένο τρόπο καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις προτάσεις μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Προτάσεις που έχουν να κάνουν με διαφορετική άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση στοχευμένων μειώσεων φορολογικών συντελεστών, με υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα αλλά εκτείνονται και πέρα από αυτό, με πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, με προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, με υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών σε κρίσιμα πεδία, όπως είναι π.χ. αυτό της παιδείας κ.α.

Οι λογικές και ρεαλιστικές αυτές προτάσεις, ακούγονται.

Και θα υλοποιηθούν όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι μέσα ή έξω από το Πρόγραμμα;

Η ίδια η Κυβέρνηση έχει ζητήσει, μέσα από επιστολές, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα, μάλιστα και χρηματοδοτικά.

Και φυσικά έχει προσυπογράψει και τις σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Επίσης να υπενθυμίσω ότι χωρίς τη συμμετοχή μέχρι σήμερα του ΔΝΤ στο 3ο Μνημόνιο, τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση είναι εξαιρετικά επώδυνα, περισσότερο προηγούμενων Προγραμμάτων.

Το ζητούμενο συνεπώς είναι η Κυβέρνηση να τοποθετείται απέναντι στους θεσμούς με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, μακριά από τυχοδιωκτισμούς, να δημιουργεί σχέσεις αξιοπιστίας και να διαπραγματεύεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα, ώστε να αποκομίζει το μέγιστο όφελος και να επιτυγχάνει το βέλτιστο αποτέλεσμα για τη χώρα.

Στο μυαλό του κ. Τσίπρα δεν μπορείτε να μπείτε, αλλά αν σας ζητούσα μια εκτίμηση σχετικά με τις προθέσεις του για το σενάριο της δραχμής;

Δεν γνωρίζω τις προθέσεις του κ. Τσίπρα.

Ούτε έχω εμπιστοσύνη στις όποιες, κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του, με δεδομένες τις μέχρι σήμερα οβιδιακές μεταμορφώσεις του.

Για εμάς, η θέση της Ελλάδας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και της Ευρωζώνης και είναι αδιαπραγμάτευτη.

Απορρίπτουμε σενάρια που διακινούνται από κάποιους – και εντός χώρας – για επιστροφή στη δραχμή.

 

 

2017-02-19 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ _ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube