Συνέντευξη Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” | 21.9.2018

 “Η χώρα είναι έξω από το πρόγραμμα, μέσα σε μνημόνιο, έξω από τις αγορές”

 

Οι επόμενες εκλογές, οψέποτε κι αν αυτές διεξαχθούν, θεωρούνται από τις κρισιμότερες στη μεταπολιτευτική ιστορία. Ποια είναι η βασική διακύβευση;

Καταρχήν, η χώρα έχει ήδη μπει σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο. Όσο πιο σύντομα αυτή ολοκληρωθεί τόσο το καλύτερο, καθώς η Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά, σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, την ανεπάρκειά της.

Το βασικό δίλημμα των εκλογών θα είναι ποιός πολιτικός αρχηγός και ποιό πολιτικό κόμμα διαθέτουν το ρεαλιστικό σχέδιο να βγάλουν, με «καθαρό τρόπο», την οικονομία από τα μνημόνια και τη χώρα από την κρίση.

Και ο κ. Μητσοτάκης, στην ΔΕΘ, μίλησε ειλικρινά, υπεύθυνα και ενωτικά, συγκροτημένα και τεκμηριωμένα, με μέτρο και μετριοπάθεια, επιδεικνύοντας στιβαρότητα και αποφασιστικότητα, αποφεύγοντας έωλες υποσχέσεις και ανεδαφικές δεσμεύσεις, αποδεικνύοντας ότι έχει όραμα για τη χώρα, το οποίο και θα υλοποιήσει, γιατί διαθέτει πολιτική βούληση και σχέδιο.

Αρκετά η χώρα πλήρωσε τις «αυταπάτες», τη «δημιουργική ασάφεια», τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της σημερινής Κυβέρνησης.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, και θα τα καταφέρουμε.

Γιατί αμφισβητείτε την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, όταν Κυβέρνηση και εταίροι αναφέρονται σε αυτήν;

Διότι η αλήθεια είναι, όπως την αποτυπώνουν και οι θεσμοί, ότι η χώρα ολοκλήρωσε, τυπικά, το 3ο αχρείαστο πρόγραμμα, το οποίο προέκυψε μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του 1ου εξαμήνου του 2015, η οποία, σύμφωνα και πάλι με τους θεσμούς, κόστισε στη χώρα έως 200 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, δεν υπήρξε «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια, αφού η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, σε αντιδιαστολή με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, έχει ήδη νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τα προσεχή έτη, έχει δεσμευτεί στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, έχει δεσμεύσει τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα, έχει συμφωνήσει οι ρυθμίσεις για το χρέος να υλοποιηθούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις και έχει αποδεχθεί την ένταξη της χώρας στο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Συνεπώς, σήμερα, η χώρα είναι εκτός προγράμματος και εκτός αγορών, έχοντας αναλάβει βαριές και πολύχρονες δεσμεύσεις.

Κάποια στιγμή όμως, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, θα βγούμε στις αγορές.

Κε. Κώνστα, ο βασικός στόχος του προγράμματος ήταν να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές.

Δυστυχώς, σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών, αφού το κόστος δανεισμού είναι υψηλό και ιδιαίτερα ευμετάβλητο.

Εάν υπήρχε κυβερνητική σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εάν είχε υλοποιηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, εάν είχαν αναληφθεί έγκαιρα πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, εάν είχαν αρθεί οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και εάν η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν ήδη χαμηλότερα.

Αυτό όμως, με αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα, δεν έγινε.

Υπάρχει όμως, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, το «μαξιλαράκι ασφαλείας», γιατί θα πρέπει να ανησυχούμε;

Πράγματι, υφίσταται ταμειακό απόθεμα. Αυτό όμως δημιουργήθηκε «στραγγαλίζοντας» την πραγματική οικονομία, αφού η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις «κουτσουρεμένες δόσεις» του δανείου, υπερφορολόγησε τους πολίτες, κήρυξε εσωτερική στάση πληρωμών και κατέφυγε σε υπέρμετρο και σχετικά ακριβό εσωτερικό δανεισμό, αντί να διεκδικήσει τους αναξιοποίητους και χαμηλού κόστους πόρους από τη δανειακή σύμβαση, ύψους 24 δισ. ευρώ.

Επίσης όμως, η χρήση του αποθέματος θα στείλει ανησυχητικό μήνυμα στις αγορές, αυξάνοντας τα ήδη υψηλά επιτόκια, συμπαρασύροντας προς τα πάνω, ακόμη περισσότερο, το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και τραπεζών.

Συνεπώς, αυτές οι αναφορές δείχνουν άγνοια της πραγματικότητας και είναι επικίνδυνες για τη χώρα. 

Γιατί όμως, εκτός της εξόδου στις αγορές, υποστηρίζετε ότι το πρόγραμμα απέτυχε, όταν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται;

Διότι, ενδεικτικά, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών έχει συρρικνωθεί, οι οφειλές τους προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία έχουν διογκωθεί, οι οφειλές του Δημοσίου παραμένουν υψηλές, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει υποχωρήσει, κεφαλαιακοί περιορισμοί εξακολουθούν να υφίστανται και η ποιότητα των θεσμών διακυβέρνησης έχει υποβαθμιστεί.

Και ναι, πράγματι, οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, αυτό όμως οφείλεται, στην υπερ-φορολόγηση των πολιτών, στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και στη στέρηση πόρων από αναπτυξιακά κρίσιμους και κοινωνικά ευαίσθητους τομείς. Το δε αποτέλεσμα είναι η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και η αδυναμία επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η «Κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών» δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα πίσω στην κανονικότητα.

Η βασική επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης επικεντρώνεται στην ύπαρξη «δύο διαφορετικών κόσμων»: της «νεοφιλελεύθερης» Νέας Δημοκρατίας – στην οποία μάλιστα, συνυπάρχουν και «ακροδεξιά στοιχεία» – από τη μια και τις δυνάμεις «της δημοκρατίας και της προόδου» από την άλλη. Τι απαντάτε;

Τα λένε αυτά όσοι έχουν εφαρμόσει τις πιο ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές, και διαθέτουν στους κόλπους τους στοιχεία που ισχυρίζονται ότι δήθεν βρίσκονται στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. «Αιδώς Αργείοι»!

Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μεγάλη πατριωτική, λαϊκή, φιλελεύθερη, κοινωνική και ριζοσπαστική πολιτική δύναμη της χώρας. Παραμένει βαθιά δημοκρατική, γνήσια προοδευτική και αντιλαϊκιστική.

Αντιθέτως, αυτοί που ισχυρίζονται – λεκτικά – ότι αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις «της δημοκρατίας και της προόδου», έχουν αποδειχθεί – στην πράξη – οι δυνάμεις «του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού και του αυταρχισμού».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube