Συνέντευξη στην εφημερίδα “Πελοπόννησος” – “Το «πείραμα» ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ απέτυχε πλήρως”

Όλοι συμφωνούν ότι μετά τις εκλογές οδεύουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ποιά αξία έχει να βγει από την κάλπη η ΝΔ πρώτη πολιτική δύναμη;

Το ζητούμενο σήμερα είναι η χώρα να αποκτήσει σταθερή και μακράς πνοής Κυβέρνηση.

Είναι σημαντικό η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας να διαθέτει το σχέδιο, τον προγραμματικό προσανατολισμό και τη βούληση να βγάλει τη χώρα γρήγορα και οριστικά από το τέλμα.

Και να μπορεί να συνεργάζεται δημιουργικά με άλλες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις.

Η ΝΔ είναι το κόμμα που διαθέτει αυτές τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Τι διαφορετικό μπορεί να εγγυηθεί σήμερα στους πολίτες η ΝΔ σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την προηγούμενη κυβερνητική θητεία της;

Η ΝΔ, παρά τα λάθη της, απεδείχθη πιο συνετή και αποτελεσματική τόσο στη πεδίο της οικονομίας όσο και σε όλο το φάσμα της δημόσιας σφαίρας, π.χ. στη μετανάστευση, στη λειτουργία του Κράτους, στην εκπαίδευση, στην υγεία, κ.ά.

Μπορεί να εγγυηθεί, σε αρκετά καλύτερο επίπεδο από το ΣΥΡΙΖΑ, αξιοπιστία, νοικοκυροσύνη, εμπιστοσύνη, χρηστή διαχείριση και σκληρή δουλειά, που είναι και τα «κλειδιά» για να ανοίξει η χώρα την πόρτα προς τη λεωφόρο της προόδου.

Ποιό είναι το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ στην οικονομία για την επόμενη μέρα;

Θα δράσουμε με σχέδιο, παράλληλα, συνεκτικά, συμπληρωματικά και με χρονική κλιμάκωση.

θα προηγηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και θα ολοκληρωθεί, εντός της χρονιάς, η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, επί του δημοσιονομικού άξονα, θα δράσουμε για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό θα δημιουργήσει βαθμούς ελευθερίας ώστε, σταδιακά, να μειωθούν οι φόροι. Υπενθυμίζω ότι υπάρχει το προηγούμενο του 2014, με τις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις (ΦΠΑ στην εστίαση, ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση έκτακτης εισφοράς κ.ά.). Ταυτόχρονα θα κινηθούμε για την προώθηση της βιωσιμότητας, του διαχρονικά υψηλού δημοσίου χρέους, το οποίο έχει επιβαρυνθεί από τους άστοχους χειρισμούς της απελθούσας Κυβέρνησης.

Στον τρίτο άξονα, σταδιακά, αξιοποιώντας το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης που θα έχουμε αποκτήσει, θα αναζητήσουμε δημοσιονομικά ισοδύναμα, κυρίως από το σκέλος των δαπανών, ώστε να αλλάξουμε εσφαλμένες πολιτικές που «στραγγαλίζουν» τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Όπως, ενδεικτικά, ήδη πράξαμε με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Παράλληλα, θα προχωρήσουμε, με οδηγό εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, τη διαμόρφωση και αξιοποίηση των παραγόντων προώθησης της αναπτυξιακής διαδικασίας με εξωστρεφή προσανατολισμό, με αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2016.

Τέλος, ταχύτατα, θα αξιοποιήσουμε τους Ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, την περίοδο 2013-2014, ύψους 35 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Πριν από λίγες εβδομάδες προεξοφλούσατε ότι η οικονομία της χώρας θα παραμείνει σε ύφεση και το 2016. Οι πρόωρες εκλογές μας φέρνουν ακόμα πιο πίσω στην εκτίμηση για αποκλιμάκωση της ύφεσης;

Αυτό δεν αποτελεί αυθαίρετη ερμηνεία.

Είναι «ανάγνωση» της πραγματικότητας και της συμφωνίας που υπέγραψε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ήδη βιώνουμε τις οδυνηρές επιπτώσεις της 7μηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ: επιστροφή στην ύφεση και στα πρωτογενή ελλείμματα, αύξηση της ανεργίας, προσθήκη νέων φόρων, διευρυνόμενη «εσωτερική στάση πληρωμών», κεφαλαιακοί περιορισμοί. Ενώ οι προβλέψεις, με βάση τη συμφωνία, είναι ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2016.

Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτές οι επιπτώσεις θα διογκωθούν και οι προβλέψεις θα μεταβληθούν επί τα χείρω, αφού, λόγω εκλογών, χάνεται πολύτιμος χρόνος με συνέπεια την αποσταθεροποίηση της οικονομίας.

Για αυτό απαιτείται, άμεσα, πολιτική σταθερότητα.

Η οικονομία έχει επιστρέψει στα πρωτογενή ελλείμματα. Θα μπορούσε να τα έχει αποφύγει και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Πέρυσι το Νοέμβριο, οι «Θεσμοί» προέβλεπαν για φέτος, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε πρόσθετου μέτρου, πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, η Ελλάδα, χωρίς πρόσθετα μέτρα, εκτιμάται ότι έχει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ.

Συνεπώς, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η χώρα επέστρεψε στα πρωτογενή ελλείμματα, δημιουργώντας ένα δημοσιονομικό κενό, ύψους περίπου 3,5% του ΑΕΠ για το 2015, δηλαδή περίπου 6 δισ. ευρώ.

Και αυτό, η προηγούμενη Κυβέρνηση το κάλυψε με νέους πρόσθετους φόρους και με περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Όταν λέτε πράξεις και παραλείψεις τι εννοείτε;

Ενδεικτικά:

  • Στηρίχθηκε σε εσφαλμένες θεμελιώδεις υποθέσεις. Υποθέσεις όπως ότι οι απόψεις της θα γίνουν άμεσα και πλήρως αποδεκτές από τους εταίρους και δανειστές ή ότι θα έχουμε οικονομική ενίσχυση από άλλες χώρες. Τις υποθέσεις αυτές, απέρριψε η πραγματικότητα.
  • Αγνόησε και αδιαφόρησε για τους Ευρωπαϊκούς κανόνες διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα, εσφαλμένα, να θεωρεί ότι όσο περνάει ο χρόνος, οι εταίροι θα υποχωρούν.
  • Παρασύρθηκε από δογματισμούς, εμμονές, μαξιμαλιστική ρητορική, ευθύγραμμες απλοποιητικές προσεγγίσεις.
  • Συζητούσε ακατάπαυστα, καλλιεργώντας περιβάλλον «δημιουργικής ασάφειας».
  • Χρησιμοποίησε τη χώρα ως case study για την εμπειρική επαλήθευση επιστημονικής θεωρίας.
  • Κατανάλωσε σημαντικό διαπραγματευτικό κεφάλαιο και χρόνο σε θέματα διαδικαστικά και επουσιώδη, δίνοντας έμφαση στην επικοινωνία και όχι στην ουσία.
  • Συγκρότησε οικονομικό επιτελείο χωρίς συνοχή και σταθερή στρατηγική, με συχνές αλλαγές της διαπραγματευτικής ομάδας, σε όλα τα επίπεδα.
  • Προχώρησε στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, μιας εσφαλμένης επιλογής τόσο ως προς το περιεχόμενό της όσο και ως προς το χρόνο πραγματοποίησης, με αποτέλεσμα αυτή η θεωρητικά κορυφαία πολιτική διαδικασία να απαξιωθεί τελείως, να κλείσουν οι τράπεζες και να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Δεν αρκούν αυτά;

Πόσο μας κόστισε η επτάμηνη κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ;

Κωδικοποιημένα:

1ον. Εξαιτίας της επιστροφής της οικονομίας στην ύφεση, περίπου 11 δισ. ευρώ μόνο για το 2015.

2ον. Εξαιτίας της επιστροφής στα σχεδόν μηδενικά πρωτογενή πλεονάσματα, περίπου 13 δισ. ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα για την επόμενη τριετία.

3ον. Εξαιτίας της απροθυμίας της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων, περίπου 10 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

4ον. Εξαιτίας της αύξησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, περίπου 5 δισ. ευρώ μόνο για το 2015.

5ον. Εξαιτίας του «σκουπίσματος» των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, περίπου 7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

6ον. Εξαιτίας της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, περίπου 25 δισ. ευρώ.

Πρωτοφανής επιβάρυνση της Ελληνικής κοινωνίας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το «πείραμα» ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ απέτυχε πλήρως.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube