-“Δεν θα δώσουμε άλλοθι στους τυχοδιωκτισμούς της Κυβέρνησης”
Η Κυβέρνηση λέει «δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στους πρόθυμους». Αν γίνουν πρόωρες εκλογές και η ΝΔ γίνει Κυβέρνηση, θα κλείσει την αξιολόγηση με τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ή θα επαναδιαπραγματευτείτε;
Κα. Κοραή, η Κυβέρνηση ας κόψει τους λεονταρισμούς. Το «παιχνίδι της» έχει γίνει αντιληπτό. Οι «προθυμότεροι» όλων δεν θα φορέσουν στους πολιτικούς αντιπάλους τους το δικό τους προσωπείο. Θυμίζω πως ό,τι δεν αποδέχθηκαν προηγούμενες Κυβερνήσεις, το υλοποιούν σήμερα, χωρίς καμία πολιτική αναστολή.
Τι να πρωτοθυμήσω; Τα 9 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας; Tο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων διάρκειας ενός αιώνα; Τον οριζόντιο, αυτόματο και μόνιμο πλέον «κόφτη»; Ων ουκ έστιν αριθμός…
Η κυβέρνηση λοιπόν καλύτερα να σιωπά.
Η Ν.Δ., που διαχρονικά έχει πει τα μεγάλα ΝΑΙ και τα μεγάλα ΟΧΙ, δεν επιδίδεται σε λεονταρισμούς εκτός «γηπέδου».
Θα εφαρμόσει το διαρθρωτικό κομμάτι του Προγράμματος, θα προχωρήσει σε σταδιακή αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής και θα επιδιώξει τη μείωση των μεσο-μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων.
Όλα αυτά όμως απαιτούν αξιοπιστία και σοβαρότητα. Και αυτά, η σημερινή Κυβέρνηση δεν τα διαθέτει.
Το ΔΝΤ το θέλετε στο πρόγραμμα ή μόνο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου;
Το ερώτημα δεν τίθεται σε σωστή βάση.
Ενδεικτικά ερωτώ: γιατί και σήμερα που το ΔΝΤ δεν είναι στο πρόγραμμα, οι πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εξαιρετικά σκληρές και πιο επώδυνες από προηγούμενα Προγράμματα;
Θυμίζω ότι σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προβλέπεται, μάλιστα και χρηματοδοτικά. Κάτι που επιβεβαίωσε και η τελευταία απόφαση του Eurogroup.
Συνεπώς καλό θα ήταν η Κυβέρνηση να σταματήσει τη διγλωσσία.
Αυτό που προέχει είναι, με βάση τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας, τα διαχρονικά εθνικά και λαϊκά συμφέροντα, χωρίς δημαγωγίες, η εκάστοτε Κυβέρνηση να διαπραγματεύεται και να τοποθετείται με αξιοπιστία και συνέπεια στις σχέσεις της με τους θεσμούς και τις άλλες χώρες.
Η ΝΔ αυτό πράττει.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναρωτιέται «εάν εξακολουθεί η ΝΔ να θεωρεί την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μια “ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς” ή όχι»…
Η Ν.Δ. έχει, έγκαιρα και με σαφήνεια, καταθέσει τις θέσεις της για τα εργασιακά.
Υποστηρίζει ότι η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως έπραξε και όταν είχε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.
Έτσι στο συγκεκριμένο ζήτημα, τάσσεται υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με δυνατότητα επιχειρησιακών ή/και κλαδικών συμβάσεων, όπου είναι δυνατόν.
Συνεπώς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είτε αγνοεί, είτε διαστρεβλώνει τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Δυστυχώς για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η Ν.Δ. δεν έχει παίξει, και ούτε πρόκειται να παίξει ποτέ, το ρόλο του «δράκου».
Το Μαξίμου χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «εφιάλτη», «πέμπτη φάλαγγα» και άλλα και ο Πρόεδρος της ΝΔ αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό «επικίνδυνο» και «ανήθικο». Ετσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές;
Θυμίζω απλώς ότι η ΝΔ δεν προκάλεσε, αλλά προκλήθηκε από την πρωτοφανή επίθεση της Κυβέρνησης.
Και πότε προκλήθηκε; Όταν η Κυβέρνηση, υιοθετώντας και πάλι «χαρτοπαικτικούς όρους», βρέθηκε αντιμέτωπη με τους επικίνδυνους ακροβατισμούς της.
Και ο κ. Πρωθυπουργός προσπάθησε, με «λεόντειες» συμπεριφορές του τύπου «τα κέρδη δικά μου, τις ζημιές τις μοιράζουμε», να βρει συνενόχους.
Η ΝΔ δεν θα δώσει άλλοθι στους τυχοδιωκτισμούς της Κυβέρνησης.
Οι Έλληνες μπορούμε, με όρους εθνικής αξιοπρέπειας και υπευθυνότητας, να προχωρήσουμε μπροστά, με σχέδιο, στηριγμένοι στην αλήθεια, τη συνεννόηση και τη συνοχή μας.
Μπορεί να υπάρξουν επιπλέον μέτρα εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης;
Όσο η αξιολόγηση καθυστερεί, τόσο η αβεβαιότητα διατηρείται, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναβάλλεται και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Μάρτιο του 2015, μετατίθεται.
Και φυσικά νέα μέτρα θα υπάρξουν.
Τα έχει μονογράψει η σημερινή Κυβέρνηση, με την τελευταία απόφαση του Eurogroup.
Και αυτό γιατί συμφώνησε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2018 με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ενώ συμφώνησε να επιτύχει υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018 με τη μονιμοποίηση του «κόφτη».
Αποδεικνύεται έτσι ότι κάθε φορά που η Κυβέρνηση δήθεν διαπραγματεύεται, νέα βάρη «φορτώνονται» στις πλάτες της κοινωνίας.
Η Συμφωνία Αλήθειας που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μένει στην αέρα δεδομένου ότι βασίζεται σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% ενώ η Κυβέρνηση και οι δανειστές συμφώνησαν για 3,5% για κάποια χρόνια μετά το 2018;
Σας απαντάω ξεκάθαρα πως όχι. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, κάθε μέρα, χειροτερεύει την κατάσταση στη χώρα.
Η Συμφωνία Αλήθειας περικλείει συγκεκριμένες άμεσες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, με χρήση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από την πλευρά των δαπανών, εντός του τρέχοντος Προγράμματος.
Επίσης, περιλαμβάνει την εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που περικλείονται στο Πρόγραμμα, καθώς και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, με την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, την ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης. Έτσι μπορούν να δημιουργηθούν ταχύτερα οι συνθήκες για διατηρήσιμη μεγέθυνση της οικονομίας.
Αυτό θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας και θα προσθέσει βαθμούς ελευθερίας, ώστε η Κυβέρνηση να επιδιώξει ρεαλιστικότερους δημοσιονομικούς στόχους.
Άλλωστε, ακόμη και η τελευταία απόφαση του Eurogroup, αφήνει περιθώρια για μελλοντική επαναξέταση των στόχων, σε συνεννόηση με τους θεσμούς.
Θα επαναλάβω όμως ότι αυτό απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπιστία.
Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ να ενταχθούν ανεξάρτητοι Βουλευτές;
Όποιος πολίτης, άρα και ενεργός ή πρώην Βουλευτής, αποδέχεται το ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και σέβεται την ιστορία της, έχει θέση και ρόλο.
Το αν θα είναι υποψήφιος Βουλευτής στις προσεχείς εκλογές θα το αξιολογήσουν τα αρμόδια όργανα του Κόμματος.
Η αυτοδυναμία είναι ο στόχος;
Εμείς, ξεδιπλώνοντας σταδιακά ένα ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα, επιδιώκουμε να αποτελέσουμε την ορθολογική επιλογή μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας.
Όσο πλατύτερη αυτή είναι, τόσο καλύτερα.
Όμως, και με αυτοδυναμία, θα αναζητηθούν οι μέγιστες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συγκλίσεις και συναινέσεις.