“Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι η νέα κυβερνητική αυταπάτη”
Για την Μάνδρα Αττικής ευθύνεται μόνο η σημερινή Κυβέρνηση; Εσείς δεν έχετε ευθύνη, όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ;
Η Κυβέρνηση – μαζί με την Αυτοδιοίκηση – έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την αδυναμία διαχείρισης της κρίσης που προέκυψε.
Οι διαχρονικές αδυναμίες του συστήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ακραίων φαινομένων, δεν αποτελεί άλλοθι για την Κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση.
Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, πέρα από τα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέσαμε ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, για να αντιμετωπισθεί αυτή η πρωτοφανής τραγωδία: κινητοποιήσαμε εθελοντές και οργανωτικό μηχανισμό, ζητήσαμε, μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να υποστηριχθεί το αίτημα της χώρας για πρόσβαση σε πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, συγκροτήθηκε ειδική επιστημονική επιτροπή για να μελετήσει σε βάθος το πρόβλημα και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και παρεμβάσεις.
Αυτά πράξαμε εμείς ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη.
Η Κυβέρνηση κάνει λόγο για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Η κυβέρνηση ας αφήσει στην άκρη τις λεκτικές ακροβασίες και τα επικοινωνιακά περιτυλίγματα, γιατί η πρόσκρουση με την πραγματικότητα θα είναι, και πάλι, οδυνηρή.
Ουσιαστικά, δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή έξοδος με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισ. ευρώ μετά το 2018 και με δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μακρά περίοδο.
Ούτε μπορεί να υπάρξει αν η αναγκαία ρύθμιση για τη μείωση του χρέους, η οποία έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι του 2018, συνοδευθεί με έναν αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας με άλλον «τίτλο».
Τουλάχιστον όμως, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα.
Αλήθεια, μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα όταν υφίστανται ακόμη κεφαλαιακοί περιορισμοί; Όταν συνεχίζει να υποχωρεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας; Όταν επιβάλλονται νέοι φόροι και πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις; Όταν ενισχύεται η «φυγή επιστημόνων» στο εξωτερικό; Όταν η μερική απασχόληση κερδίζει συνεχώς «έδαφος»; Όταν διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών; Όταν υφίσταται εσωτερική στάση πληρωμών του δημοσίου; Όταν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν μειωθεί σημαντικά και δεν επιστρέφουν ουσιαστικά στο τραπεζικό σύστημα; Όταν η χώρα παραμένει «απούσα» από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
Είναι προφανές ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» είναι η νέα Κυβερνητική αυταπάτη.
Οι εξελίξεις στη Γερμανία σε τι βαθμό πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν την τρίτη αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα;
Σίγουρα, οι εξελίξεις δημιουργούν προβληματισμό, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και σε άλλα κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα (π.χ. διαχείριση προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος, σχέσεις με την Τουρκία κ.α.)
Εύχομαι σύντομα να υπάρξει θετική διέξοδος. Αυτό θα είναι θετικό τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.
Ο Προϋπολογισμός που συζητάτε στη Βουλή εκτιμάτε ότι «θα βγει» ή θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί;
Οι 2 τελευταίοι Προϋπολογισμοί έχουν αποτύχει στους στόχους για την μεγέθυνση της οικονομίας και έχουν επιτύχει στους δημοσιονομικούς στόχους.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, πέραν των στόχων που έχουν τεθεί, οφείλεται, κυρίως, στη συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους πολίτες, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη.
Νοικοκυριά των οποίων η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί, αφού οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν πλέον τα 130 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 50% από το 2014.
Αφήστε δε που γίνονται και 6.000 νέες κατασχέσεις την ημέρα.
Δυστυχώς, η ίδια συνταγή προβλέπεται και για το 2018, καθιστώντας και πάλι αισιόδοξες τις μακροοικονομικές προβλέψεις.
Μα η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα το 2018. Θα ψηφιστούν νέα μέτρα;
Πράγματι, η Κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό, «βαπτίζοντας το κρέας ψάρι», ισχυρίζεται ότι «θα εφαρμοστούν συμπληρωματικές δράσεις» και «θα υπάρξουν διαρθρωτικές παρεμβάσεις» το 2018.
Αποκρύπτει όμως ότι αυτές είναι νέα μέτρα λιτότητας για τους πολίτες, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Μέτρα τα οποία ναι μεν έχουν ψηφιστεί, αλλά οι πολίτες δεν τα έχουν ακόμη βιώσει στην καθημερινότητά τους. Μέτρα όπως είναι οι νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και στα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η περαιτέρω μείωση του επιδόματος θέρμανσης, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και στα άλλα νησιά, η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ο φόρος διαμονής, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.
Σύντομα, δυστυχώς για ακόμη μία φορά, θα τα αντιληφθούν με πολύ επώδυνο τρόπο, οι πολίτες.
Τα ψέματα όμως έχουν «κοντά ποδάρια».
Η Κυβέρνηση πληρώνει, έστω και με καθυστέρηση, ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Γιατί την κατηγορείτε ότι δεν ενισχύει τη ρευστότητα στην οικονομία;
Διότι την ίδια στιγμή που πληρώνει ορισμένες οφειλές, δημιουργεί περισσότερες νέες. Με αποτέλεσμα αυτές να είναι αυξημένες το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κατά 17% από το τέλος του 2014, παρά τις εκταμιεύσεις δόσεων του δανείου για την αποπληρωμή τους, ύψους 4,3 δισ. ευρώ.
Με την πλήρη εκκαθάρισή τους να έχει παραπεμφθεί στις «αριστερές καλένδες», αφού σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, απλώς «αναμένεται η περαιτέρω μείωσή τους εντός του 2018».
Η Κυβερνητική ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα αποκαλύπτεται και σε αυτό το πεδίο.
Κύριε Σταϊκούρα, η συμμετοχή των 200.000 και πλέον πολιτών στις εκλογές του νέου φορέα της κεντροαριστεράς είναι μήνυμα και για τη ΝΔ; Η εκλογή της Φώφης Γεννηματά επηρεάζει την στρατηγική της ΝΔ για διεύρυνση προς το κέντρο;
Η ΝΔ, από τη γέννησή της, έχει σταθερή ιδεολογική «πλεύση».
Η ΝΔ είναι και θα είναι κόμμα πατριωτικό, δημοκρατικό, φιλελεύθερο, κοινωνικό και ριζοσπαστικό, με βαθιές ρίζες στις λαϊκές δυνάμεις.
Άλλα πολιτικά κόμματα αρμενίζουν ιδεολογικοπολιτικά με «βάρκα την ελπίδα».
Βεβαίως η ΝΔ παρακολουθεί και αναλύει τα συμβαίνοντα στο πολιτικό πεδίο, αλλά δεν ετεροκαθορίζεται. Εμπλουτίζει διαρκώς το δυναμικό της, με δημιουργικές και πολιτικά ευπρεπείς δυνάμεις του κεντρώου χώρου.