Η Κυβέρνηση, μετά τα αναδρομικά των ενστόλων, έφερε στη Βουλή την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Θα ψηφίσετε και αυτή την ρύθμιση;
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η προτεινόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά μόνο αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, και μάλιστα κάποιους εξ’ αυτών, πάνω από ένα συγκεκριμένο εισόδημα. Έρχεται έτσι να διορθώσει μέρος του λάθους που έκανε η Κυβέρνηση, το 2016, αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές. Τις οποίες και καταψήφισε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεν αύξησε, αλλά αντιθέτως μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές, κατά 6%.
Η δε σημερινή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, καθώς και για όλους τους μισθωτούς – σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Συνεπώς είναι πολύ ευρύτερη της κυβερνητικής πρότασης.
Έστω και έτσι όμως, θα ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Γιατί η Νέα Δημοκρατία, ευτυχώς για τη χώρα, δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Κυβέρνηση έχει «κλέψει» το αφήγημά σας αφού και εσείς προτείνετε μείωση φόρων. Ανησυχείτε;
«Ότι γυαλίζει, δεν είναι χρυσός». Η Κυβέρνηση προτείνει αποσπασματικά, με μεγάλη καθυστέρηση και ατολμία, σε βάθος χρόνου, μειώσεις κάποιων φορολογικών συντελεστών, αφού πρώτα προχώρησε σε 29 αυξήσεις φόρων, οδηγώντας σε φτωχοποίηση την κοινωνία και σε διόγκωση το ιδιωτικό χρέος.
Χωρίς μάλιστα οι προτάσεις αυτές να εντάσσονται σε μία συνεκτική οικονομική πρόταση, όπως αυτή που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, συνολικής μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ώστε να επιτευχθεί υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, να δημιουργηθούν καλές θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.
Όσες συνεπώς κυνικές μεταστροφές και να κάνει, όσα ευρωπαϊκά κοστούμια και να αλλάξει, ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου ως «ο Πρωθυπουργός των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών».
Γιατί επιμένετε πως το υπερπλεόνασμα που υπάρχει και ουσιαστικά μοιράζει η Κυβέρνηση έχει δημιουργηθεί από την υψηλή φορολογία;
Διότι αυτή είναι η αλήθεια, όπως επιβεβαιώνεται και από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου οφείλεται στις υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, στη δραστική συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στην μη επιστροφή φόρων στους ιδιώτες και στην εσωτερική στάση πληρωμών, σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η χορήγηση συντάξεων.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη αναιμικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και την εκτόξευση των οφειλών των πολιτών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Η κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων μπορεί να επιτευχθεί;
Μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι οι συνταξιούχοι υφίστανται ήδη, εξαιτίας επιλογών της σημερινής Κυβέρνησης, μεγάλες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους. Και έχουν προ-νομοθετηθεί, με ψήφους μόνο της Κυβερνητικής πλειοψηφίας, νέες, αχρείαστες μειώσεις για το 2019, οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στο 3ο Πρόγραμμα, αλλά προστέθηκαν μεταγενέστερα, εξαιτίας της Κυβερνητικής αναξιοπιστίας.
Η Νέα Δημοκρατία, αυτές δεν τις ψήφισε. Ανέλαβε μάλιστα νομοθετική πρωτοβουλία να ακυρωθούν οι σχετικές προβλέψεις, την οποία η Κυβέρνηση δεν στήριξε. Συνεπώς, η θέση της Νέας Δημοκρατία, διαχρονικά, δεν έχει μεταβληθεί. Και αυτή τη θέση υποστηρίζει διαρκώς και τεκμηριωμένα, εντός και εκτός Ελλάδας, σε εταίρους και θεσμούς, σε όλα τα επίπεδα.
Οι νέες περικοπές στις συντάξεις, που ψήφισε μόνη της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δεν πρέπει να υλοποιηθούν.
Γιατί κάνετε λόγο για παρατεταμένη σκανδαλολογία από την πλευρά της Κυβέρνησης, όπως με την εξεταστική για την υγεία;
Διότι, μέχρι σήμερα, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες και την εργαλειοποίηση εξεταστικών επιτροπών, δεν ικανοποιούνται οι κυβερνητικές επιθυμίες.
Αντιθέτως μάλιστα, καθημερινά πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα καταγγελιών – ακόμη και από στελέχη της – για σκάνδαλα της σημερινής Κυβέρνησης, όπως είναι η διασπάθιση των κοινοτικών πόρων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ, η αλλαγή της σύμβασης του σταθμού στο Θριάσιο, η δυσώδης υπόθεση της ΔΕΠΑ κ.α.
Ας γνωρίζουν συνεπώς όσοι εκτοξεύουν «λάσπη στον ανεμιστήρα» και επικαλούνται δήθεν ηθικά πλεονεκτήματα, ότι «οι άνθρωποι που μένουν σε γυάλινα σπίτια, δεν θα πρέπει να πετούν πέτρες».
Πάντως, ανεξάρτητα από αυτό, πρόσφατα είχαμε την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Τι λέτε;
Ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις και τις παραλείψεις του, και γι’ αυτό υπάρχει η Δικαιοσύνη.
Τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας τελικά θα την ψηφίσετε;
Καταρχήν, όπως υποστηρίζει πλέον ακόμη και ο Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει συμφωνία αλλά πλαίσιο συμφωνίας. Το οποίο μάλιστα, με κυβερνητική ευθύνη, ήταν τόσο πρόχειρο και απροετοίμαστο που κατάφερε να διχάσει τους Μητροπολίτες, να ξεσηκώσει τους απλούς κληρικούς και να δυναμιτίσει τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Με απώτερο κυβερνητικό στόχο τη δυνατότητα μαζικών προσλήψεων στο Δημόσιο, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού οι ιερείς θα εξακολουθούν να μισθοδοτούνται από το Κράτος. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή που να δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στους κληρικούς.
Στο διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση συμμετέχετε. Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι συνθήκες εκείνες οι όποιες θα οδηγήσουν σε ευρείες συναινέσεις;
Ο Πρωθυπουργός, και στη συζήτηση στη Βουλή, αρνήθηκε τη δημιουργία αυτών των συνθηκών.
Καταρχήν, διότι θέλει να μετατρέψει ακόμη και το Σύνταγμα σε εργαλείο προώθησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, αφού δίνει μικρό χρόνο λειτουργίας στις εργασίες της επιτροπής.
Επιπλέον, διότι επιδιώκει μέσα από μία συρρικνωμένη αναθεώρηση να συριζοποιήσει τον συνταγματικό χάρτη της χώρας, ενσωματώνοντας επικίνδυνες, διαλυτικές και ατελέσφορες προτάσεις, παρωχημένες ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και κουτοπόνηρες κομματικές μεθοδεύσεις.
Τέλος, διότι η πρότασή του είναι άτολμη, αφού δεν αγγίζει κρίσιμα πεδία, όπως είναι η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη, η δικαιοσύνη, η καλή νομοθέτηση και η δημοσιονομική σταθερότητα.
Εμείς, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μία τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη, ζητούμε, ως ένα πεδίο συνεννόησης, να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος.