Για ποιο success story της κυβέρνησης Σαμαρά μπορούμε να μιλάμε όταν τα ταμεία είναι άδεια κ. Σταϊκούρα;
Τα ταμεία θα έχουν πρόβλημα όσο η χώρα δεν επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα και δεν προσεγγίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όσο δεν μπορεί να βγει στις αγορές για μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό και όσο δεν παίρνει τις προβλεπόμενες δόσεις από τους δανειστές.
Πριν από ένα χρόνο, η χώρα επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, στόχευε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015, βγήκε, με επιτυχία, δύο φορές, στις διεθνείς αγορές και εισέπραξε και δόση από τη δανειακή σύμβαση.
Η διαφορά, συνεπώς, είναι προφανής.
Και η Κυβέρνηση τότε γιατί διαμαρτύρεται;
Κα. Κοραή, ο Υπουργός Οικονομικών δεν ήταν αυτός που δήλωνε, μέχρι και πρόσφατα, ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη τα 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης, ενώ γνώριζε τις ταμειακές ανάγκες της χώρας;
Η επιδίωξη να πάρει χρήματα χωρίς δεσμεύσεις, αποδείχθηκε μη ρεαλιστική. Κατέληξε να αποδεχθεί όλες τις δεσμεύσεις του «Μνημονίου» χωρίς να πάρει χρήματα. Δεν έχει κατανοήσει ότι η χώρα είναι, από το Μάιο του 2010, σε ασφυκτικό «καλαπόδι»;
Ελπίζω να διορθώσουν άμεσα την κατάσταση…
Τον Απρίλιο μπορεί να προκύψει μεγαλύτερο πρόβλημα;
Η Κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση του υπάρχοντος «Μνημονίου», για άλλους 4 μήνες.
Τότε, με βάση την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησής του, θα μπορέσει να γίνει η εκταμίευση της δόσης.
Αντιλαμβάνεστε, συνεπώς, ότι όλοι οι μήνες μέχρι τότε έχουν πρόβλημα.
Λύση θα ήταν η σταδιακή καταβολή της δόσης και η άδεια έκδοσης, τμηματικά, ανάλογα με τις ανάγκες, επιπλέον εντόκων γραμματίων.
Αυτή, όμως, προϋποθέτει την υλοποίηση κάποιων από τις «Μνημονιακές» δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση.
Είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο;
Και πως θα τις «περάσει» αυτές τις δεσμεύσεις από τη Βουλή όταν αποφεύγει να φέρει τη συμφωνία του δήθεν διαχωρισμού της δανειακής σύμβασης από το «Μνημόνιο»;
Έρχεται τρίτο μνημόνιο;
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2ου εξαμήνου είναι δεδομένες και πιεστικές, το δημοσιονομικό κενό διευρύνεται, η προβλεπόμενη για εφέτος ανάπτυξη συρρικνώνεται, οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν, η απόσταση από την επιστροφή στις αγορές μεγαλώνει.
Όλα αυτά τα δεδομένα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι, ακόμη και μετά την υλοποίηση των Ευρωπαϊκών αποφάσεων του Νοεμβρίου του 2012 για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, η Κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο, μπορεί να το ονομάσει, κατά την προσφιλή της τακτική, π.χ. νέα συμφωνία.
Αν και μπήκαμε στην άνοιξη, ας σταματήσει όμως να λιπαίνει το «δέντρο των λέξεων και των ευφημισμών», και ας εργασθεί, επιτέλους, με στόχους και σχέδιο, «στο δάσος των μεταρρυθμίσεων».
Το δημοσιονομικό κενό φέρνει νέα μέτρα;
Δημοσιονομικό κενό σημαίνει απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ποιός όμως είναι αυτός ο στόχος; Πάνω σε τι μηνιαίο προγραμματισμό εργάζονται οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών;
Ακόμη και αν δεχθούμε ότι ο στόχος έχει τεθεί στο 1,5% του ΑΕΠ που επιθυμεί η Κυβέρνηση, αν και με βάση τη συμφωνία η Τρόικα θα τον καθορίσει, προκύπτει κενό, κυρίως, λόγω της σημαντικής υστέρησης εσόδων και της μειωμένης ανάπτυξης, που θα επιβαρύνει τα έσοδα τους επόμενους μήνες.
Και αυτό το κενό θα οδηγήσει σε νέα μέτρα αλλά και σε αύξηση του χρηματοδοτικού κενού, ενισχύοντας της ανάγκη ενός νέου προγράμματος από τους εταίρους.
Οι καταθέσεις κινδυνεύουν;
Δεν πρόκειται ποτέ να ψελλίσω κάτι τέτοιο.
Είναι από τους υψηλούς κινδύνους που δεν πρέπει να σκεφτόμαστε καν.
Θα καλούσατε τους φορολογούμενους να πάνε να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και τις άλλες φορολογικές υποχρεώσεις τους;
Θεωρώ επιβεβλημένη την πράξη αυτή, και τώρα και πάντα, από όλους τους πολίτες.
Δεν επιθυμώ να ανήκω στην κατηγορία των πολιτικών, που ανάλογα με το ρόλο τους, μεταλλάσσονται από θιασώτες της ανυπακοής σε πρωτοστάτες του πατριωτισμού.
Τι πρέπει να κάνει επειγόντως ο Α. Σαμαράς για να αποφύγει η ΝΔ την πορεία κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ;
Είναι αλήθεια ότι η ΝΔ πήρε χαμηλό ποσοστό, έχοντας απέναντι της κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, διατήρησε σημαντικές δυνάμεις. Και αυτό γιατί έχει άλλη ιστορική διαδρομή και πεπραγμένα από το ΠΑΣΟΚ και γιατί πρόσφατα παρέδωσε τη χώρα καλύτερη απ’ ότι την παρέλαβε.
Συνεπώς δεν τίθεται θέμα ίδιας πορείας.
Υπάρχει ένας “δελφίνος” που να ξεχωρίζει;
Δεν αναγνώρισα και δεν θα αναγνωρίσω ποτέ τον όρο που αναφέρατε.