Θα μπορούσε να παραπεμφθεί ακόμη και σε Προανακριτική η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ στη συζήτηση για την Εξεταστική;
Αυτή η αναφορά του κ. Προέδρου αφορά το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης.
Εύχομαι και ελπίζω η εξέλιξη αυτή να μην προκύψει.
Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την Κυβέρνηση Καραμανλή ότι στην πραγματικότητα αυτή οδήγησε στο Μνημόνιο το 2010. Τι απαντάτε;
Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, που ξέσπασε στις ΗΠΑ το 2007, αποσταθεροποίησε, λιγότερο ή περισσότερο, δημοσιονομικά όλες τις χώρες. Βεβαίως και τη δική μας από τα τέλη του 2008.
Το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της κρίσης, με λανθασμένες πράξεις και παραλείψεις, επιβάρυνε τη δύσκολη κατάσταση και ενέταξε τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης.
Η αγωνιώδης και «τραβηγμένη από τα μαλλιά» προσπάθειά του να χρεώσει στην Κυβέρνηση Καραμανλή την κρίση και την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης και το Μνημόνιο, στερείται αντικειμενικής βάσης. Οι πολίτες στην πορεία, πέραν αυτών, κατανόησαν ότι οι υποβόσκουσες παθογένειες έχουν τις ρίζες τους στις μακρές θητείες του ΠΑΣΟΚ, από τη δεκαετία του ‘80, στη διακυβέρνηση της χώρας.
Άλλωστε, οι πολίτες σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις αποδοκίμασαν την πολιτική λογική και πρακτική του ΠΑΣΟΚ.
Το θέμα της ένταξης της χώρας στον τριμερή Μηχανισμό Στήριξης ελπίζω ότι θα φωτισθεί πλήρως στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής που δρομολόγησε με την απόφασή της η εθνική αντιπροσωπεία.
Ο Κώστας Καραμανλής δεν είχε καμία ευθύνη;
O κ. Καραμανλής, με το ήθος, την ειλικρίνεια και το πολιτικό θάρρος που τον χαρακτηρίζει, δεν αρνήθηκε ότι κατά τη θητεία των Κυβερνήσεών του υπήρξαν «παραλείψεις» και έγιναν και «λάθη».
Όμως, εκείνο που τελικά μετρά για τη χώρα και τους πολίτες είναι το αλγεβρικό άθροισμα των πεπραγμένων.
Και σήμερα είναι απολύτως σαφές ότι αυτό το άθροισμα των πεπραγμένων του κ. Καραμανλή ως Πρωθυπουργού, υπήρξε ιδιαίτερα θετικό.
Μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες τον εξέλεξαν με υψηλά ποσοστά, δύο συνεχόμενες φορές Πρωθυπουργό. Μάλιστα, μετά την επικοινωνιακή καταιγίδα της περιόδου 2009-2010, βαθμιαία, οι συντριπτικά περισσότεροι πολίτες κατανόησαν τις εξελίξεις.
Αποκατέστησαν την αλήθεια και έχουν δώσει στην πολιτική τους συνείδηση, διακεκριμένη θέση στον κ. Καραμανλή.
Ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε στην κα. Λαγκάρντ ότι η Κυβέρνηση θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ και τώρα και στη συνέχεια. Λεφτά υπάρχουν για να το κάνει;
Η Κυβέρνηση ορθώς έχει δεσμευθεί, ότι η χώρα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.
Για να γίνει βέβαια αυτό, θα πρέπει να ασκεί αποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση, να λαμβάνει τις δόσεις από τους εταίρους και να μπορεί να βγαίνει στις αγορές για μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό.
Αυτές οι προϋποθέσεις σήμερα δεν έχουν διασφαλιστεί.
Με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να έχει κηρύξει μερική εσωτερική στάση πληρωμών και να έχει «σκουπίσει» τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για την πραγματική οικονομία.
Παραμένει ανοιχτός ο κίνδυνος για ένα πιστωτικό γεγονός;
Οφείλουμε όλοι μας, στο βαθμό που μας αναλογεί, να εργασθούμε ώστε να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Υποθέτω ότι η ηγεσία της Κυβέρνησης γνωρίζει ότι αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για την μακροχρόνια πορεία της χώρας.
Έρχεται τρίτο Μνημόνιο;
Τους δύο τελευταίους μήνες, η οικονομία διολισθαίνει και πάλι προς την ύφεση, η δημόσια οικονομία παρουσιάζει τριγμούς αποσταθεροποίησης, οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν, η απόσταση από την επιστροφή στις αγορές μεγαλώνει.
Συνεπώς, το χρηματοδοτικό κενό διευρύνεται.
Για να καλυφθεί αυτό, ακόμη και αν υλοποιηθεί – όπως άλλωστε πρέπει – η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, θα απαιτηθεί νέος δανεισμός από τους εταίρους.
Αυτός θα συνοδεύεται από μία νέα συμφωνία. Η νέα συμφωνία θα έχει όρους, προϋποθέσεις και επιτήρηση. Όπως και αν ονομαστεί, Μνημόνιο θα είναι…
Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έκανε τίποτε καλό;
Από θέση αρχής δεν μηδενίζω τις καλές προθέσεις, τις προσπάθειες και τα καλά αποτελέσματα των πολιτικών «αντιπάλων».
Συγκεκριμένα, η ενσωμάτωση στη συμφωνία, δυνητικά, χαμηλότερου δημοσιονομικού στόχου για εφέτος, άσχετα αν αυτό καθίσταται πλέον αναπόφευκτο λόγω της πορείας της οικονομίας τους τελευταίους μήνες και παρά το γεγονός ότι αυτό τελικά θα αποφασισθεί από την «Τρόικα», είναι μια θετική εξέλιξη.
Όμως, εκείνο που μετρά, είναι τα συνολικά πεπραγμένα της Κυβέρνησης.
Κατά τη δική μου αξιολόγηση μέχρι σήμερα δεν έχει καλές επιδόσεις.
Επιδίδεται σε μεγάλες δόσεις «επικοινωνιακής διαχείρισης» των προβλημάτων, παρουσιάζει εσωτερικές αντιφάσεις, παλινωδεί και αυτοσχεδιάζει, μετακυλύει ευθύνες, ακροβατεί μεταξύ «έντιμου ή επώδυνου συμβιβασμού» και «ρήξης».
Θα πρότεινα ως άμεση προτεραιότητα τη «ρήξη» με παλιές ιδεοληψίες.
Οικουμενική Κυβέρνηση βλέπετε; Και αν ναι υπό ποιές προϋποθέσεις;
Η Κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή, προκειμένου να επιτύχει καλύτερη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να δώσει καλύτερες λύσεις στα προβλήματα εντός της Ευρωζώνης.
Οφείλει να την αξιοποιήσει με σοβαρότητα και ευθύνη.
Θα κρίνεται διαρκώς από το έργο και τα αποτελέσματα στο πραγματικό πεδίο.
Η διατύπωση προσωπικών θέσεων επί ερωτημάτων αυτού του περιεχομένου, πέραν αυτών που διατυπώνουν τα κόμματα διά των ηγεσιών τους, θολώνει την ατμόσφαιρα και δεν προσφέρει στην ομαλή πορεία της χώρας.
Μέτωπο με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να κάνει η ΝΔ;
Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική ομαλότητα, κοινωνική ηρεμία, οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα.
Αυτά υπηρετεί και σε αυτά επιδιώκει να συμβάλλει η ΝΔ.
Η παράταξή μας, στην πάνω από 40 χρόνια πορεία της, έχει αποδείξει ότι θέτει ως καθοριστικό κριτήριο των πολιτικών επιλογών της το μακροχρόνιο συμφέρον της χώρας.
Συνεπώς, είναι ανοικτή σε συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις που έχουν συγκλίνοντες στρατηγικούς στόχους για τη χώρα και τα επί μέρους συστήματά της.