“Τα μέτρα αποτελούν τη «φάκα» και τα «αντίμετρα» το «τυρί». Όμως, η κοινωνία δεν «τσιμπάει»”
Κύριε Σταϊκούρα, ας ξεκινήσουμε με τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή. Γιατί η ΝΔ τα χαρακτηρίζει ως το 4ο Μνημόνιο;
Γιατί είναι νέα μέτρα, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, που δεν περιλαμβάνονταν στο 3ο Μνημόνιο, και τα οποία εκτείνονται και για μετά το 2018. Έτσι, από το «σκίσιμο του Μνημονίου», περάσαμε στο 2ο Μνημόνιο στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Πρόκεται για «μνημονιακό πρωταθλητισμό».
Και από τα 12 δισ. ευρώ παροχές του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, περάσαμε στα 14,2 δισ. ευρώ μέτρα λιτότητας. Αυτός είναι ο πιο βαρύς, κοινωνικά άδικος και αχρείαστος μνημονιακός λογαριασμός.
Πάντα λέμε ότι στα Μνημόνια ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Εδώ είδαμε ότι άλλα μας είχε παρουσιάσει η Κυβέρνηση στην αρχή και αποδείχτηκε ότι υπήρχαν επιπλέον μέτρα στα ψιλά γράμματα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τα επώδυνα μέτρα που υπάρχουν στα ψιλά γράμματα;
Πράγματι, υπάρχουν επιπλέον μέτρα, τόσο στα «χοντρά» όσο και στα «μικρά γράμματα» του 4ου Μνημονίου, που φτωχοποιούν όλη την κοινωνία.
Ενδεικτικά, εκτός της περικοπής του αφορολόγητου και των συντάξεων, προβλέπεται η περικοπή των ειδικών μισθολογίων, η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η μείωση της έκπτωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές υπηρεσίες, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, η μετάθεση της αναπροσαρμογής των συντάξεων για το 2022.
Η «αριστερή μετρολαγνεία» δεν έχει τέλος!
Όλοι αναγνωρίζουν ότι η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει νωρίτερα. Η Κυβέρνηση πέτυχε κάτι με αυτή την καθυστέρηση;
Δεν πέτυχε απολύτως τίποτα. Απόδειξη;
Πριν από 4 μήνες, ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του υποστήριζε: «Πιστεύουν ότι πρέπει να νομοθετήσουμε μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ και μάλιστα εκ των προτέρων για το 2019; Πιστεύουν ότι πρέπει να νομοθετήσουμε μείωση αφορολόγητου και νέες περικοπές στις συντάξεων; Δεν θα το κάνουμε»
Και σήμερα, όλα αυτά, και ακόμη χειρότερα, τα έκανε. Άρα τι πέτυχε; Η Κυβέρνηση δεν κράτησε ούτε μία «κόκκινη γραμμή». Στο μεταξύ όμως, συσσώρευσε τεράστιο κόστος στη χώρα, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει επιστρέψει και να παραμένει στην ύφεση. Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα σε κατάσταση οικονομικής συρρίκνωσης.
Έχει ευθύνη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;
Ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών, ως βασικός διαπραγματευτής με τους δανειστές, έχει ευθύνη για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Το 4ο Μνημόνιο είναι εξαιρετικά επώδυνο, συνεπώς ο κ. Τσακαλώτος έχει ευθύνη. Η ευθύνη όμως ανήκει συλλογικά στην Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και στον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσακαλώτος όμως έχει και σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας. Πέρυσι, πριν την προηγούμενη μείωση του αφορολόγητου, δεσμευόταν ότι δεν είναι διατεθειμένος, ως Υπουργός, να καταθέσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με αφορολόγητο μικρότερο από αυτό που επέβαλε τότε. Και σήμερα, 1 χρόνο αργότερα, το αφορολόγητο, με εισήγηση του Υπουργού, «γκρεμίζεται» στα 5.681 ευρώ, περικόπτεται δηλαδή κατά 35%.
Καλύτερα ο κ. Τσακαλώτος να μην δεσμευτεί ξανά για το ύψος του αφορολόγητου. Γιατί κάθε φορά που δεσμεύεται, το μειώνει. Την επόμενη, είναι ικανός να το μηδενίσει…
Ο ΣΥΡΙΖΑ με το 3ο και 4ο Μνημόνιο έχει κάνει μειώσεις στις συντάξεις. Και η ΝΔ, αν έκανε τη διαπραγμάτευση, δεν θα οδηγούμασταν στο ίδιο αποτέλεσμα αφού η συνταξιοδοτική δαπάνη πρέπει να μειωθεί;
Στο τέλος του 2014, οι όποιες παρεμβάσεις είχαν διαρθρωτικό χαρακτήρα και εξαντλούνταν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, στον εξορθολογισμό – και όχι στην κατάργηση, όπως συνέβη σήμερα επί ΣΥΡΙΖΑ – του ΕΚΑΣ και στην εξάλειψη των παράνομα καταβαλλόμενων συντάξεων.
Άρα, δεν θα είχαμε, τότε, το ίδιο αποτέλεσμα.
Το σημερινό αποτέλεσμα, μιας τεράστιας περικοπής συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων και μιας μεγάλης και συνεχιζόμενης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ από το 2015 και μετά, φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.
Εμείς πιστεύουμε ότι η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής και η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών θα συμβάλλουν στην υλοποίηση επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στη μεγέθυνση της οικονομίας, άρα και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
Τις μειώσεις που γίνονται τώρα στις συντάξεις, η ΝΔ αν γίνει Κυβέρνηση θα μπορέσει να τις περιορίσει;
Καταρχήν, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση της οικονομίας που θα παραλάβουμε όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών, άρα και των συνταξιούχων. Και αυτό μπορεί να γίνει, καταρχήν, με τη μείωση των φόρων. Συνεπώς, ισχύουν οι δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.
Υπάρχουν κάποια μέτρα από αυτά που ελήφθησαν που μπορείτε να τα καταργήσετε άμεσα, εάν γίνετε Κυβέρνηση;
Κανένα πρόγραμμα δεν είναι άκαμπτο και ανελαστικό. Να υπενθυμίσω, ενδεικτικά, ότι ορισμένα μέτρα λιτότητας, που είχαν ψηφιστεί το 2012, ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.
Και φυσικά, το 2014, μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές, κάτι που δεν προβλεπόταν στη συμφωνία.
Συνεπώς, βαθμοί ευελιξίας πάντοτε υφίστανται. Αρκεί η εκάστοτε Κυβέρνηση να είναι σοβαρή, αξιόπιστη και αποτελεσματική. Αυτά τα στοιχεία όμως αποτελούν για τη σημερινή Κυβέρνηση «είδος εν ανεπαρκεία».
Υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα σε αυτή τη συμφωνία που μπορείτε να διατηρήσετε, αν γίνετε Κυβέρνηση;
Η ΝΔ υποστηρίζει την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών. Η παρούσα Κυβέρνηση όμως ούτε ξέρει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να τις υλοποιήσει.
Όταν συνεπώς αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των ψηφισμένων ρυθμίσεων και θα προχωρήσουμε σε επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές.
Γιατί προκαταλαμβάνετε ότι δεν θα μπορέσουν να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 5,5% του ΑΕΠ και δεν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα;
Η ΝΔ πιστεύει ότι η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και η διατήρησή τους για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα όταν μία χώρα αντιμετωπίζει μακροχρόνια ύφεση και υψηλή διαρθρωτική ανεργία, δεν είναι εφικτή. Και σίγουρα είναι αντιαναπτυξιακή.
Εξάλλου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μέχρι πρόσφατα, υποστήριζε, ότι «τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δεν βγαίνουν», «σκοτώνουν την κοινωνία» και «πνίγουν την οικονομία».
Τα αντίμετρα αποτελούν μια επικοινωνιακή απάτη και συνιστούν τον «φερετζέ» του πολύ σκληρού πακέτου μέτρων. Κι αυτό γιατί προϋποθέτουν την ψήφιση και πλήρη υλοποίηση των μέτρων, την μόνιμη επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την αξιολόγηση των θεσμών.
Τα μέτρα είναι σίγουρα, ενώ τα «αντίμετρα» θα υλοποιηθούν υπό προϋποθέσεις, πολύ δύσκολα επιτεύξιμες. Συνεπώς, τα μέτρα αποτελούν τη «φάκα» και τα «αντίμετρα» το «τυρί», με στόχο την απόσπαση της προσοχής των πολιτών. Όμως, η κοινωνία δεν «τσιμπάει».
Περιμένετε να υπάρξουν μετά τη συμφωνία ουσιαστικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους;
Ζητούμε οι δανειστές να προχωρήσουν, το συντομότερο δυνατόν, σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα την τελευταία διετία. Ρεαλιστικές λύσεις και ισοδύναμες τεχνικές υπάρχουν.
Βέβαια, υφίσταται η απόφαση του Ιουνίου του 2016, σύμφωνα με την οποία τα όποια ουσιαστικά μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά το 2018, υπό τις προϋποθέσεις ότι η χώρα υλοποιεί, μέχρι τότε, πλήρως τις δεσμεύσεις της και κριθεί, τότε, ότι τέτοια μέτρα ελάφρυνσης είναι αναγκαία.
Στο μεταξύ όμως, η χώρα θα έχει λάβει πρόσθετα, επώδυνα μέτρα λιτότητας προκειμένου να επιτευχθούν, για πολλά χρόνια, υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι.