- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ – «Το πολιτικό κεφάλαιο «Τσίπρα» είναι σε αποδρομή» | 15.10.2017

Κύριε Σταϊκούρα, τόσο οι εταίροι όσο και η Κυβέρνηση προσανατολίζονται στο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης στο τέλος του 2017. Θεωρείτε εφικτό αυτόν τον στόχο; Και εάν αυτό επιτευχθεί, δεν θα πρόκειται για επιτυχία της Κυβέρνησης;

Ο στόχος, με βάση τις καλοκαιρινές γραπτές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, ήταν για τέλος Οκτωβρίου. Ήδη αυτός ο στόχος έχει μετατεθεί για το τέλος του έτους.

Ενώ ακόμη δεν έχει εκταμιευθεί η 2η υποδόση της 2ης αξιολόγησης, διαθέσιμη από αρχές Σεπτεμβρίου.

Δηλαδή η Κυβέρνηση συνεχίζει να αποτυγχάνει σε όλα τα χρονοδιαγράμματα που  θέτει.

Το κόστος όμως της καθυστέρησης έχει αποδειχθεί σημαντικό για την οικονομία και εξαιρετικά επώδυνο για την κοινωνία.

Εύχομαι τουλάχιστον να κλείσουν την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους.

Τελικά, μήπως ως ΝΔ «κινδυνολογείτε» ακόμα και σε θέματα που και το ΔΝΤ διαβεβαιώνει για το αντίθετο; Για παράδειγμα, η ΝΔ μιλά για νέα μέτρα το 2018. Ωστόσο, με πρόσφατη δήλωσή της η κ. Βελκουλέσκου εκτίμησε ότι «δεν περιμένουμε νέα μέτρα».

Τις κινδυνολογίες και τις καταστροφολογίες θα τις εντοπίσετε στην αντιπολίτευση που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο απώτατο και το πρόσφατο παρελθόν.

Επί του συγκεκριμένου απαντώ καθαρά: η Κυβέρνηση προσθέτει επιβαρύνσεις στους πολίτες, ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2018, με νέες μειώσεις στο ενιαίο μισθολόγιο, πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και στα οικογενειακά επιδόματα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, κατάργηση φοροαπαλλαγών όπως είναι η έκπτωση φόρου για ιατρικές εξετάσεις, μείωση του επιδόματος θέρμανσης, επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και σε άλλα νησιά, φόρο διαμονής, πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε ότι αφορά το ΔΝΤ, η εκτίμησή του είναι ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2018 θα είναι χαμηλότερο από τους στόχους του Προγράμματος.

Ευελπιστώ αυτή η εκτίμηση να μην επαληθευθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η μη λήψη νέων μέτρων διευκολύνεται από την επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της οικονομίας.

Κάτι που μέχρι σήμερα η παρούσα Κυβέρνηση αδυνατεί να επιτύχει.

Αλήθεια, εσείς ως ΝΔ είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να πείσετε τους εταίρους για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018;

Εμείς με σχέδιο και αξιοπιστία θα προτείνουμε, θα διεκδικήσουμε και τελικά θα επιτύχουμε μια νέα ρήτρα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης.

Θα δεσμευθούμε στην υλοποίηση ενός συνεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων – εντός και εκτός του Προγράμματος – για μετά το 2018, η επιτυχής υλοποίηση του οποίου θα οδηγήσει στην επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης από τις σημερινές εκτιμήσεις των θεσμών (1%), που θα προσεγγίζουν ή/και θα υπερβαίνουν την αναπτυξιακή δυναμική που καταγραφόταν στις δικές τους εκθέσεις το 2014 (1,9%).

Η αύξηση του πλούτου θα οδηγήσει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Και αυτή με τη σειρά της, στη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η πρόταση είναι συνεκτική, ρεαλιστική, ιστορικά επιβεβαιωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το 2018 θα είναι έτος εξόδου από τα Μνημόνια. Μία τέτοια εξέλιξη σημειολογικά και ουσιαστικά δεν θα είναι θετική για τη χώρα;  

Πόσο ουσιαστική έξοδος από τα Μνημόνια μπορεί να υπάρξει όταν η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην εφαρμογή μνημονιακής πολιτικής και για μετά το 2018, με πρόσθετα μέτρα λιτότητας και με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μακρά περίοδο; Το περιτύλιγμα που θα χρησιμοποιηθεί είναι το ζήτημα;

Η Κυβέρνηση, σε επίπεδο ουσίας, έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε αέναη λιτότητα και τους πολίτες σε πρόσθετες θυσίες, χάνοντας δε με τις παλινωδίες της πολύτιμο χρόνο, της έχει στερήσει βαθμούς ελευθερίας.

Βεβαίως, κατά την προσφιλή τακτική της θα προσπαθήσει, σε επίπεδο επικοινωνίας, με κάθε τρόπο να «πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Εν τούτοις, η Κυβέρνηση «διέψευσε» τις προγνώσεις σας για πρόωρες εκλογές. Μήπως ισχύσει και κάτι παρόμοιο με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια;

Η ΝΔ δεν έκανε προγνώσεις. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, αφού δεν εξαρτάται από αυτήν ο χρόνος διενέργειας εκλογών.

Ζητούσε όμως, και συνεχίζει να το πράττει, πολιτική αλλαγή. Ώστε να υπάρξει μία νέα, μεταρρυθμιστική, φιλελεύθερη με κοινωνικά χαρακτηριστικά, αξιόπιστη και συνεκτική Κυβέρνηση.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνησή του δεσμεύθηκε σε βαρύγδουπες προγνώσεις, όπως αυτές για το σκίσιμο των Μνημονίων, για το τέλος της λιτότητας, για υψηλή ανάπτυξη, για γρήγορη ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για άμεση ρύθμιση του χρέους, για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Και ως γνωστόν δεν τήρησε καμία δέσμευση, ενώ σε όλες τις προγνώσεις έχει πέσει έξω. Επομένως, η Κυβέρνηση κάθε φορά διαψεύδει τον εαυτό της.

Τονίζετε συνεχώς στις δηλώσεις σας τη σημασία αποπληρωμής των «ληξιπρόθεσμων  οφειλών των Δημοσίου προς τους ιδιώτες». Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

Κα. Αδηλίνη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αποτελούν για την Κυβέρνηση, «Λερναία Ύδρα».

Ενώ έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα, για την μερική αποπληρωμή τους, πόροι ύψους 4,3 δισ. ευρώ, αυτές οι υποχρεώσεις, αντί να μειώνονται, αυξάνονται.

Σήμερα, ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 57% από το τέλος του 2014.

Αυτό οφείλεται στο ότι η Κυβέρνηση, με «εσωτερική στάση πληρωμών», «γεννάει» νέες οφειλές, όσο και στην ανικανότητα της να αντλήσει και να διοχετεύσει τους διαθέσιμους πόρους στην πραγματική οικονομία.

Αποτέλεσμα; Η πλήρης εκκαθάρισή τους παραπέμπεται στις «αριστερές καλένδες».

Είναι γεγονός, συνεπώς, ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία.

Αλήθεια, ασπάζεστε την άποψη που εκφράζεται από σημαντικά στελέχη της ΝΔ ότι ο κ. Τσίπρας απολαμβάνει της εύνοια των εταίρων γιατί κάνει τη «βρώμικη δουλειά»;

Η αλήθεια είναι ότι η «δίψα» του κ. Τσίπρα, και του «παρτενέρ» του, για εξουσία είναι τέτοια, που τον οδηγεί να αποδέχεται και να «περνάει» ότι του ζητηθεί.

Χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές σταθερές, ηθικές αναστολές και δεσμεύσεις.

Την ίδια ώρα, για εσωτερική κατανάλωση, επιδιώκει να παρουσιάζεται ως «σκληρός διαπραγματευτής». Όμως, οι πολίτες έχουν κατανοήσει πλέον το έργο. Δεν τρώνε «κουτόχορτο».

Το πολιτικό κεφάλαιο «κ. Τσίπρας», στην πολιτική συνείδηση των πολιτών, και αυτό έχει τη μεγάλη σημασία για πολιτικό, είναι σε πτωτική και μη αναστρέψιμη πορεία.

Είναι σε αποδρομή.

Τι θα σημάνει η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού ΔΝΤ;

Η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση αποκάλυψε ελλείμματα στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και λάθη στα βήματα συγκρότησής τους.

Τώρα, με νέες γνώσεις και εμπειρίες, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στην εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, στην εναρμόνιση των πολιτικών σε όλα τα πεδία, με στόχο την ισόρροπη προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, σε όλες τις χώρες-μέλη.

Απαιτείται η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με την λειτουργία ενός ευρωπαϊκού φορέα εγγύησης των καταθέσεων, η προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, η βελτίωση του πλαισίου της οικονομικής διακυβέρνησης, με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με τη διατήρηση υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό κύκλο και εφαρμόζοντας το κατάλληλο μίγμα πολιτικής, η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με την πιθανότητα να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό ΔΝΤ.

Η Ελλάδα, σε αυτές τις διεργασίες, πρέπει να είναι ισχυρά παρούσα.

Κύριε Σταϊκούρα, η πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, εντός του Οκτωβρίου, δεν είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη χώρα;

Κάθε επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι σημαντική.

Και από εμάς αντιμετωπίζεται θετικά, εκτιμώντας ότι αυτή θα ενισχύσει τις ήδη στενές σχέσεις των δύο χωρών.

Ευχόμαστε αυτή η επίσκεψη να έχει ουσιαστικό, θετικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει θέμα «δεδηλωμένης» για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μετά την ψηφοφορία για την «αλλαγή φύλου»;

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει θέμα Κυβερνητικής συνοχής.

Αποδείχθηκε ότι η μόνη συγκολλητική ουσία αυτής της ετερόκλητης Κυβέρνησης, είναι η «δίψα» για παραμονή, όσες περισσότερες ημέρες είναι δυνατόν, στην εξουσία.

Αλήθεια, πως θα χαρακτηρίζατε τη ΝΔ σήμερα, «φιλελεύθερη» ή «συντηρητική», αναφορικά με την «ταυτότητα φύλου» στην οποία είπε «όχι»;

H ΝΔ, εκ κατασκευής, είναι κοινωνικά φιλελεύθερη, ριζοσπαστική και ουσία προοδευτική. Αυτός ο ιδεολογικοπολιτικός πυρήνας της έχει επιβεβαιωθεί διαχρονικά. Οι ιδεολογικές περιπλανήσεις και οι πολιτικές αντιφάσεις χαρακτηρίζουν άλλα πολιτικά κόμματα.

Επί του θέματος που θέσατε, η ΝΔ έχει αποδείξει έμπρακτα την ευαισθησία της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημειώνω ενδεικτικά, ότι το 1976, με διορατικότητα έφερε τη ρύθμιση για τη δυνατότητα διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου, και το 2005, έθεσε το θεσμικό πλαίσιο ίσης ελευθερίας για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσδιορισμού.

Σήμερα, αναγνωρίζουμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται καιροσκοπικά και επιπόλαια. Χωρίς προϋποθέσεις και υποστηρικτικές δομές, όπως δυστυχώς πράττει η σημερινή Κυβέρνηση.

Θα ήθελα να μου σχολιάσετε και τις πρόσφατες αλλαγές στη ΝΔ κυρίως στο επίπεδο αλλαγής Εκπροσώπου Τύπου. Είχε έλλειμμα επικοινωνίας η ΝΔ εκτιμάτε;

Οι εσωτερικές αλλαγές προσώπων και οργανογραμμάτων πάντα γίνονταν και θα γίνονται. Δεν συναρτώνται απαραίτητα με έλλειμμα σε κάποιο πεδίο.

Αποτελούν μέρος της συνεχούς και αναγκαίας προσπάθειας επικαιροποίησης και προσαρμογής της πολιτικής μας δράσης στις διαμορφούμενες κάθε φορά ανάγκες.

Share