- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84”

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ

Για επώδυνη συμφωνία και δημοσιονομικό κόφτη που οδηγεί σε μόνιμη επιτροπεία, έκανε λόγο ο υπεύθυνος Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τον Άρη Τόλιο.Υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ φόρτωσε τον ελληνικό λαό, με επιπρόσθετα μέτρα 1,5 δισ. ευρώ στις τρέχουσες δεσμεύσεις, αλλά με τα προληπτικά μέτρα το κόστος μπορεί να ανέβει στα 12 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, είπε:

«Το γεγονός ότι κλείνει η αξιολόγηση, που ζητούσαμε κι εμείς επί μήνες να κλείσει -και θα έπρεπε να έχει κλείσει τον Οκτώβριο του 2015, με διαφορετικό μείγμα πολιτικής-, μπορεί να δώσει μια μικρή ανάσα ρευστότητας, εάν ένα κομμάτι αυτής πάει για να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί κατά 80% από τις αρχές του 2015. Όμως, το μείγμα της πολιτικής που υιοθετείται και υλοποιείται από την κυβέρνηση -άλλωστε είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης-, δείχνει ότι θα οδηγηθούμε στο ίδιο πρόβλημα και θα χρειαστούμε επιπλέον μέτρα, όπως ήδη έχει γίνει αυτό από το καλοκαίρι του 2015».

Δημοσιογράφος: Αυτή η ιστορία με τον περίφημο κόφτη, που ακόμα δεν έχουμε δει θεσμοθετημένο, για να δούμε και τι χαρακτήρα θα έχει, τουλάχιστον βοήθησε την κυβέρνηση να αποφύγει τα προληπτικά μέτρα…

Χρ. Σταϊκούρας: «Ο λογαριασμός ήδη έχει ανέβει από το καλοκαίρι του 2015. Σύμφωνα με τις δικές μου εκτιμήσεις, το κόστος της καθυστέρησης επιβάρυνε την ελληνική κοινωνία με 1,5 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα μέχρι το 2018, εκτός των προληπτικών μέτρων. Με τα προληπτικά μέτρα φτάνουν στα 12 δισ. και πλέον. Πάντως, σήμερα, χωρίς τα προληπτικά μέτρα, το κόστος έχει επιβαρυνθεί 1,5 δισ. ευρώ. Μιλάμε πλέον για ένα νέο τέταρτο μνημόνιο και αυτό δεν είναι ισχυρισμός της αντιπολίτευσης. Το γράφει η χτεσινή απόφαση του Eurogroup. Αναφέρεται -για πρώτη φορά από τότε που μπήκε η χώρα σε μνημόνια-, σε συμπληρωματικό μνημόνιο. Όχι σε επικαιροποίηση μνημονίου, αλλά σε συμπληρωματικό μνημόνιο. Άρα μιλάμε για ένα τέταρτο μνημόνιο με σκληρά και επώδυνα μέτρα… Αυτό το τέταρτο μνημόνιο έχει μια σειρά από παρεμβάσεις στο δημοσιονομικό κομμάτι, με νέα μέτρα, νέους έμμεσους φόρους, με μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2020 και με τον κόφτη. Έχει παρεμβάσεις στο τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, νέες περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στις μη συστημικές τράπεζες, έχει την άμεση πώληση κόκκινων και πράσινων δανείων -και τα εξυπηρετούμενα και τα μη εξυπηρετούμενα-, με μόνη προσωρινή εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και αυτά -όπως φαίνεται-, μέχρι 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία και αυτά μέχρι το τέλος του 2017. Άρα, πλήρης υποχώρηση και σε αυτό το μέτωπο και μια σειρά άλλες παρεμβάσεις…
Για τον κόφτη τώρα, πρέπει να πω ότι μηχανισμός διόρθωσης υπήρχε στη χώρα, είχε θεσμοθετηθεί το 2014. Επικαιροποιήθηκε με το δημοσιονομικό συμβούλιο και με το τρίτο μνημόνιο. Γιατί, συνεπώς, μιλάμε για νέο μηχανισμό τώρα; Το λέει η ίδια η λέξη της χτεσινής απόφασης: πρόσθετος μηχανισμός. Υπάρχει η λέξη “additional”… Εκτιμώ ότι αυτός ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται ετησίως, θα ενεργοποιείται όταν θα αποτυπώνονται τα δημοσιονομικά στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat και μετά, με έναν αυτόματο τρόπο, θα λαμβάνονται αρχικά προσωρινά μέτρα, οριζόντιας περικοπής δαπανών, που θα περιλαμβάνουν και μισθούς και συντάξεις -αυτό είναι ξεκάθαρο-, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, πιθανώς για θέματα Άμυνας και Κοινωνικής Προστασίας. Αυτός ο προσωρινός μηχανισμός, την επόμενη χρονιά, στον προϋπολογισμό, θα μονιμοποιείται, περνώντας και στο σκέλος των εσόδων, με νέα αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων».

Για το χρέος:

«Η κυβέρνηση πήρε δέσμευση για να αξιολογηθεί η αναγκαιότητα παρεμβάσεων το 2018. Αυτή είναι η αλήθεια. Πήρε, δηλαδή, τη δέσμευση ότι μέχρι 24 Μαΐου, οι δανειστές θα δουν τη βιωσιμότητα του χρέος και θα αναπτύξουν κάποιες προτάσεις για το πώς θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους, με βάση έναν καινούργιο δείκτη που είναι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτές οι προτάσεις είναι να υλοποιηθούν μετά το 2018. Τότε, το 2018, εάν εμείς είμαστε συνεπείς -η ελληνική κοινωνία δηλαδή-, στη δημοσιονομική προσαρμογή που θα έχει υποβληθεί η χώρα μέχρι τότε και εάν καθίσταται αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους, τότε και μόνο τότε θα υλοποιηθούν αυτά που θα αποφασιστούν μέχρι 24 Μαΐου».

Για πρόωρες εκλογές:

«Το αίτημα για πρόωρες εκλογές πότε και με τι υπόβαθρο διατυπώθηκε; Διατυπώθηκε με βάση τις πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας, κυρίως της διαπραγμάτευσης και ιδιαίτερα του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Συνεπώς, παραμένει. Διατυπώθηκε γιατί η κυβέρνηση είναι εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί προβλήματα της καθημερινότητας, όπως είναι ενδεικτικά η Παιδεία, η Υγεία, η Προστασία, η ασφάλεια, η Μετανάστευση. Αυτά τα θέματα εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα. Διατυπώθηκε, επίσης, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για αυτό που λέμε ανάταξη, ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Συνεπώς, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η ΝΔ και ο πρόεδρός της ζήτησαν εκλογές, παραμένουν στο ακέραιο…
Η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχει δείξει ότι από τη θέση και τον ρόλο που της έχει ανατεθεί κάθε φορά από τους πολίτες, ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σύνεση. Το αποδείξαμε πέρυσι το καλοκαίρι, το αποδείξαμε μεταγενέστερα με το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Θα το αποδείξουμε και σε μέλλοντα χρόνο, όταν έρθουν ορθές ρυθμίσεις από αυτές που θα αποφασιστούν στο νέο τέταρτο μνημόνιο, για παράδειγμα σε πτυχές των διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων κ.λπ. Άρα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα δείξει υπευθυνότητα».

Δημοσιογράφος: Επιμένετε, πάντως, για πρόωρες εκλογές;

Χρ. Σταϊκούρας: «Τη στρατηγική της ΝΔ την χαράσσει κάθε φορά ο πρόεδρος, συνεκτιμώντας μια σειρά από στοιχεία, τα οποία δεν έχουν όμως μεταβληθεί».

Πηγή: ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Share