Δεν θα είχαμε τρίτο μνημόνιο εάν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση γιατί ήταν αχρείαστο και γιατί όπως έχουν αναφέρει και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οφείλονταν στη δημιουργική ασάφεια, στις αυταπάτες και στις ιδεοληψίες της παρούσας διακυβέρνησης του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Αυτό δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή και πρόσθεσε ότι το κόστος των χειρισμών αυτής της περιόδου είναι υψηλό. «Κάποιοι το εκτιμούν έως και 200 δις,» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «πάντως κατ’ ελάχιστον δεν μπορεί να είναι κάτω από 86 δις και για τους Έλληνες πολίτες 14,5 δις ευρώ μέτρα λιτότητας. Εμείς, είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα είχαμε κτίσει ένα ταμειακό απόθεμα ύψους 24,5 δις από τους πόρους της γ’ δανειακής σύμβασης που δεν αξιοποιήθηκαν, και όχι με τον τρόπο που το έκανε η κυβέρνηση, δηλαδή με την υπερφορολόγηση και την εσωτερική στάση πληρωμών. Επίσης θα προσπαθούσαμε να έχουμε δημιουργήσει έως την ημερομηνία λήξης της σύμβασης, ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων λιγότερων ευμετάβλητων. Κατά συνέπεια δεν θα ήμασταν και εκτός αγορών».
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «οι δανειστές είναι ικανοποιημένοι γιατί ολοκληρώθηκε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής και η χώρα δεν χρειάζεται χρήματα από αυτούς, υπάρχουν όμως αυστηρές δεσμεύσεις. Συμπλήρωσε ότι, δεν υπάρχει άλλη χώρα που να βγήκε από τα προγράμματα και να έχει πρόσθετα μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος. Επίσης έχει η χώρα δεσμευτεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα ενώ τέλος η ρύθμιση του χρέους τελεί υπό όρους και προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί η συμφωνία. Για όλους αυτούς τους λόγους, επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, οι δανειστές είναι ικανοποιημένοι γιατί έχουν την Ελλάδα υπό αυστηρή επιτήρηση, χωρίς να δίνουν χρηματοδότηση».
Τόνισε ότι «οι δανειστές είναι επίσης ευχαριστημένοι γιατί από αυτή την κυβέρνηση πήραν πράγματα που καμία άλλη δεν είχε δεχθεί, όπως το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο ζήτησαν και από άλλες κυβερνήσεις, αλλά πήραν τώρα τον πλούτο της χώρας για έναν αιώνα. Και από καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχαν πάρει προνομοθετημένα μέτρα για μετά τη λήξη του οποιουδήποτε προγράμματος».
Ο κ. Σταϊκούρας έθεσε τα ερωτήματα: εάν έχει αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητα του πολίτη, εάν θα αρθεί κάποιο μέτρο λιτότητας και δεν θα υλοποιηθεί, γιατί συνεχίζει να διογκώνεται το ιδιωτικό χρέος των πολιτών, εάν η χώρα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και γιατί είμαστε η μοναδική χώρα που δεν συμμετέχουν παρά την πολύ μεγάλη ανάγκη για ρευστότητα, το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί σε τέτοιο σημείο, όπως σε άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα.
Επεσήμανε ότι «η ολοκλήρωση ενός προγράμματος θα είχε στοιχεία επιτυχίας εάν συνδυάζονταν από ένα ρεαλιστικό κόστος δανεισμού, δεδομένου ότι τώρα είμαστε μόνοι, με τις διεθνείς αγορές». Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι «όσο το χρονικό διάστημα που δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές επεκτείνεται, τόσο θα χρησιμοποιούμε χρήματα από τα ταμειακά αποθέματα, αλλά και το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και τράπεζες θα είναι ιδιαίτερα υψηλό».
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ: