- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

Συνέντευξη στο Ρ/Σ Αθήνα 9,84 και στους δημοσιογράφους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου

  Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στις 23/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

Δημοσιογράφος: Αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι το μόνο που έχει κερδίσει είναι ο στόχος για ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα… Από την άλλη διαπραγματευόμαστε συνέχεια, χωρίς να ξέρουμε ποιος είναι ακριβώς αυτός ο στόχος, πάνω σε τι αριθμούς μιλάμε. Πρώτον, γιατί αυτό δεν μπορούσε να το πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση και δεύτερον τι είδους τεχνική διαπραγμάτευση κάνεις χωρίς τέτοιο στόχο;

Χ. Σταϊκούρας: «Δεν είναι μόνο το θέμα ποιος είναι ο στόχος, ώστε να δούμε τι παρεμβάσεις χρειάζονται -για να μη τα πω μέτρα-, για το 2015, αλλά είναι και με τι στόχους δουλεύουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε μηνιαία βάση, έτσι ώστε να ξέρουν πώς εκτελείται ο κρατικός προϋπολογισμός. Αυτή τη στιγμή ούτε στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν. Αυτή η δημιουργική ασάφεια συνεπώς μόνο ζημία κάνει και στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία. Με ρωτήσατε γιατί δεν το πέτυχε αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ως στόχο να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα και αυτή ήταν η προτεραιότητά της. Παίρνοντας τα 7,2 δισ. ευρώ, που ήταν η τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος και στη συνέχεια όταν θα πηγαίναμε στη συζήτηση για την προληπτική γραμμή πίστωσης, η οποία ήταν και είναι ακόμα αναγκαία για τη χώρα, ως επιλογή κατά την άποψή μου -άσχετα αν η κυβέρνηση δεν το θέτει καν στο τραπέζι και θα αναγκαστεί να πάει σε ένα καινούργιο μνημόνιο σε ένα νέο πρόγραμμα-, τότε θα ζητούσαμε την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων που θα εδράζονταν στην υλοποίηση των αποφάσεων της 20ης Νοεμβρίου για την βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, κάτι που αποδέχονται και οι εταίροι… Στο βασικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε προεκλογικά για την οικονομία και ο στόχος ήταν η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με αυτή την αλληλουχία γεγονότων και ενεργειών που σας ανέφερα και αυτό το είχαμε θίξει και θέσει. Έπρεπε να γίνει διάκριση του τρέχοντος προγράμματος με την καινούργια συμφωνία που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί και αυτό επιβεβαιώνεται και σήμερα. Έχουμε χάσει πολύτιμους μήνες με τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία για να φτάσουμε ουσιαστικά στο σημείο το οποίο ήμασταν, να μη σας πω και σε χειρότερο σημείο».

Δημοσιογράφος: Για ποιο λόγο δεν κλείσατε την αξιολόγηση το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και δεν πήρατε τα μέτρα, τις παρεμβάσεις  για να πάρουμε τα λεφτά και να τελειώνει η συζήτηση;

Χ. Σταϊκούρας: «Ήταν συνδυασμός δύο παραγόντων. Πρώτον, επειδή οι απαιτήσεις των εταίρων και δεν εννοώ μόνο τους Ευρωπαίους εταίρους -έχουμε επικεντρωθεί και ως χώρα στους Ευρωπαίους εταίρους, όταν τα μισά χρήματα της παρούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προέρχονται από το ΔΝΤ-, ήταν υπερβολικές, εμείς δεν μπορέσαμε να κλείσουμε τότε τη συμφωνία που προσπαθούσαμε. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι η τελευταία γραμμή άμυνας που θα μπορούσαμε να πάμε, για να κλείσει η συμφωνία -γιατί δεν θέλαμε να μετακυλήσουμε ευθύνες σε άλλον ή εμείς αργότερα, είχαμε αίσθηση της διάστασης του χρόνου-, ήταν το τελευταίο email που στείλαμε. Παράλληλα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και κάτι που συμβαίνει από την πλευρά των εταίρων. Λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που είχε αρχίσει να συρρικνώνεται τους τελευταίους μήνες και της προεδρικής εκλογής που πιθανόν να οδηγούσε σε βουλευτικές εκλογές και οι εταίροι ήταν άκαμπτοι από την πλευρά τους, διότι ήθελαν να ξέρουν με ποια κυβέρνηση θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί. Άρα, υπήρχε ένα επιπλέον δυσμενές στοιχείο στο τέλος της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης χρονιάς».

Δημοσιογράφος: Θα έρθει ένα πακέτο μέτρων προκειμένου να βγάλουμε αυτή τη δόση. Αν κληθείτε να το ψηφίσετε, θα το κάνετε;

Χ. Σταϊκούρας: «Θα δούμε τι μέτρα θα περιλαμβάνει».

Δημοσιογράφος: Ποια μέτρα δεν συζητάτε;

Χ. Σταϊκούρας: «Δεν θα θέλαμε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών. Η Νέα Δημοκρατία πίστευε και πιστεύει -και το είπε και προεκλογικά- ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνεται από το σκέλος των δαπανών και όχι των εσόδων. Πέρυσι είδατε 30% μειώσεις στην έκτακτη εισφορά, μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης… Τέτοια μέτρα δεν θα τα δεχθούμε. Οι γραμμές στις οποίες εμείς θα μπορούσαμε να κινηθούμε είναι αυτές που αναπτύξαμε στο email στο οποίο στείλαμε στο τέλος της χρονιάς. Βλέπετε σιγά – σιγά να αναπτύσσεται μία ρητορική και να κατατίθενται μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης που είναι πάνω στις ράγες του προηγούμενου email. Για παράδειγμα, η λοταρία για τις αποδείξεις και μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις που αναπτύσσονται, ο οργανικός νόμος, το δημοσιονομικό συμβούλιο. Το προηγούμενο email είχε αυξήσεις Φ.Π.Α μόνο για τις κρατήσεις ξενοδοχείων και ήταν η ύστατη γραμμή άμυνας».

Δημοσιογράφος: Κατάργηση πρόωρων συντάξεων συζητάτε;

Χ. Σταϊκούρας: «Δεν θα μπω σε μέτρο – μέτρο να το αναπτύξω, διότι θα πρέπει να δούμε και ποια θα είναι η ασκούμενη πολιτική και που θα μας οδηγήσει. Φοβάμαι ότι το θέμα δεν είναι μόνο ποιο μέτρο θα αξιολογήσουμε και θα αποτιμήσουμε, αλλά και ποια είναι η συνολική στρατηγική της χώρας και της κυβέρνησης και πολύ φοβάμαι ότι ξοδέψαμε έναν ολόκληρο μήνα με παλινωδίες σ’ έναν χρόνο που ήταν πολύτιμος και πυκνός πολιτικά για να κάνουμε απλά ασκήσεις επικοινωνιακής πολιτικής. Αν διαβάσει κανείς τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, θα διαπιστώσει ότι εκεί δεχθήκαμε δύο πράγματα, τα οποία ακριβώς επειδή επικοινωνιακά η κυβέρνηση δεν θέλει να τα αποδεχθεί εντός χώρας, προσπαθεί να δείξει ότι ευθύνονται πότε οι ξένοι και πότε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το πρώτο που αποδεχθήκαμε ήταν η παράταση του τρέχοντος μνημονίου -εμείς είχαμε κάνει παράταση δύο μήνες η κυβέρνηση άλλους τέσσερις μήνες-, οπότε μιλάμε ακριβώς για το ίδιο κείμενο, για την ίδια αξιολόγηση. Το δεύτερο που είχαμε αποδεχθεί και συνυπογράψει είναι ότι τα λεφτά θα τα πάρουμε στο τέλος της αξιολόγησης και τώρα τρέχουμε, διαπιστώνοντας ότι χρειάζονται λεφτά στο μεσοδιάστημα, προκειμένου, χωρίς να έχουμε κάνει καμία μεταρρύθμιση, να πάρουμε τα λεφτά. Δηλαδή, λεφτά χωρίς δεσμεύσεις. Αυτό έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι ρεαλιστικό. Αν διαβάσεις κανείς τις επιστολές που έστειλαν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 23 και στις 24 Φεβρουαρίου προς το Eurogroup, προκειμένου να αξιολογηθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που έχει συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων Εταίρων της, θα διαπιστώσει ότι είναι ιδιαίτερα σκληρά κείμενα και αναφέρονται και τα δύο στο τρέχον μνημόνιο και στην πέμπτη αξιολόγηση».

Πηγή: Αθήνα 9,84

Share