Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1: Το 2021 θα διατεθούν χρήματα για την στήριξη των νοικοκυριών, της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής συνοχής
«Το Μάρτιο θα υπάρξει επιστρεπτέα προκαταβολή 6», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Οικονομικών.
Αισιόδοξος ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2021 θα επιβεβαιωθούν, παρά τον αστάθμιστο παράγοντα της πανδημίας εμφανίστηκε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην εκπομπή SECRET με τον Παναγιώτη Τζένο.
Εκτίμησε μάλιστα πώς η ύφεση το 2020 θα κυμανθεί στο 10,5.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «το 2021 θα διατεθούν χρήματα για την στήριξη των νοικοκυριών, της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής συνοχής» και σημείωσε πως «το Μάρτιο θα υπάρξει επιστρεπτέα προκαταβολή 6».
Απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μνημόνια ενώ είπε πως «θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία το 2021».
Ακόμα είπε πως «η επιστρεπτέα 5 θα έχει τα χαρακτηριστικά της επιστρεπτέας 4», ενώ τόνισε πως «το 2020 από τις επιστρεπτέες συνολικά δόθηκαν 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ».
Σε ότι αφορά την διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «η αποπληρωμή θα γίνει σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο».
Ανέφερε πως δεν «μπορούμε να χτίσουμε οικονομική πολιτική εάν δεν έχουμε τα δεδομένα της στιγμής».
Είπε επίσης πως δεν «είναι σκοπός να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2021 μέσω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών», ενώ ανέφερε πως «η μεσαία τάξη βοηθήθηκε σημαντικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020».
Υπογράμμισε τέλος ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμα ”Γέφυρα” που επιδοτεί τα δάνεια ενήμερων δανειοληπτών».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο προϋπολογισμός του 2021 θα ανταποκριθεί στην πραγματικότητα, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Προσδοκούμε να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα, βασικός άγνωστος παράγοντας τον οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμα και για αυτό είναι το αντικείμενο της αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Άρα έχουμε κάνει κάποιες εκτιμήσεις, κάποιες αξιολογήσεις, κάποιες προβλέψεις στον κρατικό προϋπολογισμό εκτιμούμε ότι αυτές θα υλοποιηθούν αλλά στο βασικό σενάριο που αρχίζει να αντιμετωπίζεται μέσα στο πρώτο 3μηνο -6μηνο του 2021 η οικονομική κρίση. Όμως ο προϋπολογισμός έχει και δυσμενέστερο σενάριο, χωρίς προσθετικοποίηση αυτού εάν κάτι δεν πάει όπως είναι το βασικό σενάριο. Ευχόμαστε και προσδοκούμε να υλοποιηθεί. Αυτή τη στιγμή η κοινή συνισταμένη 40 ερευνών που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για την ελληνική οικονομία, εγχώριων και μη οίκων και θεσμών, συγκλίνουν στις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
Ερωτηθείς ποια είναι η ύφεση για το 2020, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Η εκτίμηση μας είναι για μια ύφεση της τάξης του 10,5%, βλέπετε όμως ότι ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση αλλάζουν τα δεδομένα με τα οποία λειτουργεί η ελληνική οικονομία. Χθες είδατε κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, ένα σκληρό lockdown, αυτά όλα διαφοροποιούν κάθε φορά την πραγματικότητα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια στοιχεία που να δείχνουν ότι κάτι θα πάει χειρότερα ή καλύτερα, έχουμε στηριχτεί στα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ. Σας θυμίζω δε ότι η ΕΛΣΤΑΤ συχνά αναθεωρεί ή επικαιροποιεί τα στοιχεία της, οι εκτιμήσεις μας συνεπώς δεν αλλάζουν. Σήμερα που μιλάμε αυτοί οι οίκοι και οι θεσμοί που έχουν κάνει την αξιολόγηση πιστεύουν ότι κατά μέσο όρο ότι η ελληνική οικονομία θα έχει μια ύφεση της τάξης του 9,5 με 10% δηλαδή είναι λίγο πιο αισιόδοξοι απ’ ότι η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς θα παραμείνουμε στο 10,5%».
«Στο πεδίο της οικονομίας το κόστος των περιορισμών στη λειτουργία της δεν μπορεί αν καλυφθεί στο σύνολο του, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και όχι άμεση. Άρα τοποθετούμε με ρεαλιστικότητα στο ποια είναι η πραγματικότητα και τι θα αντιμετωπίσουμε το 2021. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν θα στηριχτούν και θα στηριχτούν για όσο χρειαστεί μέσα στο 2021 και εμάς ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στηρίζονται στις βασικές εκτιμήσεις που αναδείξατε των επιδημιολόγων και των ειδικών. Άρα ούτως ή άλλως ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, στο βασικό σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει με 7,5 δις την πραγματική οικονομία, νοικοκυριά, επιχειρήσεις το 2021. Αυτό το νούμερο μπορεί να διαφοροποιηθεί προς τα πάνω δηλαδή να προστεθούν κονδύλια σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ενδεικτικά θα πω, έχουμε μιλήσει και θα υλοποιήσουμε τον Ιανουάριο την επιστρεπτέα 5 θεωρώ σχεδόν βέβαιο από την εξέλιξη της κατάστασης ότι θα υπάρξει επιστρεπτέα 6 περίπου τον Μάρτιο για να καλύψει το πρώτο δίμηνο. Δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ποιο θα είναι το συνολικό ύψος, εξαρτάται πάντα και από την επιθυμία των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων να μπούνε σε μια πλατφόρμα διότι όλα αυτά συνδέονται και συνοδεύονται από τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης και αυτή η 5η επιστρεπτέα θα είναι μέχρι τον Ιούνιο. Άρα ουσιαστικά δύο πράξεις θα αφορούν τις επιχειρήσεις. Θα υπάρξει σίγουρα στήριξη της δημόσιας υγείας σε ότι ζητήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού το 2021. Θα υπάρξει στήριξη των εργαζομένων και θα υπάρξει στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Γιατί διαφοροποιείται αυτή η κατάσταση από ότι η πρόσφατες που είχαμε ζήσει σε αντίστοιχο βάθος ύφεσης;», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Πρώτα από όλα γιατί σε αυτή την οικονομική συγκυρία η κρίση είναι εξωγενής, δεν είναι ενδογενής που σημαίνει ότι ουσιαστικά υπάρχει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατέθεσα στη Βουλή μια λίστα με 39 παρεμβάσεις φορολογικές, μόνιμες και μη, που έχει κάνει η κυβέρνηση από το καλοκαίρι του ’19, παρεμβάσεις μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Για παράδειγμα το 2021 θα έχουμε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές που αν τις προσθέσουμε με αυτές που υπάρχουν από το ’20 κάνουν περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ. Δεύτερον δεν έχουμε πουθενά περικοπές, περικοπές σ’ ότι αφορά μισθούς και συντάξεις. Και τρίτον υπάρχει μια σημαντική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας από την ελληνική πολιτεία η οποία άθροιζε το 2020 στα 24 δις και 7,5 δις για το 2021 . Αθροιστικά αυτά τα ποσά είναι 31,5 όσα το Ταμείο ανάκαμψης δηλαδή οι πόροι που θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια για να στηρίξουν χρηματοδοτικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Για αυτό και υπάρχει πρόβλεψη για σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο νέων μνημονίων, ο υπουργός απάντησε: «Όχι δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν μνημόνια. Υπάρχει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική αλλά άλλο δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση λεει ότι υπάρχει κίνδυνος μνημονίων και ταυτόχρονα θέτει στην κυβέρνηση τον προβληματισμό «δώσε περισσότερα», αυτά είναι αντιφατικά μεταξύ τους. Εμείς ασκούμε δημοσιονομική πολιτική με ευελιξία, αυτό επικαιροποιήθηκε προχθές στο Eurogroup το οποίο είχαμε, θα ισχύσει δημοσιονομική ευελιξία το 2021 αλλά αυτή η δημοσιονομική ευελιξία δεν πρέπει να ταυτίζεται, και από την κυβέρνηση δεν ταυτίζεται, με δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Κανουμε παρεμβάσεις οι οποίες δεν έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά, είναι στοχευμένα τους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από την υγειονομική κρίση και θα ισχύσουν το 2021».
Για την επιστρεπτέα προκαταβολή,σημείωσε: «Η επιστρεπτέα 5 θα έχει τα χαρακτηριστικά της επιστρεπτέας 4 δηλαδή στο τι επιστρέφεται και τι δεν επιστρέφεται. Το τι θα γίνει μεταγενέστερα θα εξαρτηθεί από την έκταση της υγειονομικής κρίσης. Στο ερώτημα τι θα γίνει αναδρομικά για τις προηγούμενες επιστρεπτέες έχει να κάνει με το ποια θα είναι η κατάσταση της οικονομίας το 2022. Αυτή τη στιγμή το κρίσιμο ερώτημα για τις επιχειρήσεις είναι πως θα βοηθηθούν από την πολιτεία τον Ιανουάριο του ’21. Να προσθέσω ότι σε όλες τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που συνοδεύουν τις επιστρεπτέες υπάρχει πρόβλεψη για μια απόδοση όλου του ποσού στην πολιτεία ανάλογα με το ποια θα είναι η κατάσταση της οικονομίας και των επιχειρήσεων τότε. Αυτή τη στιγμή κοιτάμε το παρόν, στο παρόν μπορώ να τοποθετηθώ με ευθύτητα για την 5, μπορώ να σας πω με αρκετή υπευθυνότητα και συζήτηση που έχουμε κάνει ότι θα υπάρχει και 6 και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές αθροίστηκαν το 2020 στα 5,5 δις σχεδόν διπλάσια από ότι είχαμε προβλέψει».
Ερωτηθεις αν είναι ρεαλιστικό να περιμένει η κυβέρνηση εξόφληση όλων των χρεών μαζί με τις τρέχουσες υποχρεώσεις και αν θα υπάρξει ένα άλλο μοντέλο ρυθμίσεων ή διαγραφή των χρεών, απάντησε: «Δεν μπορούμε να χτίσουμε οικονομική πολιτική αν δεν έχουμε τα δεδομένα κάθε χρονική στιγμή. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε ως δυναμική της οικονομίας ποια θα είναι η δυναμική της υγειονομικής κρίσης. Πράγματι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν οι πολίτες όλες τις οφειλές τους τον Απρίλιο. Μα εμείς δεν είπαμε όλες τις οφειλές τον Απρίλιο, είπαμε σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο. Ερχόμαστε και δίνουμε απαντήσεις στα τρία βασικά θέματα, η πρώτη απάντηση ήταν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μες την κρίση μετατέθηκαν και μάλιστα σε άτοκες δόσεις. Ο δεύτερος προβληματισμός ήταν «χάσαμε ρύθμιση μες την κρίση, τι κάνουμε». Μετατέθηκαν οι δόσεις στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου και ο τρίτος προβληματισμός ήταν «μπορούμε να ενταχθούμε κάποιοι που δεν το κάναμε στο παρελθόν για διάφορους λόγους στις 100-120 δόσεις;». Ανοίξαμε την πλατφόρμα προχθές με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για να ενταχθούν συμπατριώτες μας. Άρα στο κομμάτι των φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών έχουμε κάνει το βέλτιστο έτσι ώστε οι πολίτες σήμερα να μην έχουν πολλές φορολογικές υποχρεώσεις. Έχουν, δεν τις έχουμε μεταθέσει όλες , τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ δεν τον μεταθέσαμε. Άρα στα τρία βασικά ερωτήματα η πολιτεία απάντησε έγκαιρα και μεθοδικά. Το τι θα κάνουμε μετά από 3-4 μήνες θα το δούμε όπως εξελίσσεται η κρίση».
Αναφορικά με την έκπτωση ενοικίου κατά 80% για τις κλειστές επιχειρήσεις,διευκρίνισε: «Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση έχει γρήγορα αντανακλαστικά από το γεγονός ότι βλέποντας πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μέσα στις γιορτές ήρθαμε αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε την έκπτωση του ενοικίου 80% για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Έγκαιρα βγήκαμε μπροστά για να νομοθετήσουμε για το επόμενο χρονικό διάστημα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο αυτό απαντάει και στο ερώτημα «τι θα κάνετε μετά από ένα χρονικό διάστημα». Ανάλογα με τη δυναμική των εξελίξεων και των καταστάσεων θα αντιδράσουμε».
Αναφορικά με τη μη ένταξη στη μείωση του 80% του ενοικίου των ακίνητων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα,δήλωσε: «Είναι κάτι που μας προβληματίζει και προσπαθούμε για πρώτη φορά, μέχρι τώρα δεν υπήρχε βοήθεια προς τα νομικά πρόσωπα, να δούμε πως μπορούμε να εντάξουμε με κάποιας μορφή έκπτωση και αυτή την κατηγορία μέσα στην επόμενη απόφαση. Αξιολογείται. Με τον τρόπο που θα νομοθετήσουμε για τον Ιανουάριο ο επιμερισμός του κόστους του ενοικίου είναι 60% στο κράτος άρα παίρνουμε το μεγαλύτερο βάρος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση».
Αναφορικά με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων,υπογράμμισε: «Δεν είναι σκοπός να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2021 μέσα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Αυτό που είναι σκοπός της άσκησης είναι να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη στο τι πληρώνει ο κάθε πολίτης ανάλογα με την ακίνητη περιουσία που υπάρχει και έχουμε δει από τα πρώτα στοιχεία ότι υπάρχει πλούτος σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας που δεν φορολογούνταν με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό το ποσό θα πρέπει να αντληθεί από την ελληνική πολιτεία δηλαδή να πληρώσουν αυτοί που έχουν και κατέχουν και δεν πλήρωναν τόσα χρόνια προκειμένου να βοηθηθούμε προκειμένου να μειωθεί ακόμα παραπάνω ο φόρος ακίνητης περιουσίας στη μεσαία τάξη».
Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει το πάγωμα των πλειστηριασμών, απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει και υλοποιεί το πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο επιδοτεί τη δόση ενήμερων και μη δανειοληπτών, ήδη έχει ξεκινήσει η επιδότηση από το Νοέμβριο και συνεχίζεται, αυτό θα συνεχίζει για 9 μήνες αυτό θα καλύψει πολλές χιλιαδες συμπατριώτες μας οι οποίοι έχουν δανειστεί από το τραπεζικό σύστημα, και τους καλύπτουμε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των δόσεών τους. Δεύτερον, η παροχή δεύτερης ευκαιρίας και ρύθμισης οφειλών, το σχέδιο νόμου θα υλοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθέτηση. Πράγματι υπάρχει αρκετή δουλειά για να γίνει αυτό το σχέδιο νόμου άρα οι κινδυνολογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υφίστανται ούτε και σήμερα, και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει στηρίξει και το τραπεζικό σύστημα, με συγκεκριμένες αναστολές νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
parapolitika.gr