- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στα Παραπολιτικά 90,1 | 9.12.2021

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ισχυρά, καθώς καλύπτει τις απώλειες του 2020 και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη από το 2022 και μετά, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 

 

Είπε πως το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα γίνει συνολική αποπληρωμή του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως επίσης και τις οφειλές σε χώρες της Ευρώπης.

Ανέφερε πως όσο η κυβέρνηση κάνει μεταρρυθμίσεις και πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν θα έχει πρόβλημα.

Τόνισε πως η συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας δεν θα είναι εύκολη, θα υπάρξουν συγκλίσεις και βελτιώσεις στο υφιστάμενο καθεστώς. Είπε πως θέση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα αλλά και δημοσιονομική ευελιξία. Εκτίμησε πως στο τέλος του 2022 θα έχουμε καταλήξει σε έναν συμβιβασμό που θα είναι προς όφελος της χώρας.

Συμπλήρωσε πως η εικόνα της χώρας είναι αισιόδοξη.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό εκτίμησε πως το φαινόμενο θα είναι παροδικό ενώ ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει μόνιμες πολιτικές που θα ενισχύσουν το εισόδημα του πολίτη.

Για τις μεταβιβάσεις, είπε πως εξετάζεται μια ρεαλιστική παράταση μέσω νομοθέτησης.

Αναφερόμενος στο πρωτογενές έλλειμμα φέτος είπε ότι είναι στο 7% και του χρόνου θα είναι στο 1% και από το 2023 η χώρα θα επιστρέψει σε ρεαλιστικά πλεονάσματα.

Τόνισε πως στόχος είναι το 2022 ο ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος.

Είπε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι ασφαλή και ανέρχονται στα 39 δισεκατομμύρια ευρώ.

parapolitika.gr

Share