Εάν απαιτηθεί, θα υπάρξουν τα χρήματα για την περαιτέρω στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, αποκαλύπτει στη Realnews ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Και προσθέτει πως η δυνατότητα αυτή οφείλεται στη συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείριση από την κυβέρνηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας. Όπως τονίζει, τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 37,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά δημιουργήθηκαν την τελευταία χρονιά.
Όσο αφορά την ύφεση, ο Χρ. Σταϊκούρας ξεκαθαρίζει πως τα νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή θα επιβαρύνουν την οικονομία. «Εμείς, όπως έχουμε χρέος, παρεμβαίνουμε με αποτελεσματικές πολιτικές, ώστε να συγκρατήσουμε, όσο είναι εφικτό, το βάθος της ύφεσης, στη χειρότερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οικονομική κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών μιλά για τα μέτρα στήριξης, το μαξιλαράκι των 37 δισ. ευρώ, την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το πότε θα έρθει το πρώτο πακέτο στήριξης από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Αντέχει η οικονομία το lockdown σε εθνικό επίπεδο, έστω και μόνο για τις επόμενες εβδομάδες;
Όπως έχω τονίσει, κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.
Μάλιστα, όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.
Αυτές οι επιπτώσεις μπορούν να περιοριστούν με δημόσιες παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Παρεμβάσεις τις οποίες, ως Οικονομικό Επιτελείο, με υπευθυνότητα και διορατικότητα, υλοποιούμε.
Έχοντας «χτίσει», με μεθοδικότητα, υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε, με επάρκεια, στην όποια δυναμική της υγειονομικής κρίσης.
Έχετε υπολογίσει πού μπορεί να φτάσει πλέον η ύφεση; Επιμένετε για το 8,2%, ή θα είναι διψήφια, όπως προβλέπει πλέον και η Τράπεζα της Ελλάδος;
Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως γίνεται διεθνώς, επικαιροποιεί συνεχώς τις εκτιμήσεις του, στηριζόμενο στα νέα δεδομένα που προκύπτουν.
Στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021, που θα κατατεθεί σε περίπου δύο εβδομάδες, θα υπάρχει καλύτερη εικόνα.
Είναι, όμως, αυτονόητο ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή θα επιβαρύνουν την οικονομία.
Εμείς, όπως έχουμε χρέος, παρεμβαίνουμε με αποτελεσματικές πολιτικές, ώστε να συγκρατήσουμε, όσο είναι εφικτό, το βάθος της ύφεσης, στη χειρότερη – μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο – οικονομική κρίση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ανακοινώσατε ένα νέο πλέγμα μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και της αγοράς. Εάν απαιτηθεί για να στηριχθούν περαιτέρω επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, θα υπάρξουν τα χρήματα;
Ναι, εάν απαιτηθεί, θα υπάρξουν.
Και η δυνατότητα αυτή οφείλεται στη συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείριση, από την Κυβέρνηση, των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.
Ταμειακά διαθέσιμα που αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 37,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, περίπου τα μισά δημιουργήθηκαν την τελευταία χρονιά.
Θα χρησιμοποιήσετε χρήματα από το μαξιλάρι ρευστότητας; Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή (πλην των κλειδωμένων 15,7 δισ. ευρώ); Μήπως έχετε μετανιώσει που πριν τις εκλογές του 2019 κατηγορούσατε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον ΣΥΡΙΖΑ για υπερφορολόγηση, όταν έχει αφήσει το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ;
Ας μην συγχέουμε τους όρους.
Άλλο το «μαξιλάρι ρευστότητας», που στην πραγματικότητα είναι ο «ειδικός λογαριασμός αποθεματικού», ύψους 15,7 δισ. ευρώ, και άλλο τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Ο ειδικός λογαριασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, που επιβλήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα, λιγότερα ή περισσότερα, υπήρχαν πάντα, διάσπαρτα σε λογαριασμούς των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το 2014, πρώτη η Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, έθεσε τις βάσεις και το θεσμικό πλαίσιο για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του Δημοσίου να αντλεί πόρους και να τα διαχειρίζεται κεντρικά.
Έχω μιλήσει στη Βουλή για το ύψος που παρέλαβαν και δημιούργησαν οι τελευταίες, διαδοχικές Κυβερνήσεις.
Η κριτική που ασκούσαμε, με τους τότε ρόλους μας, αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο τα «έχτιζε» η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Υπερφορολογώντας τους πολίτες και στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.
Σήμερα γίνεται το ορθό.
Εμείς μειώνουμε φόρους και ενισχύουμε τα ταμειακά διαθέσιμα από τις διεθνείς αγορές, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, χάρη και στην αξιοπιστία που κερδίσαμε.
Η Αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι τα μέτρα που πήρατε δεν είναι αρκετά.
Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις δικαιώνουν τον ορθολογισμό με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή «πολεμική ετοιμότητα», επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά.
Επιβεβαιώνουν όμως ότι πρέπει να έχουμε «όπλα» και «πυρομαχικά» για να τα ρίχνουμε στη «μάχη».
Η ανακοίνωση του Eurogroup, της Τρίτης, αυτό το αποτυπώνει.
Τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, κατά μέσο όρο, ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ για το 2020.
Στην Ελλάδα, αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ. Και με το τελευταίο «πακέτο μέτρων» θα φτάσουμε περίπου στο 8% του ΑΕΠ.
Συνεπώς αποδεδειγμένα, και συγκριτικά με την Ευρώπη, ενεργούμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά.
Το κράτος δεν πρέπει να στηρίξει τους κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό; Θεωρείτε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή βοηθάει αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση;
Η Κυβέρνηση δημιούργησε, επέκτεινε και ενίσχυσε ένα «δίχτυ ασφαλείας» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Ανάμεσα στα μέτρα που υλοποιεί, είναι και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Ένα απολύτως επιτυχημένο μέτρο, αφού από τους μέχρι σήμερα τρεις κύκλου του, έχουν διοχετευθεί, σε 145.132 μοναδιαία ΑΦΜ επιχειρήσεων, 3,1 δισ. ευρώ.
Και μάλιστα στοχευμένα, σε κλάδους και γεωγραφικές περιοχές, π.χ. νησιά, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.
Αυτό το μέτρο, πλέον ενισχύεται. Εκτιμούμε ότι θα εκταμιευθούν περίπου 5 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, μέχρι το τέλος του έτους.
Ειδικότερα, ο 4ος και 5ος κύκλος θα «τρέξουν» το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντίστοιχα, με αυξημένο πλαίσιο δικαιούχων και με την πρόβλεψη ότι το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, καθώς και οι νέες επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις παραγωγικές τάξεις και τους θεσμικούς φορείς της οικονομίας, αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και πράττει ανάλογα, εγκαίρως.
Το 2020 χάθηκε λόγω κορονοϊού για την ελληνική οικονομία. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 να μη βελτιωθούν τα πράγματα, να μην ανακάμψει ο τουρισμός και να οδηγηθούν επιχειρήσεις σε οριστικό κλείσιμο;
Το 2020, είναι σίγουρα μία πολύ δύσκολη χρονιά για τις οικονομίες και τις κοινωνίες όλων των χωρών, παγκοσμίως.
Όμως, ως ελληνική Κυβέρνηση, δεν το αφήσαμε να χαθεί για την χώρα. Μέσα στο έτος, έγιναν πολλά.
Μειώθηκαν φόροι, με μόνιμο και μη μόνιμο τρόπο, προχώρησαν εμβληματικές επενδύσεις, όπως είναι το Ελληνικό, προχώρησαν αποκρατικοποιήσεις, όπως είναι αυτές περιφερειακών λιμένων, δρομολογήθηκαν σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η ΛΑΡΚΟ, υλοποιήθηκαν διαρθρωτικές αλλαγές, όπως είναι η νομοθέτηση του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εκσυγχρονίστηκε το πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά, και θεσπίστηκε ο θεσμός των μικροπιστώσεων.
Όμως, η υψηλή αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας με προβληματίζει.
Ωστόσο, στην πολιτική μπήκαμε για να προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να μοιρολογούμε, να καταστροφολογούμε ή και κατ’ επάγγελμα να ανησυχούμε σχολιάζοντας από την «κερκίδα».
Είμαστε προσηλωμένοι στις προσπάθειες για την κοινωνία, την οικονομία και την πατρίδα.
Η Ευρώπη πλήττεται από το δεύτερο κύμα πανδημίας, τα lockdowns ήδη εφαρμόζονται και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Σας ανησυχεί αυτή η καθυστέρηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών; Πότε βλέπετε να έρχονται πόροι στην ελληνική αγορά;
Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με την στάση που τήρησε προ δεκαετίας εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, έδειξε καλύτερα αντανακλαστικά, μεγαλύτερη ευθύνη και περισσότερη αλληλεγγύη.
Έλαβε σημαντικές αποφάσεις, ενεργοποιώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης.
Ενδεικτικά, αν αθροίσουμε τους πόρους από το πρώτο πακέτο μέτρων, ύψους 540 εκατ. ευρώ, και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε η συνολική στήριξη αγγίζει τα 1,3 τρισ. ευρώ. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.
Βεβαίως, θα θέλαμε και θα έπρεπε η εκταμίευση των πόρων να είναι ταχύτερη.
Για παράδειγμα, από το πρόγραμμα SURE, που έχει αποφασιστεί από τον Μάιο, εκτιμάται ότι, από τα 2,7 δισ. που αναλογούν στη χώρα μας, φέτος θα λάβουμε, τις προσεχείς εβδομάδες, περίπου 1,3 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, προσδοκούμε οι πόροι να αρχίσουν να «εισρέουν» από το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σας στοχοποίησε με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε στο πρόσωπό σας για τον πτωχευτικό κώδικα;
Το θέμα από την πλευρά μου θεωρείται λήξαν.
Ο κ. Τσίπρας, για τους δικούς του λόγους, έκρινε ότι έπρεπε να κάνει πρόταση δυσπιστίας. Και την έκανε.
Εγώ τοποθετήθηκα στη Βουλή. Η Εθνική αντιπροσωπεία αποφάσισε.
Και με δικαίωσε, απορρίπτοντας την πρόταση δυσπιστίας του κ. Τσίπρα.
Πέραν τούτου ουδέν.