Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ | 7.5.2023

Στην παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ακούσαμε και επισήμως την πρόθεση για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με όρο τη συγκράτηση της φοροδιαφυγής στους κλάδους που καταβάλλουν το τέλος. Ποιος είναι ο στόχος που, εφόσον κατακτηθεί, θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα; Το έχετε μετρήσει; Ποια μέτρα θα οδηγήσουν σε αυτό;

Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις οποίες και θα συνεχίσει, εφόσον οι πολίτες – όπως εκτιμώ – της εμπιστευτούν τη διακυβέρνηση της χώρας και την επόμενη τετραετία.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορολογικών ελέγχων (έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) και την πλήρη εφαρμογή του myDATA.

Όλα τα προαναφερθέντα θα αποδώσουν, σταδιακά, καρπούς τα επόμενα χρόνια, συνεισφέροντας στη μείωση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στις τάξεις των επαγγελματιών που σήμερα καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος. Τέλος το οποίο, σήμερα, αποφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα συνολικού ύψους 440 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος κατά 20% το 2025 και κατά 30% το 2026, καθώς και, εν συνεχεία, της κατάργησής του, το 2027, όπως προβλέπεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

 

Κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος δεν υπήρξε κάποια αναφορά στους έμμεσους φόρους, για τους οποίους η Αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι ήταν το μέσο αφαίμαξης των μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων. Ο Πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είχε πει ότι μπορεί να επέλθει μείωση αν υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος. Γιατί σε αυτό το θέμα δεν δεσμεύεστε; Μήπως το αφήνετε επίτηδες θολό, ώστε να μην μειώσετε μόνιμα ΦΠΑ ή ΕΦΚ;

Καταρχάς, σας θυμίζω ότι προχωρήσαμε, πρόσφατα, στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές και σειρά άλλων αγαθών και υπηρεσιών έως τις 31/12/2023, ενώ έχει μειωθεί μόνιμα ο ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές. Συνεπώς, υπάρχει, ήδη, μείωση έμμεσων φόρων, προκειμένου να στηριχθούν συγκεκριμένοι κλάδοι που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις οικονομικές επιπτώσεις των διαδοχικών εξωγενών κρίσεων. Επιπλέον, νοικοκυριά και επιχειρήσεις – και, κυρίως, οι πιο ευάλωτοι πολίτες – έχουν στηριχθεί έναντι των κρίσεων αυτών, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, συνολικού ύψους 58 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2023. Μάλιστα, παρότι τα μέτρα στήριξης που λάβαμε ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη, το 2022 επιτύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,1% του ΑΕΠ ή 273 εκατ. ευρώ.

Από ’και και πέρα, μια γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ θα είχε τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι ο ΦΠΑ αποφέρει 22 δισ. ευρώ ετησίως.

Επιπροσθέτως, η διεθνής και εγχώρια εμπειρία έχει δείξει ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν σηματοδοτεί και μείωση τιμών για τους καταναλωτές.

 

Στην παρουσίαση του προγράμματος με τίτλο «Παραγωγική Ελλάδα» χαρακτηρίζονται «φιλόδοξοι» οι οικονομικοί στόχοι που θέτετε: ανάπτυξη στο 3%, αύξηση επενδύσεων 70%, χρέος στο 140% το 2027 και πληθωρισμός στο 2%. Ο όρος «φιλόδοξοι» είναι συνώνυμος και με το δύσκολο να επιτευχθούν. Πόσο σίγουροι είστε για την επίτευξή τους; Τι θα μπορούσε να απομακρύνει την επιτυχία;

Μέχρι σήμερα, αποδεδειγμένα, επιτυγχάνουμε και υπερκαλύπτουμε τους στόχους.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με βάση το υπεύθυνο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει, μπορεί με αυξημένη ασφάλεια να οδηγήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων. Ωστόσο, σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας ή ανατροπής αυτής της πολιτικής, οι εν λόγω στόχοι μπορεί πολύ εύκολα να χαθούν.

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το κόστος του προγράμματός σας είναι 9 δισ. ευρώ στην τετραετία. Επιβεβαιώνετε αυτό το νούμερο; Θεωρείτε ότι είναι εξασφαλισμένο; Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, προτείνει μέτρα 5 ή 6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα, περίπου 24 δισ. ευρώ. Σας… κερδίζει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μέτρα όχι 24 δισ. ευρώ στην τετραετία, αλλά πάνω από 20 δισ. ευρώ ετησίως! Δηλαδή, το συνολικό κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στα 83 δισ. ευρώ, όπως έχει αναδείξει η Κυβέρνηση, δημοσιοποιώντας τη σχετική αναλυτική κοστολόγηση. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι το ποσό αυτό είναι εκτός κάθε λογικής και ρεαλισμού και οδηγεί μαθηματικά τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Μετά από όσα έχουν περάσει οι Έλληνες την προηγούμενη δεκαετία, η απάντηση είναι μία: ποτέ ξανά!

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας πράγματι ανέρχεται, συνολικά στην τετραετία, στα 9 δισ. ευρώ περίπου, περιλαμβάνοντας την αύξηση – κάθε έτος – των συντάξεων, την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για οικογένειες με παιδιά, τη μείωση κατά 1 μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και σειρά άλλων πρωτοβουλιών. Και όλα αυτά, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ.

 

Μέχρι το τέλος του έτους έχουμε πέντε ευκαιρίες για κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, βάσει του προγραμματισμού των ανακοινώσεων των χρηματοπιστωτικών οίκων. Σε ποια ημερομηνία θα στοιχηματίζατε και με ποια ημερομηνία θα ήσασταν ευχαριστημένος;

Η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και κάθε αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και ο χρόνος κατά τον οποίο αυτές λαμβάνουν χώρα, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των διεθνών οίκων αξιολόγησης, και όχι των εκάστοτε αξιολογούμενων.

Οι αξιολογούμενοι, π.χ. στην περίπτωσή μας χώρες όπως η Ελλάδα, οφείλουν να ακολουθούν σταθερές και αξιόπιστες οικονομικές πολιτικές και να εφαρμόζουν αταλάντευτα εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που είναι συμβατές με τα κριτήρια τα οποία περιλαμβάνονται στις μεθοδολογίες που οι οίκοι αξιολόγησης λαμβάνουν υπόψη. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως ένα από τα πλέον σημαντικά κριτήρια είναι η πολιτική σταθερότητα, κάτι για το οποίο έγινε σαφής αναφορά στις πρόσφατες εκθέσεις των εν λόγω οίκων για τη χώρα μας.

Με δεδομένη την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, η οποία οδήγησε σε 12 αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι προφανές ότι, εάν μετά τις επικείμενες εκλογές προκύψει μία σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία που θα έχει ως βασική δέσμευσή της τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής και την απαρέγκλιτη εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι απλώς θέμα ολίγων μηνών. Θα έλθει, δε, ως επιβεβαίωση αυτού που ήδη καταγράφεται στα περιθώρια επιτοκίων και στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία τιμολογούνται από τις διεθνείς αγορές ως οιονεί κατέχοντα επενδυτική βαθμίδα κρατικά χρεόγραφα.

 

Η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού του κράτους, των τραπεζών και τελικά και των δανειοληπτών. Όμως, ήδη τα επιτόκια έχουν αυξηθεί πολύ έντονα. Πότε περιμένετε ότι θα δει στην καθημερινότητά του ο Έλληνας κάποιο όφελος από την επενδυτική βαθμίδα; Και ποιο θα ήταν αυτό;

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας θα φανούν άμεσα στον Έλληνα πολίτη, ειδικότερα εάν ληφθεί υπόψη η τρέχουσα συγκυρία και το εξαιρετικά αβέβαιο και ευμετάβλητο περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων.

Είναι προφανές ότι θα προκύψει μείωση του σχετικού κόστους δανεισμού τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των τραπεζών, που με τη σειρά του αναμένεται να οδηγήσει σε σταθεροποίηση του κόστους δανεισμού όλων των δανειοληπτών – νοικοκυριών και επιχειρήσεων –, ακόμη και σε περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων.

Επιπλέον, έχει υπολογιστεί ότι το δημοσιονομικό όφελος που άμεσα θα προκύψει θα είναι της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για λήψη επιπλέον αναπτυξιακών μέτρων, όπως μείωση φόρων και εισφορών, που θα τονώσουν περαιτέρω την οικονομία.

 

Να υποθέσουμε ότι μετά τις εκλογές θα συνεχίσετε να είστε Υπουργός Οικονομικών; Είναι κάτι που θέλετε ή μήπως τελείωσε το έργο σας στο Υπουργείο Οικονομικών;

Αρχικά, είναι πάρα πολύ σημαντικό στις 21 Μαΐου οι πολίτες να δώσουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου η χώρα να συνεχίσει με ασφάλεια και σταθερότητα στον ενάρετο δρόμο ανάπτυξης και προόδου, στον οποίο έχει εισέλθει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι προτεραιότητες και οι επιλογές προσώπων και ρόλων για την επόμενη ημέρα καθορίζονται, φυσικά, από τον Πρωθυπουργό. Προσωπικά, θα συνεχίσω να υπηρετώ, με αφοσίωση, την πατρίδα, από όποια θέση και αν μου ζητηθεί.

Share

/ In Συνεντεύξεις / By author / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ | 7.5.2023
Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube