- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα Παραπολιτικά | 11.7.2020

Την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής αποφασίζει για το Ταμείο Ανάκαμψης. Με ποιους όρους και προϋποθέσεις εκτιμάτε ότι θα έρθουν τελικά τα 32 δισ.ευρώ στη χώρα μας; Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει;

Επιδιώκουμε οι όροι να είναι οι καλύτεροι δυνατοί, στηλογική της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δηλαδή, το μεγαλύτερο κομμάτι να είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, να μην υπάρχει μνημονιακού τύπου εποπτεία, το ύψος των πόρων να είναι το μέγιστο δυνατό, καθώς και να δοθεί ευελιξία στις Κυβερνήσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, με προτεραιότητα σε κομβικούς τομείς που υπάρχουν και στο δικό μας Αναπτυξιακό Σχέδιο.

Όσον αφορά στην αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών, η Κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει χρήση τους για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ως στόχο έχουν την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κυριότεροι μεταρρυθμιστικοί άξονες στους οποίους θα ρίξουμε το βάρος μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου Τομέα και της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος θα περιορίσει τη γραφειοκρατία για πολίτες και επιχειρήσεις, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της χώρας, η αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου για το επιχειρείν, η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και η πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές, με έμφαση στην πράσινη οικονομία. Επιπλέον, θα προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως είναι η διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, η βιομηχανική πολιτική και η αγροτική πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, η εκταμίευση των πόρων δεν εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εφέτος και δεν θα γίνει εφάπαξ.

Το «πακέτο» των 3,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή είναι το τελευταίο που δίδεται φέτος για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού; Έχει «αντοχές» και για επιπλέον μέτραανάλογου χαρακτήρα ο προϋπολογισμός;

Η υγειονομική κρίση είναι μία κατάσταση δυναμική, που εξελίσσεται και δημιουργεί διαφορετικές ανάγκες σε κάθε φάση της. Συνεπώς, και οι δικές μας παρεμβάσεις δεν μπορεί να είναι στατικές. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και, ανάλογα, προχωρούμε σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που έχουμε λάβει. Έχουμε στη διάθεση μας «πυρομαχικά», τα οποία ρίχνουμε στη μάχη όταν και όπου χρειάζεται.

Ταμειακά όλο αυτό, βέβαια, υποστηρίζεται μέχρι καισήμερα μόνο από δικούς μας πόρους, αφού δεν έχει ακόμη εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται υπεύθυνη, συνετή και ανεπηρέαστη από λαϊκιστικές κορώνες διαχείριση των πόρων που έχουμε στα χέρια μας. Εκτιμούμε ότι από το τέλος του μήνα, θα αρχίσουν να έρχονται ευρωπαϊκοί πόροι για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και έσοδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πηγές που δημιουργήθηκαν, το πρόγραμμα SURE και το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πόσα είναι σήμερα τα, περιβόητα πλέον, ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και πόσα εξ αυτών θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης;

Όπως προανέφερα, η Κυβέρνηση, από την αρχή τηςυγειονομικής κρίσης, έχει κάνει συνετή και υπεύθυνη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων. Επιπλέον, ταενισχύει, με εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων, εκμεταλλευόμενη την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε στη διαχείριση της κρίσης. Συγκεκριμένα, τελευταία έχουν προστεθεί 5 δισ. ευρώ από τις δύο εκδόσεις ομολόγων που έγιναν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, και 2 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μέσω των οποίων αντλούνται μεγαλύτερα ποσά, με κόστος δανεισμού αντίστοιχο αυτού της προ-κορονοϊού εποχής.Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι τα ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης να ανέρχονται σήμερα στα 34 δισ. ευρώ περίπου, δηλαδή ελαφρώς μόνο χαμηλότερα από το επίπεδο που βρίσκονταν το Μάρτιο, παρά το μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης της υγείας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων το οποίο λάβαμε.

Όσον αφορά την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων, αυτή αποτελεί συνάρτηση της πορείας της πανδημίας, αλλά και της ανάγκης να υπάρχουν επαρκή «καύσιμα» για την ανάταξη της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση εμείς εργαζόμαστε με διορατικότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ώστε να αντεπεξέλθουμεγια όσο χρειαστεί στις ανάγκες που προκύπτουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του, προέβλεψε ότι θα κόψετε μέχρι την ερχόμενη άνοιξη κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις. Εσείς μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο αυτό;

Ο κ. Τσίπρας προεκλογικά έλεγε ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων.

Έναν χρόνο μετά, όπως βλέπετε, ο κ. Τσίπρας έχει διαψευστεί πανηγυρικά.

Θα δούμε φέτος νέες μειώσεις φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;

Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της και μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, εφάρμοσε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που περιλάμβανε μόνιμες μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών. Η πανδημία μάς υποχρέωσε να ανοίξουμε μια, παροδική, παρένθεση στη δημοσιονομική πολιτική και να περάσουμε σε αυξήσεις δαπανών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, να στηριχθούν ηαπασχόληση και το εισόδημα των εργαζομένων, η ρευστότητα των επιχειρήσεων και η κοινωνική συνοχή.

Παρόλα αυτά, ακόμη και μέσα στην κρίση προχωρήσαμε σε προσωρινές μειώσεις φορολογικών συντελεστών, σε αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, σε επιδότηση ή και πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και σε μείωση ή ακόμη και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου. Οι επόμενες επιλογές πολιτικής, σε μόνιμα ή προσωρινά μέτρα, θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο.

Πότε θα δοθεί η τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή, ποιο θα είναι το συνολικό της ποσό και ποιοι οι δικαιούχοι;

Ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα δοθεί τον Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Το ποσό που θα εκταμιευθεί αναμένεται να είναι περίπου 1 δισ. ευρώ. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τη συνολική εκταμίευση στον δεύτερο κύκλο. Και αυτό γιατί ο σκοπός του μέτρου είναι να επωφεληθούν όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του, συνεπώς, εάν, για οποιονδήποτε λόγο, στον ένα κύκλο δεν αξιοποιείται πλήρως το ποσό, τότε αυτό μεταφέρεται στον επόμενο.Σκοπός είναι να φτάσουμε συνολικά περίπου τα 3 δισ. ευρώ.

Θα καταθέσετε στη Βουλή πριν το τέλος Ιουλίου τοννέο Πτωχευτικό Κώδικα; Ποιες είναι οι βασικές του προβλέψεις;

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εργάζεται,ώστε ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας να είναι έτοιμος προς διαβούλευση μέσα στον Ιούλιο.

Πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο που προβλέπεται να αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα, διαμορφώνοντας ένα συνεκτικό, ολιστικό και κοινωνικά δίκαιο σχήμα.

Θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών, με την τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να διασώζει την περιουσία του,τη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, ειδικές πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και τέλος πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών για αυτούς.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα ενεργοποιηθεί στο τέλος του έτους, ενώ θα προηγηθεί το πρόγραμμα-γέφυρα, που θα περιλαμβάνει επιδότηση από το Κράτος, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικού μέρους των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Πρόγραμμα με το οποίο θα επιβραβευτούν για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες.

Εξετάζετε ή έχετε αποκλείσει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία εθνικής “badbank” (Asset Management Company);

Όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν, η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων είναι υψίστης σημασίας για την οικονομία και αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε έπειτα από αδράνεια ετών και υλοποιούμε λύσεις που θα πλαισιώσουν τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλουν οι τράπεζες.

Αναφορικά με τα συστημικά εργαλεία, έχουμε νομοθετήσει, από τα τέλη του 2019, το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Είμαστε, όμως, ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη συστημική λύση λειτουργήσει συμπληρωματικά, με γνώμονα την ανάλυση κόστουςοφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες.

Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Θα γίνει ποτέ πράξη αυτό και σε ποιο χρονικό ορίζοντα;

Η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει αναλυτικό, ρεαλιστικό σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο έχει κατατεθεί στους θεσμούς, με ορόσημο το 2021.

Για να επιταχυνθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον ΕΦΚΑ για άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών υγείας, η αύξηση του ποσοστού της προσωρινής σύνταξης, η προκαταβολή εφάπαξ, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής απονομής των νέων συντάξεων, η άμεση αποπληρωμή οφειλών σε νοσοκομεία από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, η άμεση αποπληρωμή οφειλών σε δήμους και περιφέρειες κ.ά.

Τα ανωτέρω μέτρα έχουν ως στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα 1,5 δισ. ευρώ που βρίσκονται σήμερα, σύμφωνα με τον ορισμό κατά πρόγραμμα, σε επίπεδα χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, που θα αποτελέσουν ιστορικά χαμηλά.

Πώς σχολιάζετε τα όσα δυσώδη έχουν δει τις τελευταίες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας σε σχέση με υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης,όπως ο Νίκος Παππάς και ο Πάνος Καμμένος;

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τοτελευταίο διάστημα και οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν αποκαλύπτουν ότι επί των ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης υπήρξαν εκτροπές από το νόμιμο και πολιτικά ορθό πλαίσιο.

Κατά παράβαση της νομιμότητας και του σεβασμού προς τη δημοκρατική λειτουργία και τη διάκριση των εξουσιών, ομάδα ανθρώπων εμφανίζεται να έχει δράσει με μοναδικό στόχο τον έλεγχο του κράτους, της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία.

Πρόκειται για μια σοβαρότατη υπόθεση. Η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση και προσωπικά ο αρχηγός της οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με ευθύτητα και πολιτική γενναιότητα.

Share