Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο άνω των 3 δισ. ευρώ, για να στηρίξει την αγορά τον Νοέμβριο. Θα είναι επαρκείς οι «ανάσες» ή μπορεί να δούμε λουκέτα τις επόμενες εβδομάδες;
Δυστυχώς, η υγειονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας και των εθνικών οικονομιών σε πρωτόγνωρο, για τα δεδομένα της περιόδου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βαθμό.
Στη χώρα μας, η Κυβέρνηση, εξαρχής, εφαρμόζει ένα δραστικό, συνεκτικό και δυναμικό πακέτο μέτρων, προκειμένου να περιορίσει, όσο γίνεται περισσότερο, τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, και να αποφύγει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, καταστάσεις όπως αυτές που αναφέρατε.
Λαμβάνουμε, επεκτείνουμε και ενισχύουμε μέτρα και εργαλεία που στηρίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών και την απασχόληση, τονώνουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή. Το τελευταίο πακέτο μέτρων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη μεγάλο πακέτο, ύψους 24 δισ. ευρώ, αποδεικνύει τη βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία. Αποδεικνύει, επίσης, ότι ως οικονομικό επιτελείο βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και επιδεικνύουμε γρήγορα αντανακλαστικά και ευελιξία, δίνοντας τις απαραίτητες «ανάσες», όποτε και όπου απαιτηθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουμε λάβει, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας ξεπερνούν ήδη το 6% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Eurogroup, αυτά ανέρχονται, κατά μέσο όρο, στο 4%.
Σε κάθε περίπτωση, εάν χρειαστεί, θα δράσουμε, και πάλι, εγκαίρως, με μεθοδικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα.
Τις επόμενες ημέρες καταθέτετε στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2021. Η ύφεση είναι σαφές ότι θα είναι άνω του 8%. Μπορεί να φτάσει στο 10% στο τέλος; Και τι σημαίνει αυτό για τις προοπτικές ανάκαμψης το 2021;
Είναι αυτονόητο ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και έχουν ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.
Δική μας αποστολή, ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Οικονομικών, είναι να προσαρμοζόμαστε στις προκύπτουσες συνθήκες, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε, με σύνεση, ταχύτητα και αποφασιστικότητα, παρεμβάσεις που θα συγκρατήσουν, όσο είναι εφικτό, το επίπεδο της ύφεσης.
Και αυτό πράττουμε από την αρχή της κρίσης, με αποτελεσματικότητα όπως έχει αναγνωρισθεί διεθνώς.
Στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021, που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή, θα υποβάλουμε τις επικαροποιημένες, με βάση τα τελευταία δεδομένα, εκτιμήσεις μας, που θα κυμαίνονται στην περιοχή που αναφέρατε.
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, πιστεύουμε ότι το 2021, υπό την προϋπόθεση του ελέγχου της πανδημίας, θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας. Με την πρόβλεψη αυτή συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, μάλιστα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει ισχυρότερη ανάκαμψη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Είναι έτοιμο το Υπουργείο Οικονομικών για ένα σενάριο που το lockdown θα πάρει σημαντική παράταση και θα χρειαστεί νέα στήριξη η οικονομία; Υπάρχουν τα «πυρομαχικά»;
Ως Υπουργείο Οικονομικών, παρότι ελπίζουμε και ενεργούμε για το καλύτερο, είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο.
Γιατί όσο απαραίτητο είναι να έχεις, σήμερα, τα «όπλα» που θα ρίξεις στη «μάχη», άλλο τόσο απαραίτητο είναι να ενεργείς προνοητικά και να διατηρείς τα απαραίτητα «πυρομαχικά» για κάθε μελλοντική ανάγκη. Ιδίως όταν δεν μπορεί κανείς, παγκοσμίως, να προβλέψει με ακρίβεια τη διάρκεια της τρέχουσας, εξωγενούς, κρίσης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύουμε, συνεχώς, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, κάνοντας παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρούσας δοκιμασίας, συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείρισή τους. Γι’ αυτό και σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα, παρά το μεγάλο πακέτο μέτρων που έχει ληφθεί, διαμορφώνονται στα 37,5 δισ. ευρώ –περίπου στο ίδιο επίπεδο με τις αρχές της κρίσης, τον περασμένο Μάρτιο. Αναπληρώνουμε τις εκροές, με εισροές που προέρχονται, κυρίως, από επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού.
Συμπερασματικά, εάν απαιτηθεί να προχωρήσουμε σε νέες παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας, θα μπορέσουμε να το κάνουμε.
Και θα το κάνουμε!
Η αγορά τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσει; Και είστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο λειτουργίας με ισχυρούς περιορισμούς, που θα έχει οικονομικές συνέπειες π.χ. στην εστίαση;
Η Κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, λαμβάνει αποφάσεις με πρώτιστη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.
Στο πλαίσιο αυτό, χρειάστηκε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις οι οποίες, όμως, ήταν αναγκαίες, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κοινωνική και οικονομική ζωή μας, υπό ασφαλέστερες για τη δημόσια υγεία συνθήκες, το συντομότερο δυνατό.
Τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή έχουν στόχο να ανακόψουν την, ανησυχητικά αυξανόμενη, εξάπλωση της πανδημίας, και να μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε, μόλις αποδεδειγμένα μειωθεί το ιικό φορτίο, στη σταδιακή και προσεκτική επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, είναι στο χέρι όλων μας, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, να μπορέσουμε να σώσουμε τον Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο.
Η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας έχει δείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και έτσι οι περιορισμοί, βήμα-βήμα, να μειωθούν. Σε κάθε περίπτωση, ως οικονομικό επιτελείο, είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και θα στηρίξουμε όσους κλάδους χρειαστεί, για όσο απαιτηθεί.
Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι ένα σημαντικό μέτρο για όλες τις επιχειρήσεις. Το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο για όλες τις επιχειρήσεις; Και πότε θα γίνουν οι καταβολές για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τώρα;
Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι ένα σημαντικό και απολύτως επιτυχημένο μέτρο τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων –κυρίως των μικρών, μεσαίων και πολύ μικρών.
Η επιτυχία του αποδεικνύεται από τους αριθμούς: μέσα σε έξι μήνες, περισσότερα από 145.132 μοναδιαία ΑΦΜ επιχειρήσεων ενισχύθηκαν με συνολικό ποσό ύψους 3,4 δισ. ευρώ από τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Μάλιστα, το χρηματοδοτικό σχήμα στήριξε, στοχευμένα, κλάδους και γεωγραφικές περιοχές, όπως νησιά που πλήττονται εντονότερα από την κρίση.
Πλέον, προχωράμε στην υλοποίηση του 4ου, τις προσεχείς ημέρες, και του 5ου, τον επόμενο μήνα, κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στους οποίους το πεδίο των δικαιούχων θα είναι σημαντικά διευρυμένο. Και στους δύο κύκλους, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί στο κράτος. Αυτό ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις-δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών και των νέων επιχειρήσεων.
Οι καταβολές της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Αθροιστικά, με τον 4ο και τον 5ο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος, θα διοχετευθούν πόροι συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Έτσι, η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα ξεπεράσει συνολικά τα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Ενώ, εάν προστεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, η συνολική «ένεση» ρευστότητας αναμένεται να υπερβεί τα 11-12 δισ. ευρώ.
Αναβαθμίσεις του εθνικού αξιόχρεου, όπως έγινε πρόσφατα από τη Moody’s, είναι προφανώς μια ψήφος εμπιστοσύνης. Σκέφτεστε να προχωρήσετε σε περαιτέρω εκδόσεις, για να ενισχύσετε τα κρατικά χρηματοδοτικά αναχώματα;
Η αναβάθμιση από τη Moody’s, σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει, ήταν, πράγματι, μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, καταγράφονται, για πρώτη φορά στην ιστορία, αρνητικές αποδόσεις στις μικρότερες διάρκειες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς την οικονομία μας και την πολιτική διαχείρισή της.
Μέσα σε αυτό το ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον, οι επιλογές μας θα προσπαθήσουμε να είναι οι βέλτιστες για την κοινωνία, την ασφάλεια της χώρας, την εθνική οικονομία, την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου και για την αναγκαία επαφή μας με τις αγορές.