Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στο gazetta.gr (video) | 28.4.2023

Συνήθως το δικό του… κάδρο περιλαμβάνει συνόδους κορυφής, Eurogroup, EcoFin, συναντήσεις με επικεφαλής τραπεζών, ταξίδια σε κάθε γωνιά τούτου του πλανήτη, δηλώσεις, φόρους, επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδόματα, επενδυτικές βαθμίδες και όλα όσα αφορούν την καθημερινότητα ενός Υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα ενός Υπουργού Οικονομικών μιας χώρας, όπως είναι η Ελλάδα, που τόσο πολύ ταλαιπωρήθηκε την περασμένη δεκαετία και προφανώς τα… σημάδια στο κορμί της ακόμη είναι διακριτά.

 

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, από τον Ιούλιο του 2019 κουβαλά το πιο «βαρύ χαρτοφυλάκιο» που διαθέτει μια Κυβέρνηση, ειδικά όταν μέσα σε αυτό υπάρχουν φάκελοι που αφορούν την διαχείριση μιας πανδημίας, αλλά και μιας Παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, κυρίως ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία.

Όμως τα μικρά διαλείμματα μιας καθημερινότητας γεμάτης από αριθμούς και συναντήσεις, περιλαμβάνουν και αθλητισμό. Αγάπη για το ποδόσφαιρο. Γήπεδο κυρίως σε… κιτρινόμαυρο φόντο, αλλά πάντα και με επιστροφή στις ρίζες.

Αθλητισμός και οικονομία

Ο «Τσάρος» της Οικονομίας, αλλά και υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαϊου, αφήνει για λίγο στην άκρη τα δημοσιονομικά και μιλάει στο Gazzetta για την ΑΕΚ, για τη Λαμία, για τον Ματίας Αλμέιδα, για τους αγώνες που έχουν αποτυπωθεί έντονα στη μνήμη του, για την Μπάγερν και για την θέση του «δεκαριού» που θα ήθελε να αγωνιστεί!

-Κύριε Υπουργέ θα αφήσουμε στην άκρη τα της Οικονομίας;

«Μέσα από την συζήτηση θα δείτε πως θα προκύψουν και οικονομικά θέματα προκειμένου να στηρίξουμε τον αθλητισμό, όπως το κάνετε και σεις. Εμείς από την δική μας πλευρά και εσείς από την δική σας. Θέλω να αναφέρω τι κάναμε την περασμένη 4ετία για να στηρίξουμε τον αθλητισμό, τον επαγγελματικό και τον ερασιτεχνικό. Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ κι άλλα αθλήματα και πως στηρίζουμε μέσα από την φορολόγηση του στοιχηματισμού και όχι μόνο και άλλα αθλήματα που έχουν εξαιρετική σημασία για την χώρα. Όπως είναι για παράδειγμα το Ράλι Ακρόπολις. Πλέον έχουμε σημαντική χρηματοδότηση της διεξαγωγής αυτού, που έχει υψηλή ανταποδοτικότητα για την εικόνα και τη φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό».

«Είμαι ΑΕΚτζής δεν το έχω κρύψει ποτέ, να βρούμε ένα διωράκι για τα ματς»

 

-Μια προεκλογική περίοδος ή μια εκλογική βραδιά έχουν τόσο ενδιαφέρον όσο τα φετινά playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος;

«Εχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και οφείλω να ομολογήσω ότι πρέπει να συνδυάζονται. Δεν σας κρύβω πως αν και προεκλογική περίοδος προσπαθώ να προσαρμόσω το πρόγραμμά μου, για τα ματς του Σαββατοκύριακου γιατί είναι κρίσιμη αγωνιστική και για τα playoffs και για τα playouts. Πρέπει ένα διωράκι να το βρούμε».

-Δεν έχετε κρύψει τις προτιμήσεις σας. Είστε προφανώς και Λαμία λόγω καταγωγής, αλλά και ΑΕΚ. Οπότε έχετε το βλέμμα και στα ψηλά της βαθμολογίας για την μάχη του τίτλου, αλλά και στα χαμηλά για την αποφυγή του υποβιβασμού…

«Είμαι από τους ανθρώπους που θεωρώ ότι δεν πρέπει να κρύβεσαι. Ούτε να λες σε προεκλογική περίοδος πως «είμαι Εθνική Ελλάδος» όπως επικαλούνται κάποιοι. Όλοι είμαστε Εθνική Ελλάδος. Είμαι ΑΕΚτζής δεν το έχω κρύψει ποτέ, αλλά ταυτόχρονα έχω δεθεί με πολλές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον Νομό Φθιώτιδας, ομάδες που είναι σε πολύ καλό ανταγωνιστικό επίπεδο.

Προφανώς αναφέρομαι στην ποδοσφαιρική ομάδα της Λαμίας, αναφέρομαι σε μια πολύ καλή ομάδα μπάσκετ η οποία δίνει αγώνες ανόδου με τον Μακεδονικό κι έχει και μια γυναικεία ομάδα βόλεϊ η Λαμία, στην ανώτερη κατηγορία, η οποία έδωσε αγώνες με το Αιγάλεω και έμεινε στην κατηγορία. Αρα αναφέρομαι ενδεικτικά σε τρεις ομάδες που για την επαρχία είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

λαμια

Κάτι που δεν είναι εύκολο. Δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί το κόστος να διατηρείς σε υψηλό επίπεδο μια ομάδα στην επαρχία είναι πολύ υψηλότερο. Από τις απλές μετακινήσεις που είναι πιο συχνές στην επαρχία απ’ ότι στην Αθήνα μέχρι την διαμονή των αθλητών και των αθλητριών. Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, στην Αθήνα οι αθλητές μένουν σπίτια τους, στην επαρχία υπάρχει ένα κόστος.

Είναι σημαντικό να στηρίζεις επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό σε όλη την Ελλάδα. Άρα είμαι και ΑΕΚ και Λαμία».

«Πέρασα κι από την Σκεπαστή…»

-Το να υποστηρίζετε την Λαμία είναι κατανοητό σε όλους πως προκύπτει. Η ΑΕΚ πως μπήκε στη ζωή σας;

«Εκ γενετής! Απ΄ ότι έχω μάθει από τις ιστορίες που μου έχει πει ο πατέρας μου, δεν ήθελε οι δύο γιοι του να έχουν τα ίδια ποδοσφαιρικά πιστεύω. Οπότε έγινε Παναθηναϊκός ο αδερφός μου όπως ο πατέρας μου και εγώ ΑΕΚτζής. Κι οφείλω να σας πω πως όταν ήμουν μαθητής και οι γονείς μου εργάζονταν στην Αθήνα και έμενα στο Γαλάτσι, θυμάμαι τον εαυτό μου πάρα πολλές φορές να πηγαίνω μόνος μου από το Γαλάτσι στην Νέα Φιλαδέλφεια. Κι έχω περάσει κι από την «Σκεπαστή» για μικρό χρονικό διάστημα».

-Κύριε Υπουργέ υπάρχει κάποιο ματς της ΑΕΚ που θυμάστε έντονα; Ξεχωριστά από άλλα;

«Το 3-3 με την Ρεάλ Μαδρίτης. Το θυμάμαι χαρακτηριστικά. Ήμουν μέσα. Δεν ήμουν στη «Σκεπαστή», αλλά κάπου στο κέντρο του γηπέδου και ήταν ένας αγώνας που τον θυμάμαι πολύ καλά και χαρακτηριστικά. Κι άλλος ένας αγώνας, επιτυχία της ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο όπου νίκησε 1-0. Με την Μίλαν. Εχουν περάσει πολλά χρόνια κι από τα δύο αυτά παιχνίδια. Το συναίσθημα μου έχει μείνει περισσότερο. Επίσης αμυδρά θυμάμαι, όχι με λεπτομέρειες και ένα ματς που ήμουν στην «Σκεπαστή», νομίζω ένα 5-3 με την Δυναμό Δρέσδης».

ΡΕΑΛ ΑΕΚ

«Επιτυχία για τη χώρα η «Αγιά Σοφιά», να γίνει γρήγορα το γήπεδο του Παναθηναϊκού»

-Οπότε όταν πριν από μερικούς μήνες επιστρέψατε στην Νέα Φιλαδέλφεια, στο νέο γήπεδο, ποια ήταν τα συναισθήματά σας; Ξύπνησαν μνήμες από τα παλιά;

«Το γήπεδο της ΑΕΚ είναι εντυπωσιακό. Δεν θα σας πω τα συναισθήματά μου. Θα σας πω τα συναισθήματα της κόρης μου. Την έπαιρνα κάποιες φορές στο γήπεδο και στο Ολυμπιακό Στάδιο. Την πήρα μια φορά, την πήρα δύο φορές, δεν ήθελε να ξανάρθει.

Δεν αισθάνονταν ότι αυτό το γήπεδο την καλύπτει, την γεμίζει για να περάσει ένα απόγευμα με τον πατέρα της. Τώρα δεν υπάρχει αγώνας που να μη με πιέζει η κόρη μου, περισσότερο από ότι εγώ να πάμε στο γήπεδο. Γιατί αισθάνεται ότι είναι διασκέδαση. Η όλη διαδικασία, η αίσθηση που υπάρχει στους γύρω χώρους, η αναβάθμιση της περιοχής, η ποιότητα του γηπέδου, οι προσφερόμενες υπηρεσίες και προφανώς το θέαμα παίζουν σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να δεθούν γενιές ανθρώπων με ένα γήπεδο και μια ομάδα.

ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

Θεωρώ συνεπώς πως είναι εξαιρετική επιτυχία για τη χώρα, να γίνονται γήπεδα σαν την «Αγιά Σοφιά» κι εύχομαι να γίνει γρήγορα και το γήπεδο του Παναθηναϊκού γιατί θέλουμε καλούς αγωνιστικούς χώρους, θέλουμε καλά γήπεδα που θα προσελκύσουν θεατές, θα ανεβάσουν το θέαμα, θα βελτιώσουν τις ομάδες κι αυτός ο ανταγωνισμός θα είναι προς όφελος όλων μας».

-Στα πηγαδάκια που δημιουργούνται στο γήπεδο, πριν τον αγώνα ή στο ημίχρονο, με τον κόσμο που βρίσκεται γύρω σας, η κουβέντα αφορά το παιχνίδι και όσα βλέπετε εκείνη την ώρα ή η κουβέντα πάει και στα οικονομικά;

«Η συζήτηση είναι 20% για τον αγώνα και 80% για θέματα εκτός ποδοσφαίρου. Είναι κυρίως για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Αφορούν τις αγωνίες του, τους προβληματισμούς του, αλλά και ζητήματα που θέλουν να ακούσουν την άποψη του Υπουργού Οικονομικών! Άρα είναι μια ευκαιρία να με δουν και να ανταλλάξουμε ορισμένες σκέψεις.

Άλλωστε τι να σχολιάσεις όταν τον ίδιο αγώνα βλέπουμε και όταν υποστηρίζεις την ίδια ομάδα, έχεις και την ίδια οπτική γωνία. Βεβαίως ως γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα, όλοι είμαστε στην εξέδρα. Άλλη οπτική από εκεί κι άλλη μέσα στο γήπεδο. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για το ποδόσφαιρο, δεν ισχύει μόνο για τον αθλητισμό, ισχύει και για την πολιτική.

Άλλο να είσαι μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να παίζεις, να βλέπεις τις δυσκολίες, να κάνεις αξιολογήσεις, να είσαι προπονητής μιας ομάδας, να προσπαθείς να κάνεις τις βέλτιστες αλλαγές, διαφοροποιήσεις στα συστήματα μέσα στο γήπεδο κι άλλο να είσαι στην εξέδρα και με ευκολία να κρίνεις και να κατακρίνεις τον οποιονδήποτε. Άρα είμαστε όλοι φίλαθλοι αλλά την κριτική την αφήνουμε στην άκρη γιατί όταν στο ημίχρονο συζητάμε, το κάνουμε για άλλα θέματα».

«Στο Υπουργικό συμβούλιο είμαι μειοψηφία»

-Στο γήπεδο είστε όλοι με την ίδια ομάδα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο στην Βουλή ή σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο. Εκεί υπάρχουν «κόντρες». Στο περιθώριο ενός συμβουλίου θα συζητήσετε για ποδόσφαιρο;

«Βεβαίως συζητάμε και θέλω να σας πω ότι αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της χώρας μας. Εχω βρεθεί την περίοδο του Μουντιάλ σε Σύνοδο Υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης και ουσιαστικά είχαμε προσαρμόσει τα χρονοδιαγράμματα διεξαγωγής των συνεδριάσεων με τέτοιο τρόπο που μετά να πηγαίνουμε στο ξενοδοχείο Υπουργοί Οικονομικών και να βλέπουμε αγώνες.

Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Πάρα πολλοί και στο εξωτερικό έχουν πάθος με τον αθλητισμό, κυρίως για το ποδόσφαιρο, αλλά και για άλλα αθλήματα. Μου έχει μείνει χαρακτηριστική εικόνα που ήμουν με Υπουργούς Οικονομικών και βλέπαμε αγώνα είτε στο λόμπι ενός ξενοδοχείου, είτε ακόμη σε πρεσβείες. Ανοιγαν οι πρεσβείες και δέχονταν κόσμο για να δουν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Αρα ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του πολίτη και του Υπουργικού Συμβουλίου. Μειοψηφία είμαι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Νομίζω εγώ και ο Νίκος ο Χαρδαλιάς είμαστε οι πιο συστηματικοί θαμώνες του γηπέδου. Και αρκετές φορές ο Νίκος ο Παναγιωτόπουλος (σ.σ Υπουργός Εθνικής Άμυνας). Μπορεί να λησμονώ κάποιον, αλλά αυτή έχουν μια πιο συστηματική επικοινωνία στο γήπεδο».

-Στον Ματίας Αλμέιδα θα δίνατε κάποιο Υπουργείο;

«Συντονισμού… Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς, όταν είναι στις εξέδρες, τις κινήσεις που κάνει εκτός γηπέδου όχι μόνο ο ίδιος, αλλά όλο το προπονητικό τιμ.

Εγώ δίνω μεγάλη σημασία στην ομάδα και είναι πολύ σημαντικό η ομάδα να είναι συμπαγής. Κι αν μου επιτρέπεται, αξιολογώ και τότε το αξιολόγησα ως πολύ θετικό ότι συνεννοηθήκαμε με τον αθλητισμό και αντιληφθήκαμε την μεγάλη αξία να μειώσουμε την φορολόγηση, την πολύ ψηλή φορολόγηση σε ρεαλιστικά επίπεδα. Όχι χαμηλά, αλλά ρεαλιστικά. Τόσο σε αθλητές, όσο και προπονητικά τιμ.

Διότι ένα προπονητικό τιμ για να είναι συμπαγές, δεν φέρνεις έναν προπονητή από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, αλλά φέρνεις ένα τιμ. Αυτό το τιμ έχει ένα κόστος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά και θα σας μιλήσω για άλλη ομάδα, πως όταν ξεκίνησα τη θητεία μου ως Υπουργός Οικονομικών δέχθηκα την επίσκεψη κάποιων προέδρων που τώρα η ομάδα τους πάει εξαιρετικά στο μπάσκετ.

Ο Ολυμπιακός. Συζητήσαμε την ανάγκη να βοηθήσουμε ως Πολιτεία τον αθλητισμό μέσα από την μείωση της φορολόγησης. Επαναλαμβάνω για να μην υπάρξουν παρερμηνείες. Όχι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά όχι και στα υπερβολικά υψηλά επίπεδα που ήταν».

-Λειτούργησε ως… κράχτης λέτε και για το θέαμα και για να έρθουν σημαντικά ονόματα στην Ελλάδα;

«Δεν ξεχάσω ποτέ ότι η συζήτηση είχε ως αντικείμενο τον Σλούκα. Για να έρθει ο Σλούκας από την Τουρκία τότε, δεν μπορεί να αντέξει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας στην Ελλάδα να πληρώσει τόσο υψηλή φορολόγηση.

Με τον Πρωθυπουργό το συζητήσαμε και αποφασίσαμε να μειώσουμε την φορολόγηση σημαντικά. Αποτέλεσμα; Βλέπετε που είναι ο Ολυμπιακός τώρα. Αποτέλεσμα είναι ότι προσελκύουμε στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ καλύτερους αθλητές, ανεβαίνει το θέαμα, ο κόσμος πηγαίνει στα γήπεδα, άρα και εγώ ως Υπουργός Οικονομικών ωφελημένος βγαίνω.

Τα κρατικά ταμεία ενισχύονται από κάτι που θεωρητικά χάνουν και κοντά σε αυτό προσθέστε και κάτι που θέλω να πω. Αναλάβαμε μια πρωτοβουλία εξαιρετικά σημαντική παρά το γεγονός ότι δεν ήταν εύκολη και χωρίς να πω γιατί δεν ήταν εύκολη θα γίνει κατανοητό αμέσως. Αλλάξαμε τον τρόπο φορολόγησης του στοιχηματισμού. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα και θα μιλήσω για φέτος είναι να έχουμε 66 εκατομμύρια ευρώ τα οποία διανέμουμε στον αθλητισμό. Αυτά δεν υπήρχαν.

Τα 31 εκατομμύρια για τον επαγγελματικό αθλητισμό και τα 31 για τον ερασιτεχνικό. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το ποσό για μικρές ομάδες σε όλη την Ελλάδα, που το περιμένουν πως και πως για να στηρίξουν τις ομάδες; Ακόμη και για τον επαγγελματικό αθλητισμό πόσο σημαντικό είναι. Και ερχόμαστε για πρώτη χρονιά και βάζουμε και μέσα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση την αναφορά που είπα πριν 1 εκατομμύριο ευρώ στάνταρ από τον στοιχηματισμό για το Ράλι Ακρόπολις. Ετσι ώστε να έχουμε διασφαλίσει τους πόρους που δεν θα έρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δεν θα έρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους άμεσα, αλλά από τον στοιχηματισμό για να στηρίξουμε κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα κι εκτός Ελλάδος.

Σας λέω για δύο κομβικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε που προφανώς ο φίλαθλος δεν τις ήξερε, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικές για να βλέπουμε ανταγωνισμό στην Ελλάδα και κυρίως θέαμα, το οποίο είναι βασικό συστατικό στοιχείο για να προσελκύσουμε φιλάθλους. Αρα και η Πολιτεία με τον τρόπο της, την τελευταία 4ετία έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις ώστε να βοηθήσει και αυτό που ο φίλαθλος βλέπει από την εξέδρα».

-Αν ο Αλμέιδα σας έδινε φανέλα και σορτσάκι, τι θέση θα παίζατε στην ενδεκάδα;

«Γενικά και όταν έπαιζα λίγο στα χωριά της Φθιώτιδας το «δεκάρι» μου άρεσε. Μια θέση που μοιράζεις το παιχνίδι και να δημιουργείς ευκαιρίες για γκολ. Αυτή η θέση μου άρεσε πολύ. Να συντονίζεις».

«Στον κορονοϊό μου έλειψε το γήπεδο, αλλά κέρδισα την οικογένεια μου»

-Σε μια πρόσφατη συνέντευξη είπατε πως «στην πολιτική έχω χάσει τα ακραία συναισθήματα. Την χαρά και την λύπη». Στο γήπεδο τα βρίσκετε αυτά; Ο Χρήστος Σταϊκούρας όταν βγάζει την γραβάτα στην εξέδρα νιώθει διαφορετικά;

«Νομίζω πως όχι και αυτό το ακούω ορθώς κι από πολύ σοβαρούς ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Όπως είναι προπονητές, που μου αναδείξατε έναν και προηγουμένως. Xαίρομαι όταν σε κάθε επιτυχία μιας ομάδος, λες αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά ακολουθεί το επόμενο. Το επόμενο μπορεί να έχει αντίθετα συναισθήματα.

Είμαι αντίθετος στις επιπόλαιες ή μη προσεκτικές επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας μη σκεπτόμενοι κάθε φορά στην διάρκεια που έχει κάτι. Στην πρώτη αποτυχία ουσιαστικά ισχυριζόμαστε ότι φταίει κάποιος. Θα θυμίσω ότι στον πρώτο γύρο, στο Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, ασκήθηκε έντονη κριτική στον Αλμέιδα γιατί έκανε ταυτόχρονα στο 2ο ημίχρονο δύο αλλαγές στον άξονα. Τότε αρκετοί άρχισαν να λένε περίεργα πράγματα για τον Αλμέιδα. Σήμερα, στον τελευταίο αγώνα με τον ΠΑΟΚ ένα γήπεδο φώναζε ρυθμικά το όνομά του.

Αρα πρέπει να δίνουμε πίστωση χρόνου στον καθένα, να βλέπουμε το έργο του, να το αξιολογούμε και αυτοί που παίρνουν αποφάσεις να μην τις παίρνουν εν θερμώ αλλά με ψυχραιμία. Υπάρχουν ακραία αισθήματα σε πολλούς. Εγώ προσπαθώ να τα τιθασεύω. Και στο γήπεδο και στην πολιτική. Άλλωστε με τόσες κρίσεις που περάσαμε αν ο Υπουργός Οικονομικών δεν είναι ψύχραιμος τότε υπάρχουν ζητήματα για τη χώρα».

-Μιας και αναφερθήκατε σε κρίσεις. Στην εποχή του κορονοϊου το γήπεδο σας έλειψε;

«Μου είχε λείψει. Μου είχε λείψει σημαντικά, αλλά την εποχή του κορονοϊού κέρδισα την οικογένειά μου. Βρήκα χρόνο να καθίσω με την οικογένεια και να συζητήσω γιατί ξέρετε με τους ρυθμούς που ακολουθούμε είναι πολύ δύσκολο να βρεις την οικογένειά σου. Οπότε επανασυστηθήκαμε».

-Αρα και το γήπεδο είναι μια καλή ευκαιρία να βρίσκεστε ειδικά με την κόρη που θα της λείπετε με τα ταξίδια και τον φόρτο εργασίας; Είναι ένα δώρο από εσάς;

«Είναι ΤΟ δώρο. Θέλω να σας πω ότι προσπάθησα στον τελευταίο αγώνα να γυρίσω τη μισή Ελλάδα, να κάνω πολλά πράγματα, για να είμαι συνεπής με τα καθήκοντά μου, αλλά και για να βρω 2 ώρες με την κόρη μου, ώστε να πάμε στο γήπεδο που το περίμενε πως και πως. Αυτό είναι το δώρο της όταν με βλέπει μία ήμερα στις πέντε. Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα».

«Μπάγερν για την πειθαρχία και σταθερά Μπάρτσα»

-Ξένο ποδόσφαιρο παρακολουθείτε; Θα μείνετε μια Τετάρτη βράδυ στον καναπέ του σπιτιού να δείτε Champions League;

«Δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχω προλάβει να δω. Πρέπει να σας πω πως τα περισσότερα χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής, οι Τρίτες και οι Τετάρτες ήταν συνυφασμένες με ηρεμία στο σπίτι και ποδόσφαιρο. Ήταν ουσιαστικά η χαλάρωσή μου. Γύρναγα στο σπίτι και ήθελα εκείνη την 1.5 ώρα να καθίσω με ηρεμία, ίσως και με μηχανικό τρόπο, ακόμη και χωρίς ήχο για να μην ενοχλώ και να παρακολουθήσω τον αγώνα. Ήταν η ηρεμία μου. Δυστυχώς τώρα λίγο δυσκολεύομαι χρονικά, αλλά θα επανέλθω στην κανονικότητα».

-Υπάρχει κάποια ομάδα που παρακολουθείτε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

«Γενικώς υποστήριζα πάντα την Μπάγερν Μονάχου. Μου άρεσε το πειθαρχημένο ποδόσφαιρο το οποίο έπαιζε. Το τελευταίο χρονικά διάστημα μας τα έχει χαλάσει λίγο, αλλά μου άρεσε η παρουσία της. Επειδή έχω κάνει ένα μέρος των σπουδών μου, σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στο Λονδίνο και έμενα στο Τότεναμ, μου άρεσε και η Τότεναμ και η Άρσεναλ λίγο. Πάμε από χώρα σε χώρα. Σταθερά Μπάρτσα. Σταθερά. Στην Ιταλία δεν μπορώ να πω πως υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Νομίζω όλοι μας έχουμε από κάποια ομάδα σε κάποια χώρα. Αν μου πείτε τώρα διάλεξε μία, η Μπάγερν Μονάχου είναι αυτή που ιστορικά μου αρέσει περισσότερο, την παρακολουθώ περισσότερο και μου άρεσε και το ποδόσφαιρό της. Είχε και πειθαρχία και θέαμα».

-Κλείνοντας κι αφού βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ποιος είναι ο λόγος που οι πολίτες της Φθιώτιδας θα πρέπει να ψηφίσουν τον Χρήστο Σταϊκούρα;

«Θα προσπαθήσω να μείνω αμιγώς στον αθλητισμό. Αποδείξαμε ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Οικονομικών στην Ελλάδα και στον Νομό Φθιώτιδας, πως είμαστε κοντά στον αθλητισμό. Ότι στόχος μας, πέρα και πάνω από τα φίλαθλα αισθήματα που έχει ο καθένας, από τις προτιμήσεις που έχει ο καθένας, είναι να στηρίξουμε τον αθλητισμό.

Πιστεύω πως ο αθλητισμός είναι σημαντικό κομμάτι της προόδου μιας χώρας και προφανώς για κάποιους η σωστή διέξοδος στην καθημερινότητα. Άρα οφείλαμε να κάνουμε πράγματα για να τον στηρίξουμε. Τόσο τον επαγγελματικό, όσο και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και νομίζω ότι στα δύσκολα ήμασταν κοντά και αυτό αναγνωρίζεται.

Αρα σας έδωσα τον ουσιαστικό λόγο πέρα και πάνω από την οικονομία, από την ανάπτυξη, από τις επενδύσεις, από τις εξαγωγές. Αυτά τα λέμε συχνά. Αλλά γα να μη βγω από το κάδρο της συζήτησής μας, λέω ξανά πως εμείς ήμασταν κοντά στον αθλητισμό αποδεδειγμένα».

-Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ πάρα πολύ…

-Ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά.

 

gazetta.gr

Photo credits: Χρήστος Ζωίδης

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube