Ποιο είναι το σχόλιό σας για τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στους «Χρυσούς Πρωταγωνιστές της Δεκαετίας 2010-2020»; Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταφέρετε στους διακριθέντες;
Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στους «Χρυσούς Πρωταγωνιστές της Δεκαετίας 2010-2020». Πρόκειται για επιχειρήσεις που κατάφεραν όχι μόνο να υπερνικήσουν τις δυσκολίες και να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες προκλήσεις αυτής της πολυκύμαντης – για την οικονομία και τη χώρα – περιόδου, αλλά και να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν εν μέσω αυτής. Επιχειρήσεις που πίστεψαν στην προοπτική της ελληνικής αγοράς και επένδυσαν στο αύριο της χώρας, στηρίζοντας την οικονομία της.
Αυτές οι επιχειρήσεις, με το έργο και τα επιτεύγματά τους, τη σκληρή και μεθοδική τους προσπάθεια, οδηγούν τη χώρα και την οικονομία μπροστά, και αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για να συνεχίσουμε δυναμικά στη νέα δεκαετία. Δεκαετία μεγάλων προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών, η οποία μπορεί – και πρέπει – να είναι περίοδος ταχείας και ισχυρής ανάκαμψης και υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, μετά τη δοκιμασία της πανδημίας.
Ως Κυβέρνηση, έχουμε αποδείξει ότι αντιμετωπίζουμε με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τις όποιες προκλήσεις και διαμορφώνουμε τις συνθήκες, ώστε η χώρα να αδράξει όλες τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στη νέα εποχή.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τη στήριξη του επιχειρείν στη χώρα μας; Σε ποια θέματα εστιάζετε τις προσπάθειές σας και τις δράσεις σας;
Το Υπουργείο Οικονομικών, και συνολικά η Κυβέρνηση, έχουμε θέσει, εξαρχής, ως κορυφαία προτεραιότητα την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και η ποσότητα του παραγόμενου πλούτου στη χώρα προς όφελος όλων των πολιτών και να δημιουργηθούν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Στα δύο, και πλέον, χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε έμπρακτα αποδείξει – ακόμη και μέσα στη δίνη της υγειονομικής κρίσης – ότι βρισκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και τους στηρίζουμε γενναία και πολύπλευρα.
Στηρίξαμε και εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις σε δύο επίπεδα: αφενός, για να ξεπεράσουν, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, τις επιπτώσεις της πανδημίας, και στη συνέχεια, για να ανασυνταχθούν και να πορευτούν δυναμικά στη μετά Covid-19 εποχή.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, με πληθώρα μέτρων και εργαλείων κρατήσαμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας κατά το πολύμηνο σφυροκόπημα της πανδημίας. Μέτρα πρωτοφανούς μεγέθους και έκτασης, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, το άκρως επιτυχημένο εργαλείο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, μείωση ή και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου, μείωση ενοικίων, ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, η στήριξη επιμέρους τομέων και κλάδων, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η εστίαση, ο τουρισμός και οι μεταφορές, κ.ά.
Ενώ, ακόμα και σήμερα, που η λειτουργία της αγοράς έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, με επιδόσεις άνω των προσδοκιών σε πολλούς κλάδους, εξακολουθούμε να παρέχουμε σημαντική στήριξη στις επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή ανάκτηση του βηματισμού τους. Στήριξη μέσω μέτρων συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ το Β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως η κάλυψη παγίων δαπανών και τα προγράμματα «Γέφυρα».
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, με αξιοσημείωτη προσήλωση στον στρατηγικό μας σχεδιασμό και τηρώντας τις δεσμεύσεις μας, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και συνεχίζουμε να μειώνουμε τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη και για το 2022.
Παράλληλα, έχουμε ενισχύσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχουμε επιτύχει τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, μέσω του επιτυχημένου προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο παρατείναμε, και έχουμε θέσει σε εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, έχουμε υλοποιήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν την υγιή επιχειρηματικότητα (αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, μεταρρυθμιστικές δράσεις στην Κεφαλαιαγορά, θεσμοθέτηση των μικροπιστώσεων κ.ά.) και έχουμε προωθήσει κομβικές αποκρατικοποιήσεις (π.χ. Ελληνικό, Εγνατία Οδός, Περιφερειακοί Λιμένες, ΔΕΠΑ, ΔΕΠΑ Υποδομών και Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας, Μαρίνες κ.ά.), εφαρμόζοντας ταυτόχρονα σχέδια αναδιάρθρωσης εταιρειών του Δημοσίου, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ, τα ΕΛΤΑ και η ΕΛΒΟ.
Ακόμη, έχουμε περιορίσει δραστικά τη γραφειοκρατία, ψηφιοποιώντας διαδικασίες, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ παρέχουμε κίνητρα για επενδύσεις (π.χ. Non-Dom, αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για 3 έτη) και έχουμε ενδυναμώσει την αξιοπιστία της χώρας.
Η ορθότητα και η αποτελεσματικότητα της ασκούμενης πολιτικής αντανακλάται, άλλωστε, ξεκάθαρα σε σειρά δεικτών, όπως η διαρκής βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η επιστροφή του στα προ πανδημίας επίπεδα, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η ενίσχυση της μεταποίησης και της οικοδομικής δραστηριότητας και η βελτίωση της θέσης της χώρας στη διεθνή κατάταξη “Doing Business” της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αντανακλάται, επίσης, στην υλοποίηση σημαντικών ξένων επενδύσεων (Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Deloitte, Volkswagen κ.ά.), καθώς και στα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, που δείχνουν ότι οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων στο οκτάμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν στα προ πανδημίας επίπεδα και την ίδια περίοδο μειώθηκαν σχεδόν κατά 50%, σε σχέση με πέρυσι, οι διαγραφές επιχειρήσεων.
Βεβαίως, δεν επαναπαυόμαστε. Στόχος είναι να βελτιώσουμε περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον, να αξιοποιήσουμε με τον ταχύτερο και βέλτιστο δυνατό τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αποτελέσει εφαλτήριο για τη στροφή της οικονομίας σε ένα βιώσιμο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, πράσινο και ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο, με στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.
Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά την κρατική αρωγή και να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη, ώστε να συμβάλουν ουσιωδώς στο μεγάλο άλμα της χώρας προς το μέλλον.
Θα μπορέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην επόμενη ημέρα; Ποιες είναι οι προκλήσεις που υπάρχουν όσον αφορά την αξιοποίηση της πολύ μεγάλης αυτής ευκαιρίας για τη χώρα;
Πράγματι, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αποτελεί ένα εμβληματικό αναπτυξιακό εργαλείο που φιλοδοξεί να οδηγήσει την Ελλάδα – την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς – στη νέα εποχή, καλύπτοντας το υφιστάμενο επενδυτικό κενό, αυξάνοντας την απασχόληση και βελτιώνοντας την παραγωγικότητα.
Συνιστά ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιο, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και αναπτυξιακό πρόσημο, που θα λειτουργήσει ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας μας και αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο.
Συγκαταλέγεται δε, στα 12 πρώτα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης στην Ευρώπη που έλαβαν την τελική έγκριση του Ecofin, με αποτέλεσμα η χώρα μας να επωφελείται ήδη από τους πρώτους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης – συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ σε βάθος επταετίας –, καθώς έχουν εκταμιευθεί 4 δισ. ευρώ ως προκαταβολή, και αναμένονται επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 7,5 δισ. ευρώ.
Έχουμε, κιόλας, δρομολογήσει τα πρώτα 12 έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταχθούν τουλάχιστον άλλα 15 έργα.
Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται να ξεκινήσουν και οι συνεργασίες, τόσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης όσο και με τις εμπορικές τράπεζες, για το μέρος των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την έναρξη του προγράμματος δανειοδότησης ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Πρέπει, επίσης, να σας πω ότι το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις, που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων – ιδίως των μικρομεσαίων – σε τομείς-«κλειδιά», όπως είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η οικοδομή, η αγροτική παραγωγή και η ιχθυοκαλλιέργειες. Επιπροσθέτως, περιέχει, φορολογικά και άλλα, κίνητρα για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την τόνωση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως στη μεγάλη πρόκληση της βέλτιστης και ταχύτερης δυνατής αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελληνική Κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά.
Έχετε ζητήσει από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε αύξηση των χορηγήσεων δανείων και μείωση του κόστους δανεισμού. Ποιες είναι οι εξελίξεις σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα για την εγχώρια επιχειρηματικότητα;
Η Κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων – κυρίως, των μικρομεσαίων – σε χρηματοδότηση και να τονωθεί η παροχή ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, έχει λάβει σειρά μέτρων, με «αιχμή» το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, στα οποία ήδη αναφέρθηκα. Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω ότι τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών περιορίστηκαν στα 29,4 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο, καταγράφοντας εντυπωσιακή μείωση κατά περίπου 46 δισ. ευρώ από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης συμβάλλουν, επίσης, η μεταρρύθμιση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η αξιοποίηση του φακέλου δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα αξιοποιηθούν ως κίνητρα για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς όπως είναι η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, η έρευνα και καινοτομία, οι οικονομίες κλίμακας, η αύξηση των εξαγωγών.
Δεν αρκούμαστε, όμως, στα παραπάνω. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν θεσπίσει το Παρατηρητήριο Ρευστότητας και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε οι τράπεζες να ανακτήσουν τον σημαντικό τους ρόλο, χορηγώντας ρευστότητα για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.