- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

Συνέντευξη Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών στον Real Fm | 14.11.2024

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2024

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM

Στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και στις υπόλοιπες δράσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στον «Real FM» και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα.

Η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι στις 30 Νοεμβρίου παραδίδεται στην κυκλοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, θα γίνει έλεγχος της επάρκειας αυτής της εταιρείας, αλλά και της ασφάλειας των συστημάτων και των τρένων από Διεθνή Ανεξάρτητο Αξιολογητή Ασφάλειας, ο οποίος θα κάνει και την Πιστοποίηση.

Το Λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε κριτικές για την οπτική ταυτότητα του Μετρό, μέρος της οποίας αποτελεί και το λογότυπο:

Επικαλούμενος και τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικό Μετρό, ανέφερε – μεταξύ άλλων – ότι η εταιρεία, στις 25/06/24, δημοπράτησε διαγωνισμό, ύψους 30.000 ευρώ, αντίστοιχο αυτού σήμερα. Προέκυψαν 8 προσφορές, η Επιτροπή διαγωνισμού της Ελληνικό Μετρό απέρριψε ομόφωνα αυτές τις προσφορές, λαμβάνοντας υπόψη τις αξιολογήσεις τόσο των δικαιολογητικών συμμετοχής όσο και των τεχνικών προσφορών. Προχώρησαν, μετά, σε απευθείας ανάθεση, ίδιου ύψους, σε εταιρεία, που προφανώς δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό, για να κάνει:

–       Τη Μεθοδολογική προσέγγιση υλοποίησης.

–       Το Λογότυπο.

–       Τις Επιγραφές των σταθμών.

–       Τα Διαγράμματα στάσεων των γραμμών.

–       Το Εγχειρίδιο οπτικής ταυτότητας.

Όσον αφορά στο λογότυπο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι κάθε ένας έχει το δικό του αισθητικό μέτρο, ενώ όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του σήματος χρησιμοποιήθηκε το πεζό καλλιγραφικό βυζαντινό γράμμα «μ» και υπάρχει κύκλος που συμβολίζει τις έννοιες της κίνησης και της ροής.

 

Συγκοινωνίες στην Αττική

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών περιέγραψε τον σχεδιασμό για τη βελτίωση των συγκοινωνιών στην Αθήνα.

–       Εξετάζεται η δυνατότητα ανακαίνισης των συρμών στις Γραμμές 2 και 3, καθώς υπάρχουν 20 συρμοί από τους 52, γαλλικούς, ηλικίας 25 ετών, που δεν έχουν κλιματισμό.

–       Αναζητούνται πόροι για να γίνουν διαγωνισμοί για νέους συρμούς.

–       Η Γραμμή 4 του Μετρό κατασκευάζεται. Ο μετροπόντικας εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του 2026.

–       Γίνεται αναβάθμιση 14 συρμών της Γραμμής 1 και ο πρότυπος συρμός θα είναι έτοιμος, φέτος τον Δεκέμβριο.

–       Απαιτείται, επίσης, παρέμβαση σε ανελκυστήρες και σε σταθμούς, που συντηρούνται, αλλά έχουν κλείσει 25ετια.

–       Κατασκευάζεται ο Προαστιακός της Δυτικής Αττικής.

Υποδομές στην Αττική

Η Κυβέρνηση προωθεί σημαντικά έργα που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και ασφάλεια των υποδομών της Αττικής:

Προτεραιότητα στον Σιδηρόδρομο

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε τη σημασία της σιδηροδρομικής ανάπτυξης για τη χώρα, παρουσιάζοντας τα εξής βήματα:

Με τις παραπάνω πρωτοβουλίες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύεται για τη διαρκή βελτίωση των μεταφορών και των υποδομών της χώρας.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ:

2024-11-14 ΔΤ – Real FM

Share